ISKUŠENJE U BRUXELLESU

VIDEO: Kako se premijerka snalazi u engleskom jeziku

Povjerenik Füle izrazio je nadu da ćemo do kraja lipnja otvoriti sva poglavlja
 Davor Žunić/CROPIX

Premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s povjerenikom EU za proširenje Štefanom Füleom rekla je kako je ministrima izdala naredbu da osobno nadziru sve procese potrebne za okončanje pregovora o članstvu u EU.

- Povjerenik Füle izrazio je nadu da ćemo do kraja španjolskog predsjedanja otvoriti sva poglavlja, a veliki dio i zatvoriti - rekla je Jadranka Kosor.

Izrazila je očekivanje da će se sva pitanja u vezi s otvaranjem poglavlja 31, o vanjskoj politici i obrani, koje Slovenija još uvijek drži blokiranim, riješiti sljedeći tjedan.

Izvori iz EU kažu da će se vjerojatno 19. travnja otvoriti i poglavlje o tržišnom natjecanju. To znači da su države članice, nakon pisma ministra gospodarstva Đure Popijača, odlučile dopustiti otvaranje tog poglavlja, ali će se završetak privatizacije brodogradilišta postaviti kao uvjet za zatvaranje.

Hrvatska premijerka vlada i engleskim



Hrvatska premijerka pokazala je tijekom posjeta Bruxellesu kako se snalazi s engleskim jezikom.

Na pitanje povjerenika za proširenje EU Štefana Fülea je li bila ondje mnogo puta, prvo je spremno odgovorila (prenosimo fonetski) "Jeees", no potom je shvatila pitanje i ispravila se na elementarnom engleskom jeziku s karakterističnim hrvatskim naglaskom: "No meni tajms. Bikoz aj'm stil duing... najn mans prajm minister".

Na konstataciju povjerenika kako je to vrlo kratko vrijeme, čelnica hrvatske vlade potvrdila je: "Jes veri šort piriod". (njd)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:35