OSTOJIĆEV PLAN ZA UPRAVLJANJE BOLNICAMA

VARGA RUŠI MASTER - PLAN Umjesto 400 milijuna kuna uštede, plan za bolnice bi nas koštao 2 milijarde kn!

Košarica zdravstvenih usluga neće se smanjiti, neće biti ni većih participacija ili drugih dodatnih troškova za građane, ali će se kvaliteta i dostupnost usluga povećati boljom organizacijom rada i poslovanja na svim razinama - to je, kako se neslužbeno može doznati, “pravac djelovanja” novog ministra zdravlja Siniša Varge. I on će, kao i njegovi prethodnici, kao prioritete imati smanjivanje listi čekanja, a iz njegovih krugova stiže odlučan demanti tvrdnji kako Varga želi “amerikanizirati” hrvatsko zdravstvo, piše Slobodna Dalmacija .

Neslužbene informacije govore kako će jedan od prvih poteza novog ministra biti izmjena nacionalnog plana upravljanja bolnicama, takozvani master-plan koji je Vlada usvojila na sjednici ove srijede, kao zadnji “potez” ministra Rajka Ostojića.

Naime, rečeno nam je kako će Vlada uputiti niz amandmana na taj prijedlog, a analiza koja je došla od tima novog ministra je frapantna - Rajko Ostojić je ustvrdio kako će se novim nacionalnim planom uštedjeti godišnje oko 400 milijuna kuna, dok je Vargina ekipa izračunala da će nacionalni plan ustvari donijeti dodatni trošak od 1,5 do dvije milijarde kuna.

Dakle, razlika u kalkulaciji seže do 2,4 milijarde kuna, pa bi stvarno bilo potrebno utvrditi tko je u ovoj priči koristio neispravan “digitron”.

Iz krugova bliskih Vargi došle su i informacije kako će novi ministar provesti kadrovske promjene u Ministarstvu već idućeg tjedna, ali i da će iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Ministarstvo doći i glasnogovornik Nenad Korkut, kojeg su novinari ocijenili kao najboljega glasnogovornika u javnim službama i državnoj upravi. Za sada se još ne može saznati tko će sve otići iz Ministarstva i tko će doći, ali se najavljuje temeljita rekonstrukcija ministarskog “kabineta”.

Novi ministar je također protiv outsourcinga režijskih službi u zdravstvu. Kako nam je rečeno, razlog tome je što Ministarstvo financija i Vlada nisu, a što Europska unija dozvoljava, smanjili stopu PDV na minimalnih četiri posto za te službe. “Da se to dogodilo, tada bi možda imalo smisla krenuti u izdvajanje tih službi, ali uz PDV od 25 posto to bi značilo da bi u startu trošak za te poslove poskupio za 25 posto kada bi se izdvojile.

Čisto sumnjam da bi privatnik to mogao kompenzirati smanjivanjem bruto plaća i ostalih troškove za mininalno 25 posto, a da u tom slučaju radnici ne bi jako loše prošli”, kazao nam je sugovornik blizak Siniši Vargi. Provest će se, saznali smo, i nova katalogizacija i akreditacija zdravstvenih ustanova.

Nadalje, novi ministar očekuje kako bi poboljšani master-plan bolnica mogao krenuti u realizaciju od 1. rujna ove godine, a najkasnije do 1. listopada, kako je najavio i ministar financija Boris Lalovac, trebao bi biti izdvojen i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje iz sustava državnog proračuna.

Iz tima Siniše Varge stiže čvrsto obećanje kako će novi ministar inzistirati da HZZO i zdravstveni sektor dobiju “do u zadnju lipu” novca koji je iz različitih izvora namijenjen zdravstvu. Naime, kako nam je rečeno, kada je Varga prilikom posljednjeg rebalansa proračuna članovima Vlade prezentirao što sve donosi izdvajanje HZZO-a iz državnog proračuna, svi ministri su se složili s tim projektom, iako je taj plan predviđao da će svako ministarstvo morati izgubiti dio novca koji se do tada slijevao na njihove računa od novca za zdravstvo.

No, tvrde u Varginu krugu, samo jedan ministar je bio protiv, i to Rajko Ostojić, koji je navodno ustvrdio da još nije vrijeme za to. Stoga je i odgođeno izdvajanje HZZO-a iz proračuna, a zdravstvo financijski oštećeno zadnjim rebalansom proračuna.

Sve ovo govori kako je sukob između Varge i Ostojića bio mnogo dublji nego što se sumnjalo i spekuliralo, a u krugu Siniše Varge se nadaju da će novi ministar imati potporu premijera Milanovića za najavljene promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:59