DIGNUTA OPTUŽNICA

Veliki skandal: Djecu iz Njemačke primao na oporavak pa u džep strpao 7,6 milijuna kuna!

‘Nismo mogli ni zamisliti da od njihovih roditelja on krade toliko novaca‘, kažu dvojica mještana Kruševa

Pogled na Karin i Kruševo

 Privatni Arhiv/Slobodna Dalmacija/

Zadarska policija je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja podnijela kaznenu prijavu ŽDO-u protiv 65-godišnjaka, "zbog zlouporabe položaja i ovlasti i zbog povrede obveze vođenja trgovačkih poslovnih knjiga." On je, u svojstvu predsjednika udruge, tijekom pet godina sebi u džep stavio iznos od 7,6 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

- Sumnjiči ga se da je kao predsjednik udruge, u nakani pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, trošak usluga koje ta udruga pruža drugoj udruzi iz Savezne Republike Njemačke naplaćivao putem uplata na svoj tekući devizni račun, umjesto na žiro račun udruge, a potom cjelokupan iznos tako nezakonito naplaćenih troškova usluga zadržao za sebe, oštetivši tako udrugu čije interese je bio dužan zastupati – priopćila je policija.

Iz koje se udruge može ukrasti 7,6 milijuna kuna? Čime se udruga bavi?

Slobodna Dalmacija doznaje da je 65-godišnjak uzimao novac kao predsjednik Udruge za pomoć djeci i mladeži "DHP", koja je registrirana u mjestu Kruševo na području Grada Obrovca.

Za 65-godišnjaka doznajemo da se radi o I.Š-u, koji je na području Kruševa i Karina izgradio nekoliko kuća u koje na boravak prima djecu iz Njemačke s problemima u ponašanju. Njihovi roditelji, u pravilu Nijemci, to "debelo" plaćaju, pa postaje jasnije kako je Kićo mogao tijekom pet godina "zamračiti" 7,6 milijuna kuna.

- Toj djeci koju on primi nije loše, s njima se radi, vodi ih se uokolo, oni uče… Mi nemamo nikakvih saznanja da se ikome od njih kroz protekle godine dogodilo nešto loše. Sve to funkcionira. Ali nismo mogli ni zamisliti da od njihovih roditelja on krade toliko novaca – kažu dvojica mještana Kruševa. Tamo je, u Ulici Jure Kaštelana, Udruga za pomoć djeci i mladeži registrirana.

Doznajemo da su dvije osnovne "ciljane skupine" djece koju se prima na boravak u Kruševo i Karin: mladi s poremećajima u ponašanju, te ovisnici i liječeni ovisnici o opojnim drogama.

- Cilj udruge je slobodno udruživanje građana da se pomogne djeci i mladeži iz socijalno ugroženih sredina, te djeci i mladeži s poremećajima u ponašanju, ovisnim o drogama, alkoholu i drugim psihoaktivnim sredstvima u ostvarivanju socijalnih i drugih prava, u unapređenju kvalitete života, te ponovnoj reintegraciji u društvo, kao i skrb o socijalno osjetljivim skupinama – opisano je u Registru udruga.

Koliko pomognu mladim Nijemcima i koje kvalifikacije ima osoblje, nije nam poznato. Dvojica Kruševljana s kojima smo razgovarali kažu nam da se radi o imućnijim obiteljima, s obzirom da se djeca ostave na čuvanje i skrb u Hrvatskoj, kako bi im se pomoglo, a roditelji se vrate na određeni period u Njemačku.

Također se može doznati da Udruga "okuplja građane koji hoće pomagati djeci i mladeži iz socijalno ugroženih sredina, te djeci i mladeži s poremećajima u ponašanju, ovisnim o drogama, alkoholu i drugim psihoaktivnim sredstvima… Pomaže se unapređenju kvalitete života i socijalnog funkcioniranja djece i mladeži kroz individualni i grupni rad; osmišljava se i organizira slobodno vrijeme djece i mladeži putem kreativnih radionica, sportskih i kulturnih aktivnosti, izleta, druženja, te im se pomaže "da steknu radne navike."

- Cilj je i jačanje suradnje sa srodnim organizacijama u RH i izvan nje, domovima za djecu, centrima za socijalnu skrb, nevladinim organizacijama, osnovnim i srednjim školama, Caritasom i Crvenim križem RH, te mjerodavnim ministarstvima – navedeno je o Udruzi za pomoć djeci i mladeži "DHP" u Registru udruga RH.

Udruga se inače vodi kao neprofitna organizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:07