'VRIJEME ZA PROMJENE'

Veleposlanik SAD-a: Što će vam tolika birokracija, papirologija i kruti ZOR? Ulagači umjesto u Hrvatsku bježe u Srbiju

Poslodavci trebaju moći lakše i zapošljavati i otpuštati - istakao je Foley
 Boris Kovačev/Cropix

Reforme na tržištu rada neophodne su ako Hrvatska želi privući ulaganja, koja će otvoriti nova radna mjesta. Poruka je to koja proizlazi iz predavanja američkog veleposlanika Jamesa B. Foleyja, danas u prostorijama Školske knjige.

- Znam da je to u Hrvatskoj osjetljivo pitanje, znam i da je važna zaštita onih sretnika koji imaju posao, ali što je s onima bez posla, što je s mladima koji ne mogu naći posao? Poslodavci trebaju moći lakše i zapošljavati i otpuštati - istakao je Foley na predavanju "Poslovanje i ulagačka klima u Hrvatskoj".

Foleyjevo zazivanje fleksibilnosti tržišta rada izazvalo je Krešimira Severa, predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata, koji je američkom veleposlaniku poručio kako to ne može prihvatiti.

Severova ljutnja

Hrvatska, smatra Sever, ne može podizati konkurentnost svoga zakonodavstva izmjenama Zakona o radu jer je on već usklađen s propisima EU, a kriza je u nas već pomela 120.000 radnih mjesta. No, Foley mu je uzvratio kako je hrvatsko gospodarstvo u padu i kako bi veća fleksibilnost na tržištu rada dovela i do bržeg otvaranja novih radnih mjesta. Njih, naime, može otvarati samo privatni sektor, a kapital u globaliziranom svijetu ide tamo gdje mu je bolje.

- Ja ovdje ne propovijedam američki model, Hrvatska mora naći svoj model - kaže Foley.

Prevelika papirologija

Kruto tržište rada samo je jedna od zamjerki ulagača na koje je upozorio američki veleposlanik. Pozivajući se na istraživanja međunarodnih organizacija, ali i iskustva američkih ulagača u Hrvatskoj, Foley je ocijenio da je možda i najveća prepreka s kojom se ovdje susreću ulagači sveprisutna birokracija i velika papirologija. Ulagači se žale i na nepedvidivost poreznog sustava, koji je podložan čestim izmjenama, ali i na javne nabave, a ne nedostaju ni primjedbe o nedovoljnoj usklađenosti vlasti na državnoj i lokalnoj razini. Zbog svega toga, ulagači kapital, umjesto u Hrvatsku, ulažu u Srbiju i druge zemlje.

- Hrvatska ima brojne prednosti, ali ih ne koristi. Došlo je vrijeme promjena - poručio je Foley, istaknuvši kako je stvaranje konkurentnoga gospodarstva i povoljne ulagačke klime izazov za Hrvatsku.

Upozorenje i EU

Slaba poslovna klima u Hrvatskoj u posljednje je vrijeme, čini se, u fokusu stranih diplomata akreditiranih u Zagrebu. Na nju su nedavno i Radimira Čačića upozorili i veleposlanici zemalja EU Iako su primjedbe na ovdašnju poslovnu klimu manje-više iste s obje strane Atlantika, Foley naglašava kako nije na njemu da Hrvatskoj propisuje 'terapiju'.

- Ja kao diplomat ne mogu govoriti što Hrvatska treba napraviti, mogu samo govoriti o problemima s kojima se ovdje susreću američki ulagači, a o kojima su mi oni sami govorili - zaključio je Foley, dodavši da vjeruje u Hrvatsku, jer su njeni potencijali veliki, a Vlada zna što treba napraviti kako bi ojačala konkurentnost gospodarstva.

Glavne zamjerke američkih ulagača:



1. prevelika papirologija

2. nefleksibilno tržište rada

3. nepredvidivost i česte izmjene u poreznom sustavu

4. javne nabave

5. prevelika uloga države u gospodarstvu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 01:32