ŠOPING CENTRI

VELIKA BORBA RIVALA ZA HRVATSKE KUPCE Zbog dolaska Ikee u Zagrebu se zatvara robna kuća Kika

Grupa Steinhoff, vlasnik Kike, odlučila je boriti se za kupce preko svojeg diskontera Emmezete, koja će se useliti u robnu kuću blizu prve hrvatske Ikee
 Danijal Soldo/CROPIX

Bruno Steinhoff, osnivač Grupe Steinhoff International koja je vlasnik Kike i Emmezete te najveći europski konkurent švedskoj Ikei Ingvara Kamprada, odlučio je s biznisom prodaje namještaja pod brendom Kika otići iz istočnog dijela Zagreba, iz neposredne blizine Ikeina prodajnog centra u Rugvici koji se otvara u kolovozu. U Kiki kažu da provode “rasprodaju radi preuređenja”, a to ustvari znači potpuno iseljenje Kike s te prodajne lokacije i useljenje Emmezete, koja u Zagrebu posluje u Lučkom.

- Točno je da ćemo Kiku na Žitnjaku uskoro rebrendirati u Emmezetu, ali za sada ne mogu govoriti ništa o rokovima. Za sada ostaje trgovina Kike u Jankomiru i Emmezeta u Lučkom - potvrdio je jučer Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete i menadžer zadužen za poslovanje Kike u Hrvatskoj.

Gube novac

Riječ je o logičnom preslagivanju brendova unutar iste poslovne obitelji Steinhoff jer Emmezeta u Hrvatskoj zarađuje unatoč petogodišnjoj recesiji, a Kika i uz blagi rast prihoda iz godine u godinu gubi novac. U 2013. godini tvrtka Fliba d.o.o., pod kojom se vodi poslovanje triju trgovačkih centara Emmezeta - u Zagrebu, Splitu i Osijeku - ostvarila je 395,8 milijuna kuna prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. U istoj godini Kika je s četiri prodajna centra, od kojih su dva u Zagrebu, a po jedan u Rijeci i Slavonskom Brodu, ostvarila prihode od 253,2 milijuna kuna i gubitak od 56,3 milijuna kuna. Peta je to godina zaredom u kojoj je Kika poslovala s minusom. Takvi su rezultati odraz i kupovne moći hrvatskih potrošača s obzirom na to da je Emmezeta diskonter s povoljnom strukturom asortimana u kojoj veliki udio ima i bijela tehnika, dok je Kika maloprodajni brend za kupce dubljeg džepa, kojih je u Hrvatskoj premalo. Zbog toga će se i odnos broja trgovina sada promijeniti, pa će Emmezeta u Hrvatskoj poslovati u četiri centra, a Kika će zasad ostati u tri.

Grupa Steinhoff kupila je lani austrijsku grupaciju Kika - Leiner, plativši je, prema nelužbenim izvorima, 800 milijuna eura. Emmezetu su preuzeli 2011. godine kao dio paketa kada su kupili francusku tvrtku Conforama za 1,2 milijarde eura. Tako je postala glavni konkurent švedskoj Ikei, a u širenje je krenula nakon izlistavanja dionica na burzi u južnoafričkom Capetownu 1998. , gdje se i danas nalazi sjedište kompanije.

Fokus na uređaje

Promjenom brenda, odnosno prelaskom s Kike na Emmezetu na Žitnjaku će veći fokus biti na prodaji bijele tehnike i potrošačke elektronike, što bi lokaciju u neposrednoj blizini City Centera One East i na putu prema još jednoj trgovini namještajem, Lesnini, moglo učiniti konkurentnijom. Kada krajem ljeta i Ikea otvori vrata prve hrvatske trgovine u Rugvici, počet će pravi rat za kupce.

- Ikea u svijetu na svim tržištima ima udio između 10 i 20 posto. Budući da hrvatsko tržište nema prostora za rast, to znači da će Ikea taj dio uzeti postojećim igračima, ali je pitanje kome. Mi kažemo da će ih uzeti Lesnini, oni će reći da će ih uzeti nama. Vidjet ćemo kako će izgledati ta tržišna utakmica - ističe Školnik.

Smanjili plaće

Iako su službeno objavili rasprodaju radi preuređenja te cijeli asortiman nude samo u prizemlju, u Kiki na Žitnjaku radnici već znaju da će uskoro raditi za Emmezetu, dok se oni u Jankomiru za sada nadaju da će ostati pod brendom Kike. Prema objavljenim poslovnim izvještajima, u Emmezeti je 2013. godine bilo zaposleno 339 radnika s prosječnom neto plaćom od 4621 kune, dok 268 radnika u Kiki ima prosječnu neto plaću od 5384 kune, što je u prosjeku oko tisuću kuna manje nego godinu prije.

Steinhoff vs. Ikea

Grupa Steinhoff International u poslovnoj godini koja je završila 30. lipnja 2013. godine imala je 7,205 milijardi eura prihoda i 676 milijuna eura dobiti. Švedski proizvođač namještaja Ikea je posljednju poslovnu godinu, koja je završila 31. kolovoza 2013. godine, premašila 27,9 milijardi eura. Ikea ima 303 robne kuće u 26 zemalja, a Hrvatska je prvo novo tržište na koje ulazi u posljednjih osam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:58