ŠTO JE NAJVEĆI PROBLEM?

Veliko pitanje uoči političke drame HDZ-a i Mosta: Možemo li i dalje zajedno?

Dio HDZ-ovaca misli da je veći problem od suradnje s Mostom premijer Orešković. Ponaša se kao da je ‘sam pobijedio na izborima, i to natpolovičnom većinom’
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 CROPIX

Ma znate što, kaže nam jedan od zastupnika Domoljubne koalicije dok sjedimo u kafiću nedaleko od Sabora.

Četvrtak je popodne, a on, iako nam ne želi to priznati, kao da je požalio što je tog dana išao na sjednicu na svoje radno mjesto. “Nema to više smisla. Cijela ova situacija oko Oreškovića, Karamarka i Petrova nema smisla. Možda bi bilo najbolje da se iskreno rukujemo, potapšemo po leđima, zahvalimo na suradnji i biračima ponovno damo mogućnost da pomiješaju karte novim izborima. Muka je to gledati, vjerujte, i nama zastupnicima”, kaže dok otpija gutljaj kave iako smo dojma da bi radije popio nešto žešće. I kraće.

Jer, ono što se događalo u zadnjih nekoliko dana, on smatra negledljivim.

- Za pripremu reformi najviše moram zahvaliti jednom čovjeku, mom suradniku Jakši Puljizu - izjavio je premijer Tihomir Orešković i šokirao HDZ-ovce.

Bilo je to prošlog tjedna u Saboru dok je vladajućima na Klubu zastupnika HDZ-a i Mosta predstavljao paket reformi.

HDZ-ovci su šutjeli. Pogledavali su se u nevjerici, razočarani i revoltirani.

- Bio je to šamar HDZ-u, poniženje za sve. Od svih ljudi, premijer je zahvalio čovjeku iz stare, SDP-ove garniture - kažu ogorčeno članovi HDZ-a. Neki od njih, doznajemo, napustili su Oreškovićevo izlaganje i prije kraja.

Novi udarac

Nekoliko dana poslije novi udarac. Nakon tromjesečnih natezanja, prozivki i optužbi, ostavku na mjesto šefa SOA-e podnio je Dragan Lozančić. Naslijedio ga je Daniel Markić oko čijeg su se imenovanja još ranije usuglasili premijer i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. No, na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost HDZ-ovci su samo potvrdili svoj raniji stav. Glasali su protiv Markića. Ali, bilo je to ujedno prvi put da je HDZ javno bio protiv svih - predsjednice, premijera i Mosta.

A nekoliko sati poslije za stranku Tomislava Karamarka uslijedio je novi šok.

U javnost su procurile informacije da će bivši šef SOA-e Dragan Lozančić postati savjetnik u Vladi. Oreškovićeva odluka o tome shvaćena je kao nova pljuska HDZ-u, ali prije svega predsjednici. Karamarko se u zadnja dva-tri dana nije oglašavao o slučaju. Umjesto njega, učinili su to drugi, među ostalima i Željko Dilber.

- Nedopustivo je da se prvog potpredsjednika Vlade ne konzultira kod imenovanja ravnatelja SOA-e jer je Karamarko u Vladi zadužen za nacionalnu sigurnost - rekao je Dilber, dodajući da bi Orešković morao voditi politiku Domoljubne koalicije koja ga je izabrala za premijera... Nekoliko sati poslije premijer je povukao odluku o savjetničkom mjestu za Lozančića, o čemu je prvi put javno progovorio u intervjuu Jutarnjem listu.

Kako se moglo čuti u HDZ-u, učinio je to nakon oštrog prosvjeda iz vrha stranke. Lozančić bi, kako sada stvari stoje, novi posao mogao dobiti u jednoj od javnih tvrtki...

Scene među vladajućima koje smo gledali zadnjih dana samo su nastavak turbulentnih odnosa koji traju još od formiranja Vlade.

Svađe, sukobi, javne prozivke, poruke preko medija, pritisci, prijetnje, ucjene, psovke... Nakon sto dana Vlade, umjesto najavljenih reformi, dobili smo kaos. U vrhu vlasti vode rat svi protiv sviju. Ratuju premijer Orešković i predsjednica Grabar-Kitarović. Dvojica potpredsjednika Vlade, Karamarko i Petrov, gotovo uopće ne razgovaraju. Napeti su odnosi premijera i njegova prvog potpredsjednika. U HDZ-u se sve glasnije pitaju kakvu i čiju politiku vodi čovjek kojeg su sami našli u tri sata i doveli na premijersko mjesto. Svađe između Mosta i HDZ-a ne prestaju. Svaki novi prijedlog, bilo koje od strana, potencijalni je novi kamen spoticanja. Loši odnosi nisu mimoišli ni relaciju Pantovčak - HDZ. A ne šute ni partneri iz Domoljubne koalicije. Dok jedni predviđaju izbore na jesen, drugi se bune protiv dijela reformi i traže ostavku HDZ-ove ministrice Nade Šikić. Mira nema ni u samom HDZ-u, gdje bitku vode različite stranačke struje. Nezadovoljstvo i frustracije na svakom koraku.

