PLENKOVIĆ NA VLADI

‘Vidljiv je jasan trend opadanja inflacije. Zambija? Vode se administrativni poslovi u vezi s djecom‘

Poručio je i da se očekuje od svih da se ponašaju vrlo racionalno pri formiranju cijena, budući da su Vlada i država dali temeljne pretpostavke da inflacija bude obuzdana

Andrej Plenković

 Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik Vlade Andej Plenković izjavio je u petak da je vidljiv jasan trend opadanja inflacije, a s obzirom da je Vlada dala temeljne pretpostavke da inflacija bude obuzdana, poručio je i da se očekuje od svih da se ponašaju vrlo racionalno pri formiranju cijena

"Vidi se jasan trend opadanja inflacije na mjesečnoj bazi, a ono što je posebno važno i činjenica o kojoj govorimo cijelo ovo vrijeme, jest da se posebno vidi da je najmanji utjecaj na inflaciju cijena energenata, a to je upravo zato što je Vlada donosila mjere koje su praktički zamrzle i cijenu plina i struje i smanjile cijene naftnih derivata", rekao je Plenković u uvodnom dijelu sjednice Vlade.

Poručio je i da se očekuje od svih da se ponašaju vrlo racionalno pri formiranju cijena, budući da su Vlada i država dali temeljne pretpostavke da inflacija bude obuzdana.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u svibnju stopa inflacije iznosila 7,9 posto u odnosu na svibanj 2022. godinu, dok je u odnosu na mjesec ranije bila 0,5 posto. To predstavlja usporavanje inflacije šesti mjesec zaredom te njenu najnižu stopu od ožujka lani.

Sve upućuje da će rast BDP-a u 2023. biti viši od trenutnih prognoza

Plenković se osvrnuo i na rast BDP-a u prvom kvartalu od 2,8 posto, istaknuvši da se Hrvatska nalazi među nekoliko vodećih zemalja Europske unije po visini tog rasta. Iz dosadašnjeg iskustva, rekao je, s priličnom sigurnošću se može procijeniti, ukoliko je prvi kvartal bio 2,8 posto, da će zasigurno i drugi i treći a vjerojatno i četvrti kvartal biti "itekako dobri" a da će ukupni rast u ovoj godini biti viši od trenutno prognoziranih 2,2 posto.

"Sve upućuje na taj zaključak", dodao je Plenković.

DZS je u ponedjeljak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom ovogodišnjem tromjesečju realno porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je sporiji rast nego u četvrtom lanjskom tromjesečju, kada je BDP porastao 3,5 posto, no to je već deveti kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.

Plenković se osvrnuo i na odluku suda u Zambiji. Oslobođeni Hrvati trenutno čekaju odluku o djeci i povratak kući.

"Sutkinja je navela da nije dokazano da su dokumenti o posvojenju lažni. Podsjećam da je Hrvatska štitila prava i interese naših državljana. Osim prava hrvatskih parova, štitili smo i prava djece. U ovom trenutku vode se daljni administrativni poslovi u vezi s djecom i vidjet ćemo kako će dalje teći povratak u Hrvatsku", rekao je premijer, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:43