TOP 10 PO GLASOVIMA

Velika dominacija Plenkovića i Borzan, a jednoj političarki nije bilo dovoljno ni 22.000 glasova!

Ove su osobe dobile najveći broj preferencijalnih glasova birača, neovisno o tome jesu li, ili nisu izborili mandat u Europskom parlamentu

Biljana Borzan, Andrej Plenković, Nina Skočak

 Goran Mehkek/Damjan Tadić/Damir Krajač/Cropix/

U 23:00 Državno izborno povjerenstvo objavilo je prve neslužbene rezultate izbora za Europski parlament, nakon 99 posto prebrojanih glasova. Prema njima HDZ je dobio 34,60 posto glasova (6 mandata), SDP 25,96 posto (4 mandata), DP - 8,82 posto (1 mandat) i Možemo! - 5,92 posto (1 mandat), dok je Fair play lista dobila 5,61 posto, ali bez osvojenog mandata.

Mi smo izdvojili i 10 osoba koje su na ovim izborima dobile najveći broj preferencijalnih glasova birača, neovisno o tome jesu li ili nisu izborili mandat u Europskom parlamentu i neovisno o tome misle li ići u EP ili ostati u hrvatskoj politici, poput premijera Andreja Plenkovića.

Dakle, najviše preferencijalnih glasova dobio je nositelj liste HDZ-a, ujedno i predsjednik Vlade, Andrej Plenković koji je osvojio čak 101.721 glas, odnosno 39,73 posto glasova s liste. Na drugom mjestu je iskusna SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan koja je dobila 83.551 glas, odnosno čak 43,5 posto glasova s liste.

Na trećem mjestu je kandidat DP-a o čijoj se kući i kreditima najviše raspravljao u ovoj kampanji, Stephen Nikola Bartulica. On je s drugog mjesta liste DP-a osvojio čak 35.239 glasova, to jest impresivnih 53,98 posto glasova s cijele liste.

Četvrti je poznati europarlamentarac Tonino Picula koji je sa zadnjeg mjesta liste SDP-a i partnera osvojio impresivnih 30.054 glasova, odnosno 15,64% glasova s liste, zbog čega će ponovno ući u EP.

Na peto mjesto s 25.334 glasova probio se treći s liste HDZ-a, bivši ministar vanjskih poslova i svojedobno također europarlamentarac Davor Ivo Stier. On je pritom skoro dosegnuo gotovo 10 posto svih glasova liste, to jest imao ih je 9,89 posto.

Sad dolaze zanimljivi podaci - naime, na šestom je mjestu mlada Nina Skočak čija je lista osvojila šesto mjesto (4,06 posto glasova), a ona sama 22.263 glasova, odnosno više od 73 posto glasova s liste. No, kako lista nije prošla izborni prag, Nina neće u Bruxelles. Na sedmom je mjestu s 21.050 glasova Marijana Petir, koja ih je skupila sa zadnjeg mjesta HDZ-ove liste. Budući da nije prešla prag od 10 posto glasova liste, Petir nije skupila dovoljno da bi ušla u Europski parlament.

Odličan rezultat ostvario je i dosadašnji IDS-ov europarlamentarac Valter Flego koji je skupio 18.865 glasova, više od 45 posto glasova sa svoje liste. Kako mandat usprkos tome nije osvojio, bila je to gorka "pobjeda" za Flegu.

Deveti po broju preferencijalnih glasova je sad već bivši eurozastupnik Mislav Kolakušić s 18.457 glasova, odnosno čak 83,15 posto glasova s liste "Pravo i pravda". Kolakušić izborni prag nije prošao, ali je zato izvrijeđao građane Republike Hrvatske, spomnijao "debilizam" i "idiote" te onima koji nisu glasali poručio da ih može biti - sram.

Konačno, top 10 zatvara SDP-ov europarlamentarac Predrag Fred Matić koji je osvojio 17.212 glasova - kako je bio drugi na listi SDP-a to mu je dovoljno da uđe u Europski parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 14:38