VELIKI INTERVJU ZA NOVI GLOBUS

'USTAVNI SUD NEĆE ZAUSTAVITI PREDSTEČAJEVE' Jasna Omejec odbija optužbe da radi protiv Milanovićeve vlade

Kako meni nije dopušteno