I dok dio HDZ-ovih partnera iz koalicije i dio samih članova stranke, poput sugovornika s početka priče, smatra da bi u ovoj kaotičnoj situaciji kojoj se ne nazire kraj možda bilo najbolje da se ide na nove izbore, glavni akteri HDZ i Most još se nisu spremni odreći plijena do kojeg su došli.

- Prevladat ćemo probleme. Daljnja suradnja je moguća, ali Most se mora uozbiljiti i reći ne ‘foteljašenju’. I premijer mora shvatiti neke stvari. Novi izbori bili bi samo gubitak vremena - tvrde izbori bliski vrhu HDZ-a.

- Prije svega, svi bi trebali početi razgovarati sa svima. Onda se i problemi mogu prevladati - poručuje i jedan od HDZ-ovih saborskih zastupnika. Stava je, kao i nekoliko njegovih kolega, da novi izbori nisu rješenje. Smatraju da je u ekonomskom smislu 2016. godina praktično izgubljena, te da bi se to dogodilo i sa sljedećom ako najesen ili nešto kasnije dođe do novih izbora. U Mostu, pak, ističu da nema razloga da ne surađuju s HDZ-om ako su spremni provoditi reforme koje oni predlažu.

- No, ako HDZ bude stopirao reforme, ovo sve nema smisla - smatraju u Mostu koji ističe rok do jeseni.

- Stavit ćemo na stol prijedlog vezan uz rezanje plaća i beneficija saborskim zastupnicima, te još neke izmjene. Ako ne budu htjeli pristati, idemo na referendum. Uvjereni smo da će narod to prihvatiti, pa će onda morati i oni. No, to će znatno narušiti odnose u Vladi - smatra dio mostovaca. Odbacuju kritike HDZ-a i Domoljubne koalicije da su oni ti koji koče reforme.

- Neka HDZ jasno kaže tko su ti iz Mosta koji koče reforme. Oni su ti koji još nisu imenovali 30 pomoćnika jer se međusobno ne mogu dogovoriti - kažu u Mostu.

Dio članova stranke Tomislava Karamarka, pak, uvjeren je da ovakva situacija ne može dugo potrajati.

- Naposljetku će vjerojatno doći do novih izbora, ali mislim da će ovo mrcvarenje trajati još mjesecima, dok god bude išlo, jer novi izbori ne odgovaraju ni HDZ-u, ni Mostu. HDZ ne može postići bolji rezultat od onoga koji je postigao, pogotovo nakon svega što se događalo zadnjih mjeseci, a Most je u još lošijoj poziciji jer im pada rejting. Jedini koji bi sada profitirali od novih izbora su SDP i Zoran Milanović - smatra jedan od istaknutih HDZ-ovaca koji napominje kako se “plaši da bi to za HDZ moglo završiti vrlo ružno”.

Male šanse

- Navikli smo da nas Milanović kritizira, ali sada to prvi put radi argumentirano. Bojim se da su nam šanse za pobjedu vrlo male. No, i ova situacija je neizdrživa. Ništa ne funkcionira, ni stranka, ni Vlada, ni Sabor. Djelujemo dezorijentirano i kaotično. Svega ima, samo politike nema - kaže ovaj visokopozicionirani HDZ-ovac.

A da vlada rasulo, zadnjih dana pokazuju i slike iz Sabora. Pusti hodnici, gotovo prazna sabornica, odgode glasovanja, u što smo se i sami uvjerili nakon što smo dva dana proveli u toj zgradi na Trgu svetog Marka.

- Više kolega srećem u okolnim kafićima, nego u Saboru. Pa, nema ni zakona, samo neke izmjene i dopune - kaže nam jedan od HDZ-ovih zastupnika. Ne sjeća se, dodaje, kad je bila tako loša atmosfera. Žali se što uopće nema koordinacije.

- Predsjedništvo se rijetko sastaje, nema koordnacije s Klubom zastupnika, pa onda ni s ministrima, uopće nemamo plan rada. A to na kraju pokazuju i rezultati. Nakon sto dana jedina konkretna mjera je - ukidanje pečata - kaže naš sugovornik. Dodaje kako bi bilo dobro da barem jednom tjedno klubovi vladajućih zastupnika imaju sastanke.

