DVOSTRUKI GUBITAK

VELIKA RUPA Josipovićev račun za kampanju 726.030 kn u minusu!

 Željko Hajdinjak/CROPIX

Vlasnik tvrtke Eurohera Dubravko Grgić, vlasnik Orbica Branko Roglić te prvi čovjek Croduxa Ivan Čermak bili su najveći pojedinačni donatori izborne kampanje, sada već bivšeg predsjednika Ive Josipovića.

Dubravko Grgić je preko svoja tri poduzeća - Euroherc, Agram te Jadransko osiguranje - Josipovićevu kampanju financirao s iznosom od ukupno 150 tisuća kuna, Roglić sa 110 tisuća, a Čermak sa 100 tisuća. Istim iznosom vlasnik Croduxa Ivan Čermak je financijski pomogao i kampanji Kolinde Grabar Kitarović.

Osim tvrtki i pojedinaca Ivo Josipović je ukupno najviše novca dobio od 17 stranaka koje su podruprle njegovu kandidaturu - 4 milijuna kuna. Tvrtke i pojedinci donirali su mu još 3,2 milijuna kuna.

Prema završnom izvješću o financiranju izborne promidžbe koje je jučer objavio, Josipović je ukupno potrošio malo manje od 8 milijuna kuna, a od donacija je prikupio 7,2 milijuna kuna, pa završni račun pokazuje manjak od 726.030 kuna.

Najviše novca Ivo Josipović je potrošio na oglašavanje i PR usluge. Troškovi promidžbe i infomiranja iznose oko 5,3 milijuna kuna, od čega samo na oglašavanje 3,7 milijuna. Na kampanji bivšeg predsjednika stoga su najviše profitirale PR agencije i tvrtke za vanjsko oglašavanje.

Millenium promocija Bože Skoke je, primjerice, kampanji Ive Josipovića izdala računa u ukupnoj vrijednosti od 2,3 milijuna kuna.

Dio se zasigurno odnosi na usluge oglašavanja koje su plaćane trećim pravnim osobama preko spomenute agencije. No, nema sumnje da je i Milllenium promocija zaradila dobar dio tog kolača.

Tvrtka Marka Rakara Mrak komunikacije u kampanji je zaradila 318 tisuća kuna, Manjgura Krešimira Macana oko 240 tisuća kuna, a Preclarus komunikacije u vlasništvu Drenislava Žekića 272 tisuće kuna.

Na jumbo plakatima Ive Josipovića Outdoor akzent uprihodovao je 585 tisuća kuna, a tvrtki Neva iz Atlantic grupe za promidžbeni materijal, odnosno balzame za usne s Josipovićem sloganom Pravi put, plaćene su 454 tisuće kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:04