NAPETO U VRHU VLADAJUĆE STRANKE

VELIKI POTRES U SDP-u Milanović zbog smjene Linića na udaru moćnog riječkog lobija

Iz Rijeke se već mogu čuti oštri i polemički tonovi, iako šef stranke tvrdi da se otpora ne boji
 Ronald Goršić/Cropix

ZAGREB - Glavna tema sutrašnje redovite sjednice Predsjedništva SDP-a bit će smjena Slavka Linića s mjesta ministra financija, a izjave pojedinih SDP-ovaca, unatoč suprotnome stavu predsjednika stranke i premijera Zorana Milanovića, sugeriraju oštre, polemičke tonove.

LINIĆ O AFERI KOJU JE OTKRIO JUTARNJI 'I dalje tvrdim da je sve bilo po zakonu! Milanović? O njemu ću tek nakon izbora, ne želim nanijeti štetu SDP-u '

Premijer Milanović smijenio je danas Linića zbog ozbiljno narušenog povjerenja te političke odgovornosti u slučaju predstečajne nagodbe vinkovačke "Spačve" u kojoj je za namirenje poreznih dugova, temeljem Linićeve potpisane odluke, uzeto zemljište čija je vrijednost prema procjeni Porezne uprave šest puta manja nego što je "država uzela pod račun".

Milanović je na izvanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj je priopćio svoju odluku te najavio da će na Linićevo mjesto predložiti njegovog dosadašnjeg zamjenika Borisa Lalovca , kazao da se ne boji otpora u SDP-u zbog te svoje odluke.

Naglasio je da je o Liniću razgovarao sa svim kolegama u užem kabinetu Vlade i većim brojem ministara, kao i s ljudima iz vrha SDP-a, ali da je odluku o smjeni morao donijeti osobno.

MILANOVIĆ SMIJENIO LINIĆA! 'Dva mjeseca nije reagirao! E pa tako ne može! Izbori su bitni, ali čist obraz je važniji'

"Na Predsjedništvu SDP-a će nekoliko ljudi koji nisu informirani biti informirani i to je sve. Mi nismo HDZ, tako ne funkcioniramo. Stranka mi je jako važna, ali ovakvu odluku moram donijeti ja, u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlasti", kazao je.

No, da bi sjednica Predsjedništva mogla biti "vruća", odnosno da u SDP-u ima nezadovoljnih zbog Linićeve smjene, potvrđuju riječi riječkog gradonačelnika i šefa utjecajne riječke organizacije SDP-a Vojka Obersnela koji način na koji je smijenjen njegov sugrađanin ocjenjuje kao "neočekivan postupak, nimalo kolegijalan i nimalo ljudski".

"Kad odlučite smijeniti ministra koji je uspio u svom resoru načiniti najveći broj reformi, koji je od strane javnosti najbolje ocijenjeni član Vlade i prepoznat kao vrijedan radnik - onda, po meni, morate imati puno snažniji i jasniji razlog od nekakvih intriga i onih koji bezimeni već mjesecima udaraju po ministru financija u medijima", ističe Obersnel.

PALJBA IZ RIJEKE Obersnel: 'Milanović je postupio neočekivano, nimalo kolegijalno i nimalo ljudski'

Ocjenjuje da se u ovom slučaju očito radi o "dubokom nerazumijevanju, nepremostivom jazu, nepotrebnom pokazivanju mišića i izravnoj odluci premijera". "Radi se o odluci koju je donio iz meni nepoznatih razloga", ustvrdio je Obersnel.

Premijer Milanović odbacuje, pak, nagađanja da će riječki SDP-ovci stati u zaštitu Liniću. "Čujte, ja sam iz Zagreba, a roditelji su mi porijeklom izvan Zagreba, tako da sam u toj nesretnoj poziciji da nikada ne mogu govoriti o zagrebačkom klanu i zagrebačkom SDP-u. Mislim da su priče o riječkom SDP-u jedna uvreda otvorenosti i naprednosti te sredine, jer ispada da se radi o nekakvom klanu tamo", rekao je Milanović na konferenciji za novinare.

Sabor na plenarnoj sjednici o Lalovcu neće raspravljati

Hrvatski sabor, točnije njegov nadležni odbor, vrlo skoro će raspraviti prijedlog premijera Zorana Milanovića da smijenjenog Slavka Linića na dužnosti ministra financija zamijeni Boris Lalovac.

Procedura je vrlo jasna, kažu u Saboru i tumače kako se svi prijedlozi koji dođu iz Banskih dvora šalju predsjedniku Sabora Josipu Leki koji ih, ovisno o njihovu sadržaju, stavlja na dnevni red plenarne sjednice ili prosljeđuje nadležnom radnom tijelu.

Prijedlog Lalovčeva imenovanja Leko će proslijediti nadležnom Odboru za financije koji će o tome provesti raspravu. Sam Sabor o tome neće raspravljati, već će samo glasovati o povjerenju novom ministru financija.

Takva pravila propisao je novi saborski Poslovnik u kojemu piše da se, kod naknadnog imenovanja pojedinog člana Vlade, "rasprava o predloženom kandidatu provodi u radnom tijelu u čijem su djelokrugu pitanja iz nadležnosti središnjeg tijela državne uprave čijim se čelnikom kandidat predlaže imenovati".

Kako se u ovom slučaju radi o ministru financija, logično je da se time bavi Odbor za financije.

Prema Poslovniku, Lalovcu će se na odboru moći postavljati pitanja na koja je dužan odgovoriti. Takav obrazac imenovanja već je prošao Ranko Ostojić kada je na mjestu potpredsjednika Vlade zamijenio Nevena Mimicu koji je postao europski povjerenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 10:22