MEĐUNARODNI SKANDAL

VIDEO Riječanki Jeleni Lečić Amerikanac ukrao fotografiju s Facebooka i na blogu je predstavljao kao gay aktivisticu iz Sirije

'Objavljivao je izmišljene priče iz njezinog života, kao i detalje o nemirima tijekom 'arapske revolucije' u Siriji

Riječanka Jelena Lečić našla se usred međunarodnog skandala nakon što je Amerikanac Tom MacMaster ukrao njezinu fotografiju s Facebooka i iskoristio ju prilikom stvaranja izmišljenog lika za svoj blog - sirijske gay aktivistice i blogerice Amina Arraf.

MacMaster je na internetu pisao blogove pod izmišljenim imenom Amina Abdallah Arraf al-Omari, 35-godišnjakinje dvojnog sirijsko-američkog državljanstva s prebivalištem u Damasku, te objavljivao priče iz njezina svakodnevnog života, kao i detalje o nemirima tijekom "arapske revolucije" u Siriji na kojima je Amina sudjelovala.

Blog je stekao zavidnu popularnost u svijetu, a MacMasterova izmišljena vijest o otmici Amine Arraf u trenu je odjeknula blogerskom zajednicom diljem svijeta. O ozbiljnosti govori i činjenica da su na laž nasjeli i jedni od najuglednijih svjetskih medija, poput Guardiana i BBC-ja.

No vijest o Amininoj otmici razotkrila je MacMastera. Prevara je izašla na vidjelo nakon što se Jelena Lečić, vidjevši svoje slike na internetu, obratila Guardianu, upozorivši ih da su njezine fotografije na blogu zloupotrebljene.

U cijeli slučaj čak se upleo i američki State Department, utvrdivši da ne postoji američka državljanka pod tim imenom.

Riječanka je britanskom BBC-ju nedavno dala intervju u kojem je rekla da je uznemirena zbog krađe i objavljivanja fotografija, dok je djelatnicima Guardiana zamjerila što nisu reagirali na njezina upozorenja.

Jelena Lečić rođena je u Rijeci, gdje je pohađala srednju ekonomsku školu i studirala na Pravnom fakultetu. Trenutno živi u Londonu gdje studira na Royal College of Physicians of London i nema apsolutno nikakve veze sa Sirijom niti tamošnjom "arapskom revolucijom".

Amerikanac Tom MacMaster ispričao se 35-godišnjoj Riječanki: "Imao sam ideju o tome kako bi moj lik trebao izgledati i jednog sam dana nešto pregledavao, kada sam vidio njezinu sliku i pomislio - to je to lice. Nisam mislio da će itko primijetiti", rekao je MacMaster.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 03:24