SKUP REFORMISTA U SPLITU

UTJECAJNI SDP-ovac NAHVALIO ČAČIĆA 'Svima nam nedostaje njegova legendarna energija'

 Joško Ponoš/CROPIX

SPLIT - Predsjednik Narodne stranke - reformista Radimir Čačić procijenio je u utorak na osnivačkoj skupštini splitske Gradske organizacije da će nakon parlamentarnih izbora dva do četiri zastupnika odlučivati o sljedećoj Vladi, gdje reformisti vide svoju priliku, a gradonačelnik Ivo Baldasar, kao gost na skupštini, ocijenio je da Čačićeva "legendarna energija u zadnje vrijeme nedostaje svima u državi".

Radimir Čačić smatra da će njegova stranka moći utjecati na rješavanje stvarnih pitanja - gospodarskih jer će, po njegovu mišljenju, nakon parlamentarnih izbora, dva do četiri zastupnika odlučivati o sljedećoj Vladi, a tu Narodna stranka - reformisti vidi svoju priliku.

Čačić je ponovio kako se stranka zauzima da se državne tvrtke izuzmu od ovlasti politike radi poboljšanja produktivnosti.

"Mi ćemo ovih dana u Hrvatskome saboru predložiti da se državne tvrtke objedine u portfelj koji bi u cijelosti bio izuzet od politike", istaknuo je Čačić u utorak navečer na Osnivačkoj skupštini splitske Gradske organizacije Narodne stranke - reformista. Naglasio je kako se time želi natjerati hrvatsku politiku da odustane od sadašnjeg modela upravljanja državnim tvrtkama koji je neučinkovit.

"U Hrvatskoj 20 posto BDP-a stvara samo 56 državnih tvrtaka, a prema podatcima Svjetske banke, privatni sektor u Hrvatskoj je čak 70 posto produktivniji od državnog gospodarstva. To znači - da je državno gospodarstvo vođeno na način kao što to čini privatni sektor - mi sada ne bismo imali deficit", ocijenio je Čačić.

Po Čačićevim riječima, njegova će stranka ustrajavati na gospodarskim temama jer je došao trenutak da se u Hrvatskoj počnemo baviti onime što će zemlju izvući iz krize. "Mi ne želimo odbijati suradnju ni s 'lijevima' ni s 'desnima', ali smo stranka koja ne maše ideološkim zastavama", istaknuo je.

Smatra da će njegova stranka moći utjecati na rješavanje stvarnih pitanja - gospodarskih jer će dva do četiri zastupnika odlučivati o sljedećoj Vladi, gdje Narodna stranka - reformisti vidi svoju priliku.

Također je rekao da u Hrvatskoj na političkoj sceni prevladavaju emocionalne, a ne racionalne teme te se zbog toga, po njegovu tumačenju, javljaju otpori prema institucijama i strast za referendumima. S tim u vezi istaknuo je i prosvjede branitelja u Zagrebu, rekavši kako on kao branitelj, emocionalno govoreći, razumije da su branitelji zapostavljeni, ali - racionalno govoreći, treba pamet u glavu.

"Nije slučajno da su se ti prosvjedi dogodili sada jer ulazimo u izbornu godinu", rekao je Čačić. Usprotivio se zahtjevima za smjenu ministra branitelja Predraga Matića, rekavši za njega da je heroj Domovinskog rata.

Na početku Osnivačke skupštine splitske Gradske organizacije Narodne stranke - reformista bio je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar (SDP), koji je nazočnima rekao kako će utemeljenje nove stranke u Splitu svojim svježim idejama i drukčijim pristupom pridonijeti boljitku Splita i Dalmacije. Baldasar je za Čačića rekao da ima "legendarnu energiju koja nam je u zadnje vrijeme nedostajala svima u cijeloj državi" te da se s tim slažu i njegovi protivnici i poštovatelji. "Kao gradonačelnik, surađivat ću s Vašom strankom u Splitu, a u onoj drugoj funkciji kao predsjednik splitskoga SDP-a - o tome ćemo drugom prilikom", poručio je Baldasar, koji je nakon toga napustio skup.

Za predsjednika splitske Gradske organizacije Narodne stranke - reformista izabran je Joško Monterisi. Zahvaljujući na izboru, najavio kako će u središtu njegovih aktivnosti biti zauzimanje za rješavanje gospodarskh teškoća na lokalnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:10