GRANIČNI SPOR

Vesna Pusić: Uspješno sa Slovenijom pripremamo arbitražu

 AFP

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić razgovarala je danas u Bruxellesu sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcom o mogućnosti da zajednički definiramo predmet spora o kojem će odlučivati međunarodni arbitražni sud.

- Što se arbitraže tiče, tu je konstatirano da su dosadašnji koraci bili uspješni. Kao što znate, Hrvatska i Slovenija imaju 12 mjeseci da bilo zajednički, bilo zasebno, definiraju točke o kojima treba odlučiti arbitražni sud.

Razgovarali smo o mogućnosti da i taj korak zajednički napravimo nakon što smo vrlo uspješno napravili prvi korak oko konstituiranja arbitražnog suda, rekla je Vesna Pusić.

Obnova komisije

Ministrica je dodala da se razgovaralo i o mogućnosti obnove komisije koja bi se bavila neriješenim pitanjima i pripremala rješenja za ta pitanja. Takva je komisija postojala i sastala se triput tijekom 2010., a lani i ove godine nije se sastajala.

Slovensko priopćenje

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova o tom je sastanku danas objavilo priopćenje u kojem se kaže da je u razgovoru izražena spremnost i interes Slovenije "za daljnje jačanje dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa, koji su se oblikovali nakon zaključenja arbitražnog sporazuma".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 17:48