Mašina za glasanje

- Drugi je problem što se Sabor sve više pretvara u mašinu za glasanje. Na tome je radio Zoran Milanović, a ranije i Ivo Sanader. No, sada imamo tehničkog premijera, Sabor bi trebao biti jači, a on je obogaljen u svakom smislu - komentira jedan HDZ-ov zastupnik. Spominje i lošu komunikaciju s Mostom, no kako doznajemo, zadnjih dana počeli su se održavati uži sastanci HDZ-a i Mosta.

- Obično se radi o dvoje, troje ljudi s HDZ-ove i isto toliko s Mostove strane. To je neka uža verzija Vijeća za suradnju - kaže nam jedan član blizak vrhu HDZ-a. A na tim sastancima, doznajemo, otvaraju se i teme koje bi mogle izazvati daljnje sukobe dviju strana. Iz HDZ-a, navodno, pokušavaju pritisnuti Most oko tri stvari - ravnatelja policije, slučaja Ina, odnosno odustajanja od arbitraže i šefa PNUSKOK-a. Iako to, za sada, nitko ne želi potvrditi, a navodno ne postoji ni takav pismeni zahtjev, to bi u skoroj budućnosti mogla postati tri uvjeta koja će HDZ postaviti Mostu ako žele daljnju suradnju. Da bi moglo biti tako, govore informacije iz kruga bliskog vrhu HDZ-a prema kojima HDZ ne namjerava odustati od ravnatelja policije, čemu u prilog govore i brojne kritike na račun Mostova ministra Vlahe Orepića. S druge strane, prema neslužbenim infomacijama iz Mosta, oni se namjeravaju boriti i za MUP, ali ne kane odustati ni od toga da načistac istjeraju slučaj Ina.

- Oko Ine idemo do kraja. Želimo zaštititi nacionalne interese - tvrde u Mostovim kuloarima.

A hoće li ti novi sporovi rezultirati i novim izborima, još je teško reći. O eventualnim novim izborima, mogućem preslagivanju ili, kako kažu naši sugovornici, nastavku “braka u kojem se međusobno ne poštujemo” neki zastupnici Domoljubne koalicije i partnera podijeljeni su baš onako kao što su oko gotovo svakog pitanja podijeljeni Karamarko i Petrov.

- Ovo nema šanse da preživi. Na jesen će se znati ide li se na izbore ili u preslagivanje. Drugog neće biti. Iako je vrlo teško vjerovati da će doći do preslagivanja. Milan Bandić to najavljuje, ali on puca ćorcima. Izbori će biti jer nema povjerenja. Zato je najbolje da se zahvalimo na suradnji i pustimo birače da ponovno podijele karte. Drugog izlaza nema. Jer, mi sad pričamo o nekih 100 dana Vlade, a zapravo je od izbora prošlo šest mjeseci. Most praktički na sve što nije po njihovu ulaže veto. Pa stani malo. Domoljubna je dobila 59, Most 19 mandata. Ako nije jasno tko je pobjednik izbora i tko ima prednost, onda ja ne kužim matematiku - kaže jedan manjinski partner Domoljubne koalicije.

Peglanje imidža

Drugi pak vjeruje da je preslagivanje moguće prvenstveno zato što će jedan od inicijatora takvog pojekta biti upravo Milan Bandić.

- Danas u Saboru ne možeš iskreno računati na podršku dvojice - Sinčića i Petrine. Svi su ostali na tržištu. Bandić ulazi u predizbornu kampanju, on pomalo kritizira Vladu, ali samo iz razloga da ako bude loših poteza, svojim biračima može reći ‘i ja sam ih kritizirao’. Bandić je trenutno jedan od najiskusnijih političara i sve ove igre koje se sada događaju on je već prošao. Sjetite se kako je on uopće došao na vlast u Zagrebu. On kontrolira Holding i Grad, a tu su velike mogućnosti - kaže naš sugovornik.

Treći, pak, vjeruju da je pomirba moguća.

- Most se mora opustiti kad je riječ o prijetnjama koje su im slali razni analitičari da će ih HDZ progutati i da će oni nestati. Ako krenu reforme i ako ljeto bude rekordno i dobijemo dobre analize trendova rasta gospodarstva, sve ove porođajne muke moći će se zaboraviti. Jer, Most je tek zasjeo u fotelje, dobit će ih još. A tada ego i taština prorade, htjeli to oni ili ne. Kad dobiješ takvu priliku, mnogo je ugodnije to zadržati nego sjediti u Tompojevcima ili Velikoj Kopanici - kaže jedan desni zastupnik.

