JEDNOGLASNA ODLUKA

Ustavni sud srušio 43 odredbe ZKP-a: Sud mora imati veću kontrolu nad postupcima DORH-a!

Odluka Ustavnog suda neće imati nikakve posljedice na postupke koji su u tijeku, npr. na Fimi-Mediju
Zagreb, 180512.Zrinjevac.Zupanijski sud.Nastavak sudjenja Ivi Sanaderu u slucaju Hypo i Ina.Sudjenje je pocelo s svjedocenjem Mihail Gucerieva vlasnika ruske naftne kompanije.Na slici: Ivo Sanader.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Ustavni sud srušio je 43 od ukupno 150 osporavanih odredbi novog Zakona o kaznenom postupku. Ukinuti su cijeli članci, djelovi članaka, a u nekim slučajevima samo pojedine rečenice.

Odluka Ustavnog suda neće imati nikakve posljedice na postupke koji su u tijeku, ni na Fimi-Mediju niti na druge postupke koji se vode protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, HDZ-a i drugih upletenih u korupciju tijekom vlasti HDZ-a.

Ustavni sud je izmjenama Zakona o kaznenom postupku zapravo naložio da se uspostavi puno veća sudska kontrola prilikom pokretanja kaznenog progona. To znači da će u fazi državnoodvjetničke istrage sud imati puno veći utjecaj nego sada. Pogotovo u slučajevima kada se netko podvrgne kaznenom progonu, a da se formalna istraga uopće niti ne provodi.

Odluka stupa na snagu 15. prosinca 2013. kako bi se zakonodavcu dalo na vremenu da prilagodi Zakon ovoj odluci Ustavnog suda.

Odluka je izglasana jednoglasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 08:04