ISTIČU MANDATI

Ustavni sud za četiri mjeseca napušta 10 od 13 sudaca, a natječaja nema

Još je 5. prosinca 2023. Miroslav Šeparović Gordanu Jandrokoviću rekao da mandati istječu. Sabor otad nije napravio ništa

Miroslav Šeparović

 Goran Mehkek/Cropix

Ni nakon dva dana čekanja predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, HDZ-ovac Dražen Bošnjaković, nije nam odgovorio na jednostavno pitanje: zbog čega taj odbor, koji je zadužen za pokretanje postupka izbora ustavnih sudaca, još nije raspisao javni poziv za izbor deset ustavnih sudaca čiji mandati istječu uskoro, 7. lipnja, nego pušta da vrijeme i dalje curi i ne poduzima ništa.

Pitanje je, naime, iznimno važno jer će 7. lipnja ove godine, dakle za malo više od četiri mjeseca, isteći osmogodišnji mandati čak desetero od ukupno 13 ustavnih sudaca koliko ih taj sud ima. Ustavni sud je taj koji, uz ostale poslove, nadzire i zakonitost izbornog procesa i proglašava izborne rezultate konačnima. Hrvatsku u ovoj godini čekaju izbori za Sabor, izbori za Europski parlament i prvi krug predsjedničkih izbora, a bez ekipiranog Ustavnog suda izbori se ne mogu održati.

Sudački mandati 7. lipnja ove godine istječu ustavnim sucima Andreju Abramoviću, Lovorki Kušan, Snježani Bagić, Ingrid Antičević Marinović, Branku Brkiću, Mariju Jelušiću, Josipu Leki, Davorin Mlakaru, Rajku Mlinariću i Miroslavu Šumanoviću. U ustavnom sudu, ne izaberu li se novi, 8. lipnja ostala bi samo trojica: predsjednik suda Miroslav Šeparović, Goran Selanec i Mato Arlović, čiji mandati istječu u listopadu 2025. Ustavni sud koji bi ostao na samo troje sudaca ne može obavljati nijednu od svojih funkcija koje mu je Ustav namijenio.

Prema zakonu, predsjednik Ustavnog suda dužan je šest mjeseci prije isteka mandata ustavnog suca o tome obavijestiti predsjednika Sabora, koji je zatim dužan tu obavijest proslijediti Odboru za Ustav i poslovnik. Odbor je taj koji u Narodnim novinama objavljuje javni poziv za izbor novih ustavnih sudaca.

Odbor za ustav i poslovnik mogao je, dakle, raspisati javni poziv za izbor deset ustavnih sudaca još početkom prosinca prošle godine. Šestomjesečni rok predviđen je kako bi se kandidatima dalo barem mjesec dana da se jave na natječaj, političkim strankama u Saboru ostavilo dovoljno vremena da provedu konzultacije o kandidatima koji su se prijavili, a javnosti da ima vremena prikupiti informacije o kandidatima. Ustavni se suci, naime, biraju dvotrećinskom većinom saborskih glasova, pa su, uz vladajuće, za njihov izbor potrebni i oporbeni glasovi, što iziskuje razgovore i usuglašavanje među vladajućima i oporbom. U uzavrelim predizbornim okolnostima koje vladaju hrvatskom političkom scenom, to neće biti nimalo laka zadaća.

Iz ureda predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića potvrdili su nam da je on još 5. prosinca prošle godine izvijestio predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da desetero ustavnih sudaca ulazi u zadnjih šest mjeseci svojeg mandata.

Ali u Saboru se s tim u vezi već gotovo dva mjeseca ne događa ništa. Predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću uputili smo pitanje je li Šeparovićevu obavijest proslijedio Odboru za Ustav i poslovnik. Iz Jandrokovićeva su ureda odgovorili da je on o Šeparovićevu dopisu "usmeno obavijestio predsjednika Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav". Jandroković nije pojasnio zašto Šeparovićev službeni dopis nije proslijedio Odboru za Ustav, nego je o njemu samo "usmeno" izvijestio svojeg stranačkog kolegu, predsjednika Odbora Dražena Bošnjakovića. U odgovoru Jandroković navodi i sljedeće: "Budući da je za odluku o izboru ustavnih sudaca nužna dvotrećinska većina svih zastupnika, bit će potrebno provesti konzultacije između saborskih klubova. O ishodu konzultacija ovisit će daljnja dinamika izbora ustavnih sudaca."

Nejasno je o čemu će se konzultirati saborski klubovi ako javnog pozva još nema, a time ni imena kandidata za Ustavni sud.

Predsjednik Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković odšutio je naše pitanje zbog čega odbor već dva mjeseca ne objavljuje natječaj za ustavne suce.

Ako se ne izabere deset ustavnih sudaca, mandati sadašnjih mogu se produljiti najviše za šest mjeseci, dakle do 7. prosinca ove godine. HDZ zasad ne želi otkriti hoće li izbor deset novih ustavnih sudaca prepusti novom sazivu Sabora. I znači li to da će se parlamentarni izbori održati već u prvoj polovici ove godine?

Vesna Nađ: ‘Ne vidim oko čega bismo se konzultirali kada niti jedno ime još nemamo na stolu‘

Potpredjednicu Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, Vesnu Nađ iz kluba Socijademokrata upitali smo jesu li počele konzultacije oko izbora deset sudaca Ustavnog suda.

"Nemam informacija da su počele ikakve konzultacije, bar ne sa našim klubom. Ne znam događa li se nešto ‘ispod stola‘, ali mogu reći da nije dobro da se takve stvari događaju netransparentno. Osim toga, ne vidim ni oko čega bismo se konzultirali ako još uvijek nije raspisan javni poziv i nemamo ni jedno ime na stolu", kazala nam je predstavnica Socijaldemokrata.

Natječaji za glavnog državnog odvjetnika, predsjednika Vrhovnog suda i ustavnih sudaca do sad su u pravilu objavljivani čim postojeći zakorače u zadnjih šest mjeseci mandata.

Odlaganje i guranje pod tepih izbora čak 10 ustavnih sudaca koji se treba odigrati u superizbornoj godini stoga je u najmanju ruku neobično pa i zabinjavajuće.

Čini se da HDZ još uvijek ne želi otkriti hoće li veliku smjenu ustavnih sudaca odraditi uskoro ili će to prepustiti novom sazivu Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:00