PRILIKA ZA LNG

UZBUNA U REGIJI ZBOG JUŽNOG TOKA Srbija, Slovenija i BiH na mukama, Hrvatska trlja ruke

 AFP

JAJCE - Odluka Rusije odnosno ruske tvrtke Gazprom da odustane od izgradnje plinovoda "Južni tok" na Hrvatsku neće imati posebnog utjecaja jer ona već sada ima mogućnost opskrbe energentima iz različitih izvora, ocijenio je u utorak predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović.

Odgovarajući na pitanja novinara u Jajcu u središnjoj Bosni, gdje je boravio u radnom posjetu, Milanović je podsjetio kako Europska unija nikada nije bila najsretnija s projektom Južni tok, pri čemu se Hrvatskoj već od početka nudio tek "nekakav odvojak" jer sama nije bila njegov dio.

RUSIJA ODUSTALA OD JUŽNOG TOKA Vrdoljak: 'Za Hrvatsku to ne znači ništa'

"To na kraju krajeva ovisi o Rusima i državama kroz koje to prolazi, a Hrvatska je načelno zainteresirana za takve stvari, ali nije ovisna o tome jer imamo svoje izvore energije i alternativne pravce", konstatirao je Milanović ističući kako je za Hrvatsku važnija opskrba plinom iz Azerbejdžana Jadranskim plinovodom.

"Kada je u pitanju opskrba plinom Hrvatska je u nešto povoljnijoj situaciji nego mnoge države u Europi, tako da ovo primamo na znanje", zaključio je Milanović uz ocjenu kako "Južni tok" zapravo ne bi bio loš zbog diverzifikacije izvora opskrbe energentima, no Hrvatskoj svakako neće tako značajno nedostajati.

KRAH PROJEKTA JUŽNI TOK Putin od svega odustao: 'Ako ga Europa neće, onda ga neće ni biti'

Ruski Gazprom u ponedjeljak je otkazao projekt izgradnje plinovoda Južni tok za južnu Europu. Otkazivanje je objavljeno nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao ranije u ponedjeljak da Moskva neće nastaviti s projektom Južni tok ako mu se Europska unija protivi.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je kako odustajanje Rusije od izgradnje plinovoda Južni toka može biti dodatni poticaj da se hrvatski projekt LNG-a što brže realizira.

"Mislim da će 'cijena' tog projekta na taj način još više rasti. Jer to je alternativni izvor dobave plina u ovaj dio Europe, ne govorim samo o hrvatskom tržištu nego i o tržištu susjednih zemalja", rekao je Grčić odgovarajući na novinarski upit što jučerašnja poruka ruskog predsjednika Vladimira Putina iz Ankare da neće biti ništa od Južnog toka znači za Hrvatsku i za LNG terminal.

Za neke prostore Hrvatske vjerovatno je možda bilo rješenje i priključivanje na Južni tok, a za neke druge naše strateške interese svakako da zbog same lokacije i pozicioniranja projekta LNG terminala, ovo može biti dodatni poticaj da se taj projekt što brže realizira, kazao je Grčić.

Dodao je kako je jutros imao priliku razgovarati s predstavnicima Europske investicijske banke o planu predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera i listi projekata za taj plan.

"Ponovo smo se dodirnuli upravo LNG projekta za kojeg mislimo da ispunjava sve kriterije Junckerove inicijative i da bi možda mogao biti jedan od prvih koji će se realizirati kroz tu inicijativu ako sve bude išlo svojim tokom u samoj Europi pa onda i u Hrvatskoj", rekao je Grčić odgovarajući na pitanja novinara nakon panel diskusije "Pitajte Vladu" održane u sklopu XVIII. nacionalnog savjetovanja u gospodarstvu i poduzetništvu.

Vučić: 'Zaustavljanje Južnog toka loša je vijest za Srbiju

BEOGRAD - Najave o obustavljanju gradnje plinovoda Južni tok nisu dobra vijest za Srbiju, koja je bila lojalna tom projektu i nije ga se odricala ni pod najvećim mogućim pritiscima, izjavio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić u povodu najave ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Moskva odustati od Južnog toka jer ga Europska unija ne želi.

Vučić je istaknuo da Srbija ničim nije pridonijela Putinovoj odluci te najavio da će o tome razgovarati s ruskim predsjednikom po povratku sa sjednice Vijeća sigurnosti UN, izvijestila je Radio-televizija Srbije (RTS) iz Jeruzalema, gdje se srbijanski premijer nalazi u dvodnevnom posjetu Izraelu.

