KRITIKA MINISTRU

Vidović prozvao Banožića: U slučaju servisa kanadera i air tractora pokazali ste da ne znate zaštititi interes RH

Ista je, kaže Vidović, situacija i sada s ‘pregovorima‘ s ruskom stranom u vrijeme kad je njihova država pod sankcijama

Franko Vidović

 Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović prozvao je u srijedu na Facebooku ministra obrane Marija Banožića da je svojom "alibi politikom ‘ne bi se štel mešati‘" generator onog što je loše u okviru Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC).

"Poštovani ministre, bez obzira na moje ‘nepoznavanje obrambenog sektora‘ kako ste Vi to formulirali, postoji samo jedna činjenica kad je u pitanju ZTC. A ta je da je ZTC kao ste i sami istaknuli ‘trgovačko društvo u vlasništvu RH i u nadležnosti je Centra za restrukturiranje i prodaju‘. Znači, nije eksteritorijalan i nije izvan domašaja Vlade pa ni Vas kao ministra obrane", napisao je Vidović u objavi.

Pretpostavlja, kaže, da ministra zdravstva ili kulture ne zanima pretjerano što se u ZTC-u radi te dodaje: "Vas kao ministra obrane bi to zasigurno trebalo zanimati. Na žalost, svojom alibi politikom "ne bi se štel mešati" Vi ste generator onog što je loše u okviru ZTCa. Vi ste taj koji je pokazao i u slučaju servisa kanadera i air tractora da ne znate zaštititi interes RH i OSRH".

Ista je, kaže Vidović, situacija i sada s ‘pregovorima‘ s ruskom stranom u vrijeme kad je njihova država pod sankcijama.

"Da Vas pokušam uputiti svojim skromnim znanjem kako bi mogli ipak iskontrolirati situaciju u ZTC posredno preko CERPa i iskoristiti svoju političku moć korisno, umjesto što se na kritičare nabacujete blatom. 30. rujna 2022. godine održana je 13. redovna sjednica Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju pod predsjedanjem ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paldine.

Ako se ne varam ministar Paladina je dio iste Vlade koje ste i Vi član. Ako se ne varam, CERP imenuje NO ZTC-a. Inače, ministre obrane, Vlada imenuje predsjednika i članove Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), kojem je predsjednik ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine", naveo je Vidović.

Resornom ministru ujedno sugerira da si "da mašti na volju kako bi ipak mogli zaštititi interes OSRH i MORHa u ZTCu". "Jer, ruku na srce, to je ipak Vaš posao", poručuje Banožiću u svojoj objavi Vidović.

Ministar obrane poručio je ranije danas kako njegovo Ministarstvo nije bilo upoznato s poslovnim sastankom ZTC-a i ruskog ATS-a, niti je to trebalo biti, a Vidovića je prozvao da svojim izjavama samo pokazuje da ne poznaje obrambeni sektor. "Ministarstvo obrane sa ZTC-om ima isključivo ugovorne poslovne odnose te ni na koji način ministar obrane nema utjecaj na poslovanje tvrtke, kao ni na poslovne odluke koje to trgovačko društvo donosi", poručio je Banožić Vidoviću na facebooku.

Zbog otkrića o potencijalnom poslovanju hrvatske državne tvrtke ZTC s ruskom vojnom industrijom, pod EU sankcijama, saborska je oporba u srijedu zatražila smjenu ravnatelja ZTC-a Zdravka Klanca i ministra obrane Marija Banožića. "Ravnatelj bi trebao otići nakon ovoga gafa u ZTC-u. Ali nije kriv samo on, trebao bi otići i resorni ministar Banožić", rekao je novinarima Franko Vidović (Socijaldemokrati) dodavši da ministar koji nije u stanju uspostaviti red u ZTC-u, nije u stanju ni voditi ministarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:43