Ipak, većina naših sugovornika, posebno onih iz HDZ-a, ističe da im je u ovom trenutku najveći teret premijer Orešković.

- Premijer je veći remetilački faktor nego Most - smatra jedan od HDZ-ovih zastupnika. Kaže da je Orešković na prvi sastanak Kluba jedva htio doći opravdavajući se da ima posla.

- I Most se ljutio zbog toga - ističe i dodaje da im je u početku Orešković bio jako simpatičan, sve do trenutka dok se nije počeo ponašati kao da je “sam pobijedio na izborima, i to natpolovičnom većinom”.

- Očito je da premijera drži samo Most. To se najbolje vidjelo u imenovanju Daniela Markića za šefa SOA-e. Nedopustivo je da se u takvim bitnim, esencijalnim stvarima razilazi s vladajućom koalicijom - kaže jedan HDZ-ovac. Drugi dodaje da je Orešković trebao napraviti neke kompromise jer je na funkciju došao samo zahvaljujući HDZ-u i Mostu. Umjesto toga, kaže, Orešković pegla svoj imidž i stalno donosi odluke potpuno suprotne HDZ-ovima.

Država nije firma

- Mi smo ti koju smo napravili gospodarski program u suradnji s IFO institutom, a sada premijer i njegov najuži tim preko noći rade neki hibrid programa. U Vladi se donose odluke koje su potpuno kontra odluka donesenih na našim stranačkim odborima. Što to znači? Puno pokazuje i odabir njegovih suradnika. Stalno je isticao stručne ljude, a onda je u uži tim doveo ljude preko nekih prijateljskih veza. Okružio se ekipom za koju se govori da je bliska Opusu Dei. Čije on interese zastupa? Doveo je i hvali Puljiza koji je bio član bivše ekipe, a kakav autoritet Puljiz može imati prema našim ministrima - ljuti su HDZ-ovci kojima je počelo smetati što premijer Orešković stalno ističe da je došao iz biznisa.

- Država nije firma - poručuju HDZ-ovci koji ne štede ni predsjednicu Grabar-Kitarović.

- Pokazuje nervozu i uvrijeđenost, što nije dobro za funkciju na kojoj se nalazi - kaže istaknuti HDZ-ovac. U stranci, pak, ima i onih koji smatraju da za Oreškovićevo ponašanje dio odgovornosti snosi i njihov šef Tomislav Karamarko.

- Tko je doveo i nametnuo Oreškovića? Umjesto da ga je što više vezao uz HDZ, Karamarko je nekim svojim odlukama udaljio premijera. Mislim da je početak problema bio oko slučaja bivšeg ministra Mije Crnoje na kojem je Karamarko nepotrebno inzistirao. Tu se stvorilo veliko nepovjerenje. Nakon toga su, preko medija, prema Oreškoviću stalno išle neke poruke i prijetnje. I što je Orešković trebao napraviti u toj situaciji. To se tako ne radi - kritičan je dio članova HDZ-a.

Sličan stav imaju i neki HDZ-ovi partneri, članovi Domoljubne koalicije koji podsjećaju na siječanj ove godine.

- Pa čekajte, sad je Karamarko uzrujan zbog Oreškovića i po njemu je premijer odgovoran za sve. No tko je Oreškovića doveo? Zar on nije bio HDZ-ov kandidat za premijera. I sad se Karamarko čudi čovjeku kojeg je sam doveo. To se mora priznati - kažu nam iskreno.

U Domoljubnoj koaliciji ističu da Oreškovića poštuju, ali mu zamjeraju političko neiskustvo.

- Kakvu on poruku šalje građanima kada osobu čije je razrješenje s mjesta šefa SOA-e sam potpisao imenuje svojim savjetnikom. Dobro, sad je to povukao. Ali, to je cirkus. Pustimo sad priče da nije konzultirao Karamarka, da ne poštuje činjenicu da se s imenovanjem Markića nije složila Domoljubna koalicija, da je predsjednica rekla sve ono što je rekla. Orešković nije loš čovjek, ali doveden si za gospodarstvo, a ne da se baviš tajnim službama - kaže naš sugovornik. A upravo su tajne službe i ignoriranje Karamarka po mišljenu desnih zastupnika najveći Oreškovićev krimen.

Tko odlučuje?

- Premijer ima svoje savjetnike, no on je taj koji odlučuje. Politički je pametan potez, kad Karamarku već nisi dao MUP, da mu daš SOA-u. Time bi pokazao širokogrudnost i dobio vjetar u leđa za neke druge stvari poput reformi koje ne bi bile idealne za komuniciranje prema biračima, ali koje bi HDZ podržao - smatraju HDZ-ovi koalicijski partneri.

Mostovcima i Boži Petrovu, kao i HDZ, najviše zamjeraju političko neiskustvo. Smeta im što se ponašaju kao da su upravo oni ti koji su dobili najveće povjerenje birača.

- Mostovci su još uvijek prezeleni za vođenje nacionalne politike koja nije isto što je, primjerice, osvajanje vlasti i provedba politike u Metkoviću, Omišu, Tompojevcima ili Velikoj Kopanici. Ponašaju se kao razmažena derišta koja moraju o svemu odlučivati, a ako tako ne bude, ‘ne žele se više igrati’, ali ‘pješčanik neće napustiti’ - kaže jedan od naših sugovornika posebno ističući slučaj Mostova Ivana Kovačića koji je nedavno poručio HDZ-u “neka se j...”, ali i napada Bože Petrova na Milana Baqndića.

- Izgubio se. Priča je vrlo jednostavna. Napao je Bandića bez ijednog razloga. To je poslije tri puta ponovio. A to je znak da još nije politički sazrio. On ide napadati čovjeka koji ima dva zastupnika, a on ih ima 15. Pravi političari se ne bave time. Pa vidite kako Bandić komentira Kosora kada je u pitanju situaciju u Zagrebu. Trima riječima - sretno mu bilo. I to je to. No taj napad pokazuje da se boji - kaže nam jedna saborski brucoš koji simpatizira Bandića.

Dok sjedimo u jednom od kafića na Katarininu trgu, neki zastupnici priznaju nam da se ne mogu načuditi Kovačićevoj reakciji. Opisuju ga kao poštenog i sjajnog dečka koji još nije politčki sazrio.

- Ma zamisli ti njega - kaže jedan zastupnik - on napada drugu stranku što predlaže kandidata za gradonačelnika Omiša koji će njemu biti protukandidat. I sad je on jako ljut i govori im da se j... Moraš očito biti jako drzak da to učiniš. No to je samo na prvu. Kovačić je pametan čovjek i on vidi da Most polako, ali sigurno gubi potporu u javnosti, što pokazuju istraživanja. On zna da će teško doći do Sabora ako dođe do novih izbora. A onda je bolje pripremiti se za lokalne izbore. A te izbore može dobiti ako udara po HDZ-u, što je sad učinio - smatra.

Pošten dečko

Drugi sugovornik dodaje da je Kovačića možda naljutila priča što je on s HDZ-om na lokalnoj razini želio ući u zajedničku koaliciju te da se zaprepastio kada je vidio da je šef omiškog HDZ-a postao Ivan Škaričić.

- Ma gledajte, Kovačić je pošten dečko, malo je ispao kao Boško Buha. Pokazao je onim psovanjem HDZ-a da je zelen i da nije političar na duge staze. Ispao je nekorektan - kaže ovaj zastupnik, čije mišljenje dijeli i dio HDZ-ovaca, prije svega onaj blizak vrhu stranke. Zamjeraju mu miješanje u unutarstranačke odnose.

- Kakvi god bili odnosi, dobri ili loši, to je stvar HDZ-a. Mi smo politička stranka i birači će nas nagraditi ili kazniti. Mostu je najveći problem što nisu ozbiljna stranka. Tamo svatko vodi svoju politiku. A stvari funkcioniraju vrlo jednostavno. Moraju se poštovati pravila igre. Možemo se raspravljati, pa i svađati, ali mora postojati određena razina lojalnosti - kaže jedan istaknuti HDZ-ovac. No, oko slučaja Kovačić u HDZ-u nisu baš jedinstveni. Ima i onih koji potpuno razumiju Kovačićev potez, pa i njegovu psovku.

- Ako se ja s vama dogovorim za sastanak i vi mi nešto obećate, a na taj sastanak ne dođete vi, nego pošaljete dvoje drugih ljudi, što to znači? Pa, nije se Kovačić bez razloga razljutio - ističe jedan član HDZ-a, aludirajući na to da je, kako se i ranije nagađalo u stranci, vodstvo HDZ-a obećalo Kovačiću da se Škaričić neće kandidirati u Omišu, pa to poslije nije ispunilo.

- To je ipak manji problem - kaže još jedan od HDZ-ovih zastupnika ističući kako je sada najvažnije da se “saberu i što prije profunkcioniraju”.

- U protivnom nas čekaju potpuni kaos i bankrot. Istina, ne baš kao u Grčkoj, ali nema sumnje da bi se u tom slučaju Hrvatskom velikim dijelom upravljalo izvana - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:28