MRTVA TRKA

Usudi li se tko u HDZ-u biti protukandidat Jandrokoviću?

Neki članovi stranke ističu da se nitko ne smije kandidirati bez dopuštenja stranke
Zagreb, 020709.Vlada Markov trg.Dolazak clanova vlade na uzi kabinet.Na slici: Gordan Jandrokovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Osim SDP-a koji će novog predsjednika svoje zagrebačke organizacije dobiti u nedjelju, novog šefa u Zagrebu uskoro će imati i HDZ.

U sjeni SDP-ovih izbora trenutačno se odvijaju i izvanredni unutarstanački izbori u zagrebačkom HDZ-u kojem je na čelu povjerenik Gordan Jandroković. Ministar vanjskih poslova postavljen je na to mjesto nakon što je prije nekoliko mjeseci s funkcije šefa zagrebačkog HDZ-a smijenjen Jasen Mesić, a ogranak raspušten. I dok je u oporbenoj stranci sve transparentno, izborni proces u HDZ-u nešto je složeniji, ali i tajanstveniji.

Naime, iako se finale HDZ-ovog izbora očekuje oko 4. srpnja, doznajemo kako su izbori već provedeni u stotinjak ogranaka stranke. Osim toga, dio HDZ-a nije zadovoljan izborima. Kažu kako neki članovi stranke poziv za izbore uopće nisu ni dobili, dok ih neki dobijaju u posljednji trenutak. Također ističu kako unatoč tome što prema pravilima, svatko može birati i biti biran, to nije u potpunosti točno.

- Nije dozvoljena bilo kakva osobna inicijativa i nitko se ne može kandidirati bez dopuštenja stranke jer može biti izbačen iz članstva, ispričala nam je nekolicina HDZ-ovaca. No, Mario Dragun, blizak suradnik Gordana Jandrokovića, kaže kako to nije točno.

- To su laži i gnjusobe. Jandroković je svim članovima zagrebačkog HDZ-a poslao pisma i pozvao ih da izađu na izbore upravo zato da bi se izbjegle nepravilnosti. Osim toga, već u temeljnim ograncima se prijavljivalo i do četvero kandidata, što ranije nije bio slučaj - ispričao je Dragun.

Dodao je kako je mnoge iznenadilo što se povjerenik tako brzo odlučio za izbore, te da su mu neki savjetovali kako to i nije pametan potez.

- Jandroković je želio da se izbori provedu što prije jer mu je Zagreb veliki izazov. Smatra kako HDZ ima velik potencijal koji treba pokrenuti kako bi ponovno postao najjača stranka u glavnom gradu - naglasio je Dragun.

Potvrdio je kako su od 202 temeljna ogranka HDZ-a u Zagrebu, izbori za sada provedeni u njih 100. Jandroković, koji je obišao svih 17 područnih odbora stranke, za sada je jedini kandidat za mjesto šefa zagrebačkog HDZ-a. U kuloarima se spominje kako nije isključeno da se kandidira i Jasen Mesić.

Tri izborne stepenice do novog šefa

Mario Dragun kaže da se izbori, na kojima će sudjelovati svih 15.000 članova stranke u Zagrebu, provode kroz nekoliko etapa.

Prvo se u temeljnim ograncima stranke biraju predsjednici i članovi izvršnih odbora, a potom njihovi izaslanici biraju predsjednike i članove izvršnih odbora u područnim odborima.

Naposljetku, izlaslanici iz područnih odbora biraju novi Gradski odbor HDZ-a i novog predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:20