STVARNO STANJE

VELIKO ISTRAŽIVANJE JUTARNJEG Otkrivamo jesu li zbog štrajka liječnika liste čekanja veće

Provjerili smo liste za UZV abdomena i kolonoskopiju u 9 bolnica i utvrdili da se stanje na terenu i liste HZZO-a ne podudaraju

Zbog štrajka liječnika u nekim bolnicama liste čekanja veće su tri do četiri puta - rekao je nedavno Rajko Ostojić, ministar zdravlja.

Potaknuti tom izjavom, odlučili smo istražiti jesu li se liste čekanja na pojedine preglede u hrvatskim bolnicama zaista tako drastično povećale te koliko se podaci HZZO-a razlikuju od stvarnog stanja u bolnicama. Pritom smo usporedili trenutne podatke iz liste čekanja HZZO-a, zatim podatke koje smo dobili ovih dana telefonskim naručivanjem na preglede u devet hrvatskih bolnica za kolonoskopiju i UZV abdomena te podatke iz sličnog istraživanja u lipnju provedenog prije štrajka liječnika.

Prvi smo zamijetili da još nisu usklađeni podaci o duljini čekanja na preglede kojima raspolaže HZZO s onima “na terenu”. Stvarno vrijeme čekanja je od nekoliko dana pa čak do pola godine dulje od onoga što je navedeno na listi HZZO-a. Već više od pola godine HZZO tvrdi kako nije moguće napraviti kolonoskopiju u Dubrovniku, a mi smo pozivom čak dva puta dobili termin pregleda. S druge strane, na telefone za centralno naručivanje pacijenata u bolnicama često nitko ne odgovara. Usporedba podataka do kojih smo uspjeli doći sada s onima iz lipnja pokazuje da se liste čekanja, barem za kolonoskopiju i UZV abdomena, nisu drastično povećale. Ostale su na na istoj razini kao i prije početka štrajka.

OB ŠIBENIK: Ne znaju kad je prvi slobodni termin

PREGLEDI: Za kolonoskopiju i UZV abdomena nisu znali koji je prvi mogući slobodni termin.

ŠTO SU NAM REKLI: Preko telefona su nam rekli kako se naručiti može isključivo osobno kada dođete u bolnicu, zatim faksom ili mailom. Informaciju o prvom mogućem terminu za pregled nam nije mogla dati. U lipnju smo termin za kolonoskopiju u ovoj bolnici dobili u istom mjesecu dok se za UZV abdomena trebalo čekati 5 mjeseci.

HZZO: Za kolonoskopiju prvi slobodni termin je 9. prosinca, dok se za UZV abdomena treba čekati više od tri mjeseca, do 19. ožujka sljedeće godine.

OB ZADAR: Pregledi samo uz potpis specijalista

PREGLEDI: Za kolonoskopiju termin možete dobiti samo ako vas je pregledao specijalist te bolnice i procijenio da vam je pregled potreban. Termin za UZV abdomena nismo uspjeli dobiti.

ŠTO SU NAM REKLI: Prilikom naručivanja za kolonoskopiju u ovoj bonici morate znati ime liječnika specijalista koji vas je pregledao. - Pogledajte na uputnici ime liječnika pa nazovite ponovno. Bez toga vam ne mogu dati termin - bio je kratak odgovor koji smo dobili. Linija za UZV abdomena je pak konstantno zauzeta pa nismo uspjeli saznati koji je prvi mogući termin za pregled. U lipnju se također bilo nemoguće naručiti za pregled.

HZZO: Na njihovim stranicama stoji kako se predbilježbe za kolonoskopiju primaju za siječanj 2014. dok je prvi termin za UZV abdomena 31. siječnja 2014.

OB GOSPIĆ: U odnosu na lipanj lista se povećala

PREGLEDI: Za UZV abdomena čeka se kratko i prvi termin je 18. prosinca dok za narudžbu za kolonoskopiju treba zvati tek poslije Nove godine.

ŠTO SU NAM REKLI: Na telefonu centralnog naručivanja i za kolonoskopiju i za UZV abdomena odmah smo dobili odgovor. Za UZV abdomena na red dolazite prilično brzo, za svega dva tjedna. No, za kolonoskopiju nam nisu znali reći termin pregleda i zamolili su da ponovno nazovemo poslije Nove godine. Čini se da se ovoj bolnici lista čekanja prilično povećala jer ga prije pola godine uopće nije bilo.

HZZO: Termin za kolonoskopiju bio je slobodan odmah idući dan dok se za UZV abdomena primaju narudžbe za prosinac.

KBC ZAGREB: Prvi pregled je nemoguće dogovoriti

PREGLED: Ni za kolonoskopiju ni za UZV abdomena nismo dobili informaciju o prvom mogućem terminu za pregled.

ŠTO SU NAM REKLI: U Kliničkom bolničkom centru Zagreb termin za pregled možete dobiti tek kada vas pregleda specijalist. Kada on procijeni je li vam pregled uopće potreban i koliko je hitan, stavlja vas na listu čekanja prema svojoj procjeni. Na web stranicama bolnice pak stoji da se morate naručiti isključivo osobno, faksom ili mailom i morate imati preporuku liječnika specijalista ili uputnicu. Prije pola godine UZV abdomena ovdje nije bilo moguće napraviti jer je uređaj bio u kvaru, a za kolonoskopiju se nismo naručili jer se nitko nije javljao na telefon.

