'NANIO ŠTETU HOS-u'

VELIKI SUKOB NA DESNICI ZBOG SPOMENIKA U SPLITU Paragin HSP 1861 žestoko napao Luku Podruga

 Jakov Prkić / CROPIX

Povodom nedavnih događanja u Splitu u kontekstu oštećenja spomenika poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a i javnog prihvaćanja odgovornosti za nadopisan tekst "Za Dom spremni" od strane Luke Podruga, vijećnika Grada Splita iz redova HČSP-a, te reakcije policije koja je preko noći u nazočnosti pripadnika Interventne postrojbe uklonila sporni natpis, oglasilo se vodstvo stanke HSP 1861 koje je u svome priopćenju žestoko i kritički osudilo istupe Luke Podruga.

Budući je riječ o stranci kojoj je na čelu Dobroslav Paraga, prvi predsjednik HSP-a i utemeljitelj obrambenih postrojbi HOS-a reakcija je u svakom slučaju znakovita i mogla bi u mnogome prouzročiti tektonske poremećaje na desnici i cijelom "splitskom slučaju" dati novu dimenziju

'Sinoćnji incident u Splitu nažalost je doveo do ponovnih podjela na pravaškoj sceni. Činjenica je kako je u nacrtima za spomenik poginulim pripadnicima 9. bojne trebalo stajati HOS i 9. bojna. To je odobrio Grad Split.

Spomenik je sa tim nazivom i svečano prikazan javnosti 9.5.2014. Odmah treba naglasiti kako isklesani grb na spomeniku ipak ne predstavlja originalni i izvorni grb HOS-a iz 1991.godine. Prihvaćen je grb i nazivi onako kako je bilo dogovoreno između Grada Splita i Udruge 9. bojne. I to treba poštovati.

Ono što je napravio Luka Podrug je ipak za svaku osudu. To je tipičan provokatorski čin, za skupljanje političkih bodova za vlastitu političku grupaciju. Je li on to uradio uz znanje i odobrenje članova Udruge 9. bojne mi ne znamo niti ćemo se u to miješati.

Ostaje činjenica kako je Podrug ovim nanio štetu HOS-u, a dotični nije ni bio pripadnik HOS-a. Svatko ima pravo biti član političke stranke za koju smatra da njemu odgovara, to isto vrijedi i za članove Udruge 9. bojna.

Ali smatramo da članstvo u političkim strankama treba odvojiti od članstva u braniteljskim udrugama HOS-a i HV-a koji se ne smije koristiti za političke svrhe, pogotovo onih koji nisu ni bili u HOS-u kao što je slučaj sa g. Lukom Podrugom, koji je svoj prljavi posao razbijanja HSP-a radio još 1993. kao djelatnik SIS-a.

A ovim događajem je napravio medvjeđu uslugu protivnicima HOS-a i izvorne pravaške politike. Prepucavanja nam nisu potrebna, kao ni prozivanja pojedinih osoba koje su stvarale ovu stranku a sada više nisu u njoj, nego istina koja će nas osloboditi'. stoji u službenom priopćenju HSP-1861.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 07:21