INTERES SVE VEĆI

VAŽNA OBAVIJEST SVIMA KOJI ŽELE POMOĆI Najpotrebniji su hrana i proizvodi za osobnu higijenu djece

 Vlado Kos / Cropix

>>> NOVO 20:10 Ministarstvo socijalne politike i mladih izvijestilo je da je, prema najnovijim informacijama s terena i iz Crvenog križa, stanovništvu na poplavljenom području trenutno najpotrebnija pomoć u hrani i proizvodima osobne higijene za djecu, a pozvalo je volontere da se jave na Zagrebački velesajam kako bi pomogli da nužna sredstva stignu unesrećenom stanovništvu Slavonije.

Najpotrebnija je pomoć u hrani (najbolje u konzervama i ostali trajni prehrambeni proizvodi) i proizvodima osobne higijene za djecu (kreme, puderi, šamponi, vlažne maramice…), izvijestilo je Ministarstvo i pozvalo građane da pomoć za djecu predaju direktno Crvenom križu kako bi pomoć na teren došla što prije i na mjesta gdje je najpotrebnije.

JUTARNJI U AKCIJI Šaljite nam informacije o mjestima na kojima se prikuplja pomoć za žrtve poplave

Ako se dostavljaju veće količine transportnim ili većim vozilom, onda ih treba dostaviti u centralno skladište Crvenog križa, Jadranska avenija bb (nedovršena Sveučilišna bolnica), dodaje se u priopćenju.

Ako su donacije građana, odnosno donacije osobnim vozilom ili manje, onda ih treba dostaviti u prostorije Crvenog križa, Zagreb, Ulica Crvenog križa 16 na području gradske četvrti Donji grad - Medveščak.

Građani mogu hranu i kozmetiku za djecu, kao i svu drugu materijalnu pomoć dostaviti i u Paviljom 34 Zagrebačkog velesajma, gdje se pomoć prikuplja od 7 sati ujutro do 22 sata navečer.

S obzirom na to da je interes građana da pomognu materijalnim donacijama građane pogođene poplavom u Slavoniji sve veći, na lokaciji skupljanja donacija na Zagrebačkom velesajamu (Paviljon 34, ulaz Istok 3 i Zapad 3) raste potreba za volonterima koji bi razvrstavali i utovarivali pomoć, navelo je Ministarstvo socijalne politike i mladih koje poziva volontere i sve građane dobre volje da se odmah jave na Zagrebački Velesajam (Paviljon 34) kako bi pomogli da nužna sredstva stignu unesrećenom stanovništvu Slavonije.

-----------------------------------------

ZAGREB - Iako je poznato da su građani Hrvatske senzibilizirani na humanitarne akcije, presretni smo što se našoj akciji doniranja potrepština za stradale u poplavama u tako kratkom vremenu odazvao veliki broj građana koji su prikupili znatnu količinu vode, higijenskih potrepština, odjeće, obuće, alata, izjavila je danas zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš.

U 24 sata prikupljeno je mnogo toga, a osam kamiona već je odvezlo pomoć u Županju i Vinkovce. Postali smo središnja točka prikupljanja pomoći, a s obzirom na njenu količinu, dvorište i predvorje nebodera u Savskoj ulici u kojem je sjedište Ministarstva postao je premalo. Stoga, pozivamo građane da svoje donacije nose na novu lokaciju na Zagrebački velesajam u paviljon 34. Svi koji žele donirati stvari to mogu učiniti na toj adresi od 7 do 22 sata svaki dan, poručila je Sporiš.

Budući da su sve potrebe na terenu zadovoljene pomoć ćemo prikupljati i sortirati i zatim slati onima kojima je potrebna.

U prikupljanju, sortiranju i odvoženju donacija sudjeluju djelatnici Ministarstva, a među njima su i mladi ljudi koji odrađuju pripravnički staž. Pomažu i građani, kojih je veliki broj. No, bez obzira na mali prostor ispred sjedišta Ministarstva na kojem su parkirani kamioni, sve protječe u najboljem redu. U akciju se uključio i Volonterski centar Zagreb.

FOTOGALERIJA: Građani prikupljaju humanitarnu pomoć

Ministarstvo na svojoj web stranici objavljuje korisne informacije, otvoren je i call centar. Na telefone se mogu javiti građani koji unesrećene ljude žele primiti u svoje domove. S obzirom da se zbog štete mnogi neće odmah moći vratiti svojim kućama, već se radi lista građana koji ih žele smjestiti u svoje domove, ističe Sporiš.

Navela je da su u stalnom kontaktu s ministricom Milankom Opačić, koja je na terenu u Slavoniji.

Sve službe Ministarstva diljem Hrvatske su u pogonu kako bi pomogle unesrećenim ljudima, poručila je Sporiš.

U oganizaciji 4. gardijske Split prikupio 30 tona humanitarne pomoći

Trideset tona pomoći - hrane, odjeće, obuće i higijenskih potrepština prikupilo se za samo nekoliko sati u Splitu za stradale u poplavama, doznaje se od Bože Zadre iz Udruge veterana 4. gardijske brigade koja je organizirala humanitarnu akciju.

Jedan kamion s humanitarnom pomoći iz Splita već je jutros krenuo prema Županji, a dva šlepera sutra će u Vinkovce, gdje je sabirni centar. "Još će jedan kamion u Vinkovce u petak. Danas do 14 sati prikupili smo 30 tona pomoći. U akciji nas je dosta sudjelovalo, sve ratne postrojbe vojske i policije iz županije, sve studentske organizacije, navijačka skupina Torcida, mnoga poduzeća, gradovi Split i Sinj, naša županija i mnogobrojni građani. Svima zahvaljujemo", rekao je Zadro.

Pomoć se prikupljala na mnogim mjestima u gradu. Osim građana, u akcije se se uključile osnovne i srednje škole, skauti, izviđači, Studentski centar i Sveučilište u Splitu, razne udruge, gradski kotarevi, planinarska društva.

Božo Zadro izjavio je za Hinu kako će veterani 4. gardijske brigade - čim se voda povuče iz potopljenih područja - otići u Slavoniju i Baranju na sanaciju ugroženih područja i mjesta.

Kako se doznaje, večeras iz Splita u Slavoniju kreću dva autobusa s pripadnicima Torcide koji dobrovoljno odlaze pomagati stanovništvu i hitnim službama u izgradnji zečjih nasipa i evakuaciji ugroženog stanovništva.

Iz proračunske rezerve Grad Split će za poplavljene uplatiti 200.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 05:39