"Srbija nikako nije doprinijela takvoj odluci. Sedam godina je ulagala u taj projekt, ali plaćamo cijenu sukoba velikih...Hoće li se sad eurofili i rusofili međusobno optuživati ko je tu za što kriv?... Sigurno je da mi nismo ništa krivi", rekao je Vučić, a sugrađanima poručio da se ne brinu o opskrbi plinom.

"Mi ćemo uspjeti riješiti to pitanje u najboljem mogućem interesu za građane. No bi li bilo bolje da imamo Južni tok? Svakako da bi, a Srbija bi bila energetski sigurnija zemlja", rekao je Vučić, podsjetivši da je Beograd više od šest-sedam godina truda uložilo u taj projekt i da su prvi uzajamni potpisi sporazuma u svezi s Južnim tokom bili još u vrijeme vlasti Vojislava Koštunice i Borisa Tadića.

Ruski Gazprom u ponedjeljak je otkazao gradnju plinovoda Južni tok za južnu Europu, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da Moskva neće nastaviti s projektom Južni tok ako mu se EU protivi.

"Vidimo da se postavljaju prepreke kako bi se spriječila njegova provedba...Ako ga Europa ne želi provesti, onda on neće biti proveden...Mislimo da je to protiv europskih gospodarskih interesa i da uzrokuje štetu", rekao je Putin na konferenciji za novinare u Ankari s turskim domaćinom predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Slovenski premijer Cerar nije previše iznenađen odustajanjem od Južnog toka

LJUBLJANA - Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u utorak da nije previše iznenađen novom odlukom Rusije da odustane od gradnje plinovoda Južni tok i da se Slovenija sada mora okrenuti traženju energetskih alternativa.

"O odustajanju Rusije od projekta još nemam službenu informaciju, ali me ta vijest nije previše iznenadila jer smo je s obzirom na razvoj događaja mogli i očekivati", kazao je Cerar komentirajući izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Rusija odustati od gradnje Južnoga toka koji je jednim dijelom trebao ići i preko Slovenije.

"Slovenija sada mora reagirati traženjem alternativnih, obnovljivih izvora energije", kazao je Cerar, dodavši da treba razviti takvu energetsku politiku koja će imati multiplikativne učinke u ekonomiji.

"To je i politika ove vlade koja traži novije, alternativne pristupe na području energetike, transporta itd. Vidimo rješenje u obnovljivim energetskim izvorima, u brojnim inovativnim pristupima, što će potaknuti naše gospodarstvo i naš razvitak", dodao je.

Slovenski analitičari ocjenjuju međutim da Slovenija prekidom projekta Južni tok gubi izuzetnu priliku da se nađe na strateškom energetskom pravcu koji joj je donosio perspektivu bolje opskrbe plinom, ali i prilike za nove ruske investicije u Sloveniji na energetskom području. ( Hina)

Dodik i Čović: 'Za BiH štetan rasplet oko Južnog toka'

MOSTAR - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je u utorak žaljenje zbog raspleta oko plinovoda Južni tok, ali i očekivanje da će ruska strana ipak uskoro nastaviti njegovu izgradnju, dok je hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović ocijenio odustajanje od projekta plinovoda štetnim za BiH.

Na konferenciji za novinare nakon susreta u Banjoj Luci, na novinarski upit predsjednik RS-a je rekao kako najava obustave projekta Južni tok "nije dobra vijest", te je pritom kritizirao Europsku uniju zbog blokade izgradnje ovog energetskog projekta.

"Mislim da nije pošteno od Europske unije što ovo radi. Naravno da razumijem što su strateški interesi", rekao je Dodik. Po njegovim riječima zaustavljanje Južnog toka je rezultat političke i strateške borbe Zapada i Rusije oko Ukrajine.

Dodik smatra kako je zaustavljanje ovoga projekta štetno za Republiku Srpsku jer je planirana opskrba prirodnim plinom gospodarstva i stanovništva, te izgradnja dvije termoelektrane u što je bilo planirano ulaganje od dvije milijarde eura.

Unatoč najavi obustave projekta, Dodik je rekao da će se vlasti RS-a nastaviti pripremati za izgradnju kraka plinovoda koji bi trebao prolaziti kroz Republiku Srpsku.

Čović je ocijenio da je BiH kolateralna žrtva međunarodnih odnosa.

"Šteta je za BiH da bilo koji projekt, i energetski i prometni, ne ide kroz njezin prostor, jer bi se time podigla kvaliteta života u državi", ocijenio je Čović.

Vlasti RS-a potpisali su s predstavnicima Gazproma memorandum o izgradnji kraka plinovoda kroz ovaj entitet, te su planirali napraviti zajedničko poduzeće.

O ovome je projektu Dodik tijekom godine razgovarao i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je jučer iznenada poručio da odustaje od izgradnje plinovoda Južni tok. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:30