Konačna odluka

Ustavni sud: Otkaz Hrvoju Zovku bio je zakonit, nisu mu povrijeđena ustavna prava

Zovkova odvjetnica: ‘Ustavni sud u ovom slučaju nije zaštitio Zovkova ustavna prava na rad i na pravično suđenje‘

Hrvoje Zovko

 Ronald Gorsic/Cropix

Ustavni sud potvrdio je presudu Vrhovnog suda po kojoj je HTV-ov otkaz novinaru i predsjedniku HND-a, Hrvoju Zovku - zakonit. Zovkova odvjetnica Vanja Jurić u četvrtak nam je potvrdila da je primila odluku Ustavnog suda.

Time je Hrvoje Zovko iscrpio sva pravna sredstava za osporavanje otkaza kojeg mu je u rujnu 2018., dakle prije šest godina, uručila uprava HRT-a zbog verbalnog napada i vrijeđanja glavne urednice Informativnog programa, Katarine Periše Čakarun.

Odluka još nije objavljena na službenim stranicama Ustavnog suda pa nemamo uvid u argumentaciju ustavnih sudaca. S toga suda nam objašnjavaju da je ne mogu objaviti sve dok od stranaka, i to poštom, ne dobiju potvrdu da su je primile.

Sudska saga vezana uz otkaz Hrvoju Zovku puna dramatičnih preokreta, trajala je šest godina. Nakon što je uprava HRT-a Hrvoju Zovku 2018. uručila otkaz "zbog osobito teške povrede iz radnog odnosa" počinjenog verbalnim napadom na pretpostavljenu urednicu Informativnog programa HRT-a, Perišu Čakarun, on je podnio tužbu protiv HRT-a u zbog nezakonitog otkaza.

Prvostupanjski, Općinski radni sud u Zagrebu presudio je u njegovu korist konstatiravši da je otkaz bio nezakonit, a tu je presudu odlučujući o žalbi HRT-a potvrdio i Županijski sud. Nakon pravomoćne presude Zovko je vraćen na posao, a HRT mu je isplatio zaostatke plaća.

Međutim, uprava HRT-a nije se mirila s pravomoćnom presudom pa je posegnula za izvanrednim pravnim lijekom - uložila je Vrhovnom sudu zahtjev za reviziju presude. Vrhovni sud je u travnju ove godine, donio presudu kojom se ukida pravomoćna presuda u Zovkovu korist i preinačuje u korist HRT-a. Vrhovni je sud presudio da je povreda koju je Zovko počinio takvog oblika i intenziteta da je HRT imao zakonskog temelja uručiti mu otkaz.

image

Ceremonija polaganja svečane prisege novoizabranih sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Zovko je zatim protiv revizijske presude Vrhovnog suda podignuo Ustavnu tužbu u kojoj je tvrdio da mu je Vrhovni sud povrijedio dva ustavna prava: pravo na rad i pravo na pravično suđenje. Ustavni sud je, međutim, u kratkom roku odbio njegovu ustavnu tužbu i potvrdio revizijsku presudu Vrhovnog suda.

Osim gubitka posla na HRT-u Zovko toj medijskoj kući mora vratiti i plaće koje su mu nakon pravomoćne presude Općinskog suda o povratku na posao bili isplatili.

"Ovakve odluke doprinose pravnoj nesigurnosti i daljnjem padu povjerenja građana u sustav", kazala nam je Zovkova odvjetnica Vanja Jurić. Istaknula je da u ovom slučaju Ustavni sud nije obavio svoju temeljnu zadaću, a to je zaštita ustavnih prava građa među kojima su u pravo na rad i pravo na pravično suđenje.

Na pitanje hoće li podnijeti tužbu Europskom sudu za ljudska prava, Jurić je odgovorila da je u ovom trenutku o tome još rano govoriti.

Iz rasporeda sudskih sjednica objavljenih na stranicama Ustavnog suda, vidljivo da je odluka u slučaju ustavne tužbe Hrvoja Zovka donesena još 12. rujna. Donijelo ju je Drugo vijeće Ustavnog suda kojim predsjedava Ingrid Antičević Marinović. Vijeće je očigledno bilo jednoglasno u donošenju odluke, jer da nije, predmet bi, prema Ustavnom zakonu o ustavnom sudu na odlučivanje morao ići na sjednicu Ustavnog suda na kojoj odlučuju svi suci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 16:48