OPREZ!

UZBUNA ZBOG MOGUĆE OLUJE Izdana upozorenja zbog najavljenog opasnog vremena

Split, 021012. Olujno grmljavnisko nevrijeme koje je tjekom noci zahvatilo Split i okolicu, priredilo je nezaboravni spektakl koji je trajao cijelu noc.Na fotografiji: pogled na Split sa Zvjezdarnice na Mosoru.Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
 Zvonimir Barisin / CROPIX

Predpraznični utorak u većem dijelu Hrvatske bio je oblačan, tmuran i sparan, a ponegdje je bilo i kiše. Meteorolozi su najavili da će slično ostati i do kraja dana te da se mjestimice očekuju kiša ili lokalni pljuskovi s grmljavinom, osobito u unutrašnjosti te na sjevernom Jadranu.

Zbog mogućnosti izraženijih pljuskova s grmljavinom Meteoalarm je za područje cijele Hrvatske objavio žuti stupanj pripravnosti, što znači da je vrijeme potencijalno opasno te da, iako prognozirane vremenske prilike nisu neuobičajene, valja biti na oprezu ako se ima namjeru prakticirati bilo kakve aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima.

U DHMZ-u navode da će do kraja utorka vjetar biti povremeno umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni, a na Jadranu umjereno, povremeno i jako jugo. Najviša temperatura od 22 do 26, u Slavoniji i na Jadranu između 26 i 30°C.

Na fotografiji: Upozorenja Meteoalarma za utorak

U srijedu će se nastaviti umjereno do pretežno oblačno uz povremenu kišu te pljuskove i grmljavinu. Najviše kiše, mjestimice i obilnije očekuje se u unutrašnjosti te na sjevernom Jadranu, a najmanje u Dalmaciji.

Meteoalarm je za srijedu zbog moguće obilne kiše žuti stupanj pripravnosti izdao za središnju Hrvatsku i cijelu Slavoniju.

Nešto ozbiljniji, narančasti stupanj pripravnosti, izdan je za Istru, Liku, Gorski Kotar i sjeverno primorje. Na širem području Gospića mogli bi pasti do 55 litara kiše po četvornom metru, dok bi na riječkom i istarskom području kiša mogla biti i obilnija, a očekuje se i grmljavina.

Narančasti stupanj pripravnosti znači da je vrijeme opasno, da se očekuju neuobičajene vremenske prilike te da su čak mogući šteta i ljudske žrtve.

Na fotografiji: Upozorenja Meteoalarma za srijedu

Tijekom srijede očekuje se da će vjetar biti većinom slab, ali na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo i jugozapadnjak, a navečer na sjevernom dijelu i bura.

Jutarnja temperatura od 12 do 17, na Jadranu 17 do 22, a najviša dnevna od 18 do 23, na Jadranu 22 do 27 stupnjeva.

Do vikenda će se zadržati nestabilno, odnosno moguća je povremena kiša ili lokalni pljuskovi, izglednije na Jadranu te u predjelima uz Jadran, osobito u četvrtak. Temperatura bez znatnije promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 07:24