SPREMNI ZA EU

Vesna Pusić: 'Hrvatska je spremnija za ulazak u EU nego ijedna zemlja od 2004. do danas'

Ministrica vanjskih poslova očekuje ratifikaciju svih zemalja do ožujka iduće godine
 Goran Mehkek / CROPIX

OSIJEK - Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić ponovila je u subotu u Osijeku kako je Hrvatska spremna za ulazak u EU i to „više nego vjerojatno ijedna zemlja koja je u ulazila u istočnoeuropskom proširenju od 2004. do danas,“ ali i ponovila stav premijera Zorana Milanovića izrečen u Njemačkoj kako zapravo „nikad nećemo biti u potpunosti spremni.“

- Govorim to zato što su nam na tom putu postavili puno striktnije i više zadaće i kriterije. Prva smo zemlja koja je pregovarala u 35 poglavlja. Što se stvarno naših ambicija tiče, mislim da nikad nećemo biti u potpunosti spremni te da ćemo i 20 godina nakon članstva imati i volju i obvezu da radimo na poboljšanju onoga što čini kvalitetu života u svakoj zemlji, a to je kombinacija visokog respekta za demokratski donesene zakone, visoka razina zaštite ljudskih prava i slobodno tržište. Ta su tri elemneta nešto što čim se zaustaviš, već gubiš. Do konca godine imat ćemo 21 ratifikaciju, sad ih imamo 17, a za iduću godinu će nam ostati šest. Nadam se da ćemo do ožujka riješiti možda i sve - kazala je Pusić na Libseen konferenciji liberala jugoistočne Europe na kojoj je sudjelovala skupa sa svojim stranačkim kolegom ministrom graditeljstva Ivanom Vrdoljakom.

Pusić se na upit novinara osvrnula i na izjavu guvernera HNB-a Borisa Vujčića, kako je Vlada na krivom ekonomskom putu.

- To je izjava koja je svakako ozbiljna i upozoravajuća. Stoga će ekonomski resori sjesti i konzultirati se s guvernerom, u prvom redu o monetarnoj i fiskalnoj politici - rekla je Pusić

Hrvatska je još jednom podršku na svom putu u EU dobila i od lidera srpskih liberala Čedomira Jovanovića, koji je također sudjelovao u radu ove konferencije.

- Ohrabreni smo onim što je učinila Hrvatska u zadnjih godinu dana. Očekujemo ulazak Hrvatske u EU, ali ne mislimo da je to neka nagrada za Hrvatsku ili regiju. To je logična posljedica svega onoga što se ovdje dogodilo, radovat ćemo se zajedno 2013. i preuzeti nove obveze. Što se tiče nekih novih primjedbi na račun ulaska Hrvatske u EU to ne doživljavam kao argument koji bi bio značio prolongiranje proširenja EU u ovoj regiji - rekao je Jovanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 21:51