SAVJET MINISTRA

VARGA SLAVONCIMA 'Jedite manje kruha i kulena'

Osijek, 051114.Sinisa Varga ministar zdravlja posjetio je KBC Osijek gdje se susreo sa upravom bolnice nakon cega je obisao novu salu za koronarografiju vrijednu 10. milijuna kuna.Na fotografiji: Sinisa Varga ministar zdravlja.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix / copyrighted

OSIJEK - Ministar zdravlja Siniša Varga otvorio je u srijedu u Klinici na unutarnje bolesti KBC-a Osijek Laboratorij za kateterizaciju srca i invazivnu kardiologiju vrijedan 10 milijuna kuna. Riječ je o iznimno važnom projektu za područje Slavonije i Baranje, na kojem se bilježi iznimno velik broj smrtnih slučajeva zbog bolesti krvožilnog sustava.

- Pacijent kome je to potrebno ne može čekati dane ili čak niti sate, nego se to mora odmah učiniti kako bi se spasio život, rekao je ministar, dodavši i kako je „veliki pomor u Republici Hrvatskoj zbog bolesti krvožilnog sustava.“

- Zbog infarkta miokarda i općenito bolesti krvožilnog sustava preko 48 posto Hrvata ugiba na godišnjoj razini, ali u Slavoniji, slavonskoj regiji, to je čak više od 54 posto zbog načina prehrane i drugih životnih navika, istaknuo je ministar, koji je za stanovnike istočne Hrvatske imao i dodatni savjet.

- Ovim putem apeliram da se smanji unos soli. Mora se smanjiti unos kruha i suhomesnatih proizvoda koji sadrže jako puno soli i prebaciti se na prehranu koja sadrži manje udjele soli. Još imamo k tome pretilost, prekomjernu tjelesnu težinu i nedovoljno kretanje, kazao je Varga, dok je zamjenik sanacijskog upravitelja dr. Vladimir Borzan istaknuo kako je KBC Osijek prije godinu dana na jedan mjesec ostao bez koronografije.

- Ta sala je sada opet u funkciji i situacija od prije godinu dana neće se ponoviti, jer su bolje mogućnosti, manje je zračenje i moći ćemo raditi više pretraga - istaknuo je Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 17:06