TOTALNI MAKEOVER

Velike promjene na jednoj od najprometnijih autocesta u Hrvatskoj: Prvi korak je već napravljen, čeka se onaj najvažniji

Vrijednost ugovora je 312,4 tisuće eura bez PDV-a

Tunel Vidovci

 Azm/

Tuneli na autocestama sigurnosno su najrizičniji dio prometnice. Stoga je njihovo održavanje jedan od najvažnijih segmenata upravljanja autocestama.

Uprava Autoceste Zagreb - Macelj prva je od sva tri upravitelja autocestama u Hrvatskoj pokrenula opsežni projekt održavanja tunela. Nakon što je u tunelima Sveta tri kralja, Brezovica i Vidovci postojeća rasvjeta zamijenjena novom i učinkovitijom LED rasvjetom, došlo je i vrijeme za bojanje tunela. U AZM-u su donijeli odluku da će obojiti svih šest tunela, a prvi na redu je tunel Vidovci. Riječ je o dvocijevnom tunelu dužine 261 metar. Vrijednost ugovora je 312,4 tisuće eura bez PDV-a.

Prije nekoliko dana jedna cijev tunela je potpuno obnovljena. Ugrađena je LED rasvjeta te ponovo obojen tunel. To je prvo bojanje tunela otkad je ova autocesta puštena u promet 2007. godine. Tu je riječ o nastavku ulaganja Uprave AZM-a u održavanje prometnice te je ova tvrtka po ulaganjima u održavanje odmah iza austrijskog ASFINAG-a, a ispred HAC-a, Bina Istre i slovenskog DARS-a.

image

Tunel Vidovci ulaz

Azm/
image
Azm/

Riječ o vrlo zahtjevnom i obimnom poslu tijekom kojeg su prvo uklonjena oštećenja betona, nakon čega je uslijedilo visokotlačno pranje obloge. Potom su injektirane pukotine na obloge, nakon čega je obavljeno još jedno visokotlačno pranje prije bojanja. Uslijedilo je bojanje tunela. Svi radovi zajedno s pripremnim radovima zaštite instalacija trajali su mjesec dana. Nakon obavljenog posla razlika između dviju cijevi tunela Vidovec je drastična.

image

tunel Vidovci- pofarbana cijev

Azm/

Novouređena cijev je rasvijetljena i sva bliješti i daleko je sigurnija za vozače, dok ulazak u drugu, nerenoviranu cijev izgleda kao ulazak u neku tamnu komoru. Neslužbeno saznajemo da nakon turističke sezone počinju radovi i na drugoj cijevi ovog tunela te će ona biti obnovljena do kraja godine. Sljedeće godine bit će pak obojeni i svi preostali tuneli na ovoj autocesti. Ovo je putokaz i za ostale upravitelje autocesta da krenu u bojanje tunela koji su na pojedinim dionicama autocesta u izrazito lošem stanju.

image

Tunel Vidovci

Azm/

Osim bojanja svih tunela, sljedeće će godine LED rasvjeta biti ugrađena i u preostala tri tunela na autocesti prema Maclju te će svi biti pod LED rasvjetom. Sljedeće godine počinje i veliki projekt ugradnje fotonaponskih elektrana na autocesti koje će električnom energijom opskrbljivati cijelu prometnicu u dužini od 60 kilometara od naplatne postaje Zaprešić do naplatne postaje Trakošćan. No da bi ova autocesta bila kompletna, potrebna je što hitnija odluka Vlade o izgradnji druge cijevi na tunelima Sveta tri kralja i Brezovica. To zahtijevaju i sigurnosni prometni propisi s obzirom na golemo povećanje prometa na toj autocesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2024 19:16