ZASTRAŠUJUĆA SNIMKA

UZNEMIRUJUĆA FOTOGRAFIJA Ministar Ostojić naredio istragu: Policija je prikrivala UBOJSTVO?

Pronađena fotografija optuženika za ratni zločin snimljena neposredno nakon njegove smrti ukazuje na urotu dijela MUP-a koji tvrdi da je tijelo nađeno tek nakon 6 mjeseci

Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je jučer ujutro unutarnji nadzor nad policijskim postupanjem vezanim uz utvrđivanje okolnosti smrti Igora Benete, bivšeg specijalca koji je pronađen obješen u travnju prošle godine kod mjestašca Otrić u južnoj Lici.

Utvrđivanje okolnosti

MUP, naime, pokreće unutarnji nadzor u slučajevima kad postoji snažna sumnja da se policija obavljajući svoj posao grubo ogriješila o pravila vlastitog zanata.

Unutarnji nadzor trebao bi otkriti jesu li pripadnici policije koji su sudjelovali u utvrđivanju okolnosti smrti Igora Benete učinili grube propuste ili, što je još gore, svjesno falsificirali činjenice.

Nakon teksta objavljenoga u Jutarnjem listu u ponedjeljak, 19. ožujka, u kojem smo otkrili da je Benetina supruga još 1. lipnja prošle godine Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu prijavila nestanak i otmicu supruga i ispričala da se nije imao namjeru ubiti nego ga je prema Otriću odvezao prijatelj kako bi se tamo našao s odvjetničkim timom i potom neko vrijeme skrivao s provooptuženim Franjom Drljom, tjednik Aktual dobio je i objavio fotografiju obješenog muškarca snimljenu mobitelom za kojeg se tvrdi da je Igor Beneta.

Akutal nije objavio tko je autor potresne fotografije, jer svi koji u ovom slučaju pokušavaju pomoći rasvjetljavanju okolnosti smrti Igora Benete strahuju za vlastitu sigurnost.

U policiji su nam, međutim, službeno potvrdili da je fotografija objavljena u Akutalu vjerodostojna i da doista prikazuje tijelo Igora Benete. Međutim, objavljena fotografija bivšeg specijalca otvara niz pitanja koja smo uputili policiji i na koja još uvijek čekamo odgovore.

DNK analiza

Policija je potkraj studenoga prošle godine priopćila da je tek 26. studenoga, dakle samo dva dana nakon početka suđenja trojici optuženih za ratne zločine: Franji Drlji, Božidaru Krajini i Igoru Beneti, DNK analizom utvrđeno da tijelo pronađeno 11. travnja prošle godine kod Otrića pripada upravo Igoru Beneti.

Policija je tada službeno objasnila da je tijelo pronađeno u posve neprepoznatljivom stanju te da je identifikacija na temelju izgleda bila nemoguća zbog truležnih promjena i mumifikacije pa su zato pola godine poslije posegnuli za jedinom mogućom metodom identifikacije u takvim slučajevima - uspredbom njegove DNK s onom bliskoga srodnika.

Dvije mogućnosti

Međutim, fotografija objavljena u Aktualu pokazuje da je tijelo dobro očuvano i da je klasično prepoznavanje, ako je fotografija doista nastala 11. travnja, kad je Beneta po službenom policijskom priopćenju pronađen u borovom šumarku kod Otrića, itekako bilo moguće.

Ako je fotografija doista nastala 11. travnja, to znači da je Beneta namjerno pokopan, odnosno sakriven na zadarskom gradskom groblju pod oznakom NN kako bi se prikrio način njegove smrti i potom šest mjeseci poslije, na samom početku suđenja za Grubore “iznenada” otkrio njegov identitet, a u nastavku procesa sva krivnja svalila na mrtvaca.

Postoji, naravno, i druga mogućnost: da je objavljena fotografija obješenog Benetina tijela nastala prije 11. travnja kad je po službenoj policijskoj verziji otkriven.

No, onda se otvara cijeli niz drugih pitanja: kako je autor fotografije znao za tijelo, je li možda i sam sudjelovao u njegovoj likvidaciji ili joj je kao promatrač svjedočio, pa je nakon njezina izvršenja fotografirao tijelo? Ili se nekoliko dana poslije egzekucije vratio na mjesto zločina i fotografirao tijelo? Ako je autor fotografije sudionik ili svjedok Benetina ubojstva, zašto je fotografiju odlučio plasirati u javnost?

Sve su to pitanja koja bacaju tešku sjenu na postupanje policije, ali ne samo policije nego i Državnog odvjetništva koje je već 1. lipnja prošle godine u rukama imalo iskaz Benetine supruge i prijatelja koji vrlo jasno ukazuju da se s bivšim specijalcem nakon odlaska od kuće 17. siječnja prošle godine nešto neobično dogodilo.

Osim toga, supruga je u svom iskazu savjetnici državnog odvjetnika u Splitu Kseniji Adžić ostavila i broj mobitela s kojeg ju je do 11. travnja prošle godine nazivao muškarac koji joj se predstavljao kao Leo i uvjeravao je da joj je suprug na sigurnom te da se skriva s Drljom na tajnoj adresi.

Uz to, kako smo u međuvremenu doznali, misteriozni Leo je od 17. siječnja do 11. travnja prošle godine u više navrata i osobno posjetio Emiliju Benetu kako bi je izvijestio da joj je suprug na sigurnom.

Bilješke člana obitelji

Riječ je o muškarcu koji se 15. siječnja, dva dana prije Benetina nestanka, s Igorom Benetom, Franjom Drljom i Drljinim odvjetnicima Ljubom Pavasovićem Viskovićem i Ivanom Stanićem odvezao na mjesto zločina - Grubore i potom večerao u restoranu u Klisu.

Osim toga, u bilješkama koje je sastavio jedan član Benetine obitelji pronašli smo i podatak da je inspektor Petar Bradarić, šef policijskog USKOK-a PU splitske, već 17. svibnja 2011., kada je službeno dobio obdukcijski nalaz tijela pronađenog 11. travnja kod Otrića, znao da je riječ o Igoru Beneti.

1. Odjeća na tijelu dobro je očuvana. To je još jedna jasna indicija da je fotografija snimljena kratko nakon što je Beneta obješen, a svakako puno prije nego što je pronađen.

2. Mrlja na hlačama, zbog fiziologije ljudskog tijela, također ukazuje na relativno kratko razdoblje koje je proteklo od smrti do nastanka fotografije.

3. Prema nekim indicijama, boja konopca razlikuje se od one spomenute u ranijoj istrazi MUP-a, koja je zaključila da se bivši pripadnik posebnih postrojbi policije svjesno odlučio na suicid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 03:28