HZZO: Za kolonoskopiju termin je dostupan 17. siječnja 2014. dok za termin za UZV abdomena uopće nema dostupnih informacija.

KBC SESTRE MILOSRDNICE, ZAGREB: Za UZV kao u lipnju, kolonoskopija isto

PREGLED: Za UZV abdomena termin je dostupan u ožujku, a za kolonoskopiju tek u svibnju.

ŠTO SU NAM REKLI: Centralno naručivanje pacijenata u zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru “Sestre milosrdnice” obavlja se na tri lokacije. U Vinogradskoj su nam rekli kako se za UZV abdomena može naručiti tek za tri mjeseca, a na taj se pregled ovdje jednako dugo čekalo i u lipnju.

- Za kolonoskopiju predbilježbe se uzimaju za svibanj ili lipanj - rekli su nam s druge strane linije, što se također poklapa s duljinom čekanja za kolonoskopiju u lipnju. Ta informacija od one koju na svojim stranicama ima HZZO odstupa za čak 6 mjeseci.

HZZO: Za kolonoskopiju se predbilježbe primaju za prosinac 2013., za UZV abdomena nema dostupne informacije.

KB MERKUR, ZAGREB: Rijetko podudaranje s HZZO-om

PREGLED: Za kolonoskopiju termin je slobodan 19. veljače 2014. a slično je i s UZV abdomena za koji se predbilježbe primaju za veljaču iduće godine.

ŠTO SU NAM REKLI: Nakon što smo dva dana pokušavali dobiti liniju, saznali smo da se za UZV abdomena moguće naručiti u veljači iduće godine, što je otprilike jednako vrijeme koje je bilo potrebno za čekanje na pregled u lipnju ove godine. Za podatke o terminu za kolonoskopiju uputili su nas direktno na odjel gastroenterologije gdje su nam rekli kako je prvi mogući termin za pregled dostupan tek za 2 mjeseca. Ovo je jedna od rijetkih bolnica u kojima se realni podaci donekle podudaraju s onima na listi čekanja HZZO-a.

HZZO: za kolonoskopiju se predbilježbe primaju za siječanj 2014., dok je UZV abdomena moguće obaviti 14. veljače iduće godine.

KBC RIJEKA: Veliki napredak u odnosu na lipanj

PREGLED: Za kolonoskopiju i UZV abdomena primaju predbilježbe za veljaču 2014. godine.

ŠTO SU NAM REKLI: Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja spajanja preko centrale, zamolili smo direktan broj na koji možemo provjeriti dostupne termine u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. Na oba odjela dobili smo identičan odgovor da naručuju tek krajem veljače iduće godine, što je veliki napredak u odnosu na pokušaj u lipnju kada nam se tri dana nitko nije javio na telefon.

HZZO: Podaci su donekle ujednačeni s realnim. Za kolonoskopiju primaju predbilježbe za veljaču, a za UZV abdomena za siječanj iduće godine.

OB VUKOVAR: Totalni neuspjeh u naručivanju

PREGLEDI: Nismo se uspjeli naručiti na preglede.

ŠTO SU NAM REKLI: Broj za centralno naručivanje pacijenata u Općoj bolnici Vukovar konstantno javlja da je u kvaru.

- To je valjda zato što svi zovu u isto vrijeme pa vas izbacuje. To je jedan jedini broj koji vam mogu dati. Stvarno ne znam što da vam kažem - rekao nam je gospodin na centrali. Čini se da su linije velika boljka vukovarske bolnice jer nam se ni prije pola godine nitko nije javljao na pozive, a i lista HZZO-a tada je bila nedostupna.

HZZO: U OB Vukovar za kolonoskopiju nema slobodnih termina, a za UZV abdomena primaju predbilježbe za prosinac 2013.

KBC SPLIT: Naručivanje je bilo - neuspješno

PREGLEDI: Nismo uspjeli dobiti termine za pregled

ŠTO SU NAM REKLI: Čini se kako pacijenti ovdje ne mogu dobiti informaciju o slobodnim terminima za naručivanje. Naime, na centrali Kliničkog bolničkog centra Split kao i na broju Bolničke jedinice za centralno naručivanje pacijenata nitko se nije javljao dva dana. Kada smo informaciju o slobodnom terminu pokušali dobiti pozivom direktno na odjel, rekli su nam kako nemaju te podatke. Prije pola godine na kolonoskopiju i UZV abdomena čekalo se 4 mjeseca.

HZZO: Za kolonoskopiju primaju se predbilježbe za prosinac. UZV abdomena dostupan je tek 26. veljače 2014.

OB DUBROVNIK: Za UZV mjesec dana manje nego u lipnju

PREGLEDI: Za kolonoskopiju smo se naručili 16. veljače, a za UZV abdomena za 10 veljače iduće godine.

ŠTO SU NAM REKLI: Za ultrazvuk abdomena odmah smo dobili slobodan termin za dva mjeseca što je za jedan mjesec brže od termina koji smo dobili kada smo se naručivali u lipnju prije štrajka liječnika. Zanimljivo je da smo u sličnom terminu, 10. veljače, dobili i kolonoskopiju iako na stranicama HZZO-a stoji kako taj pregled u Općoj bolnici Dubrovnik nije moguće napraviti.

HZZO: UZV abdomena moguće je napraviti 6. veljače 2014. dok se prema HZZO-u ovaj pregled ne obavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:59