JOŠ SE NE ZNA VISINA MATERIJALNE ŠTETE

Veliki požar u Rafineriji Sisak uzrokovao otvor na cjevovodu i istjecanje benzinskih para

Utvrđeno je da je prilikom pretakanja sirovine iz rezervoara došlo do istjecanja benzinskih para kroz otvor na cjevovodu. Pare su se zapalile uslijed doticaja s parnim grijačima na cjevovodima
Sisak, 200611.U ponedjeljak 20. lipnja oko 10.30 sati izbio je pozar u Rafineriji nafte Sisak. Pozar je najprije izbio na produktovodu izmedju spremnika goriva i najveceg rafinerijskog postrojenja KP-6, a uskoro se prosirio na cijeli produktovod i ozbiljno prijeti postrojenju krekinga u rafineriji i najblizim spremnicima goriva. Evakuiraju se radnici iz rafinerije i dio stanovnistva najblizi Rafineriji, jer se oko 11.30 sati pozar opasno priblizio postrojenjima za preradu nafte i spremnicima koje rafinerijski radnici nastoje zaustaviti i zastiti hladjenjem. Plameni jezici sezu preko 50 metara u zrak, a oblaci crnmog dima nadvili su Sisak. Foto: Mate Piskor / CROPIX
 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - Požar u Rafineriji nafte Sisak , koji je 20. lipnja prouzročio veliku štetu rafineriji i u kojem je ozlijeđeno šest osoba, buknuo je najprije u postrojenju dorade i manipulacije sisačke Rafinerije.

Utvrdili su to policijski službenici Policijske uprave Sisačko-moslavačke koji su u suradnji s istražnom sutkinjom Županijskog suda u Sisku, zamjenicima županijskog i općinskog državnog odvjetnika u Sisku, te vještacima za požare i eksplozive Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, na požarištu u Rafineriji nafte Sisak izvršili očevid.

Utvrđeno je da je prilikom pretakanja sirovine iz rezervoara preko pumpnih stanica prema pogonu, do požara došlo zbog istjecanja benzinskih para kroz otvor na cjevovodu koji vodi iz spremnika A3 prema pumpnoj stanici za pretakanje benzina. Benzinske pare su se zapalile uslijed doticaja s parnim grijačima na cjevovodima.

Materijalna šteta nastala ovim požarom biti će naknadno utvrđena, a policijski službenici nastavljaju s daljnjim kriminalističkim istraživanjima nakon kojih će nadležnom državnom odvjetništvu biti proslijeđena odgovarajuća pismena, priopćeno je iz PU Sisačko-moslavačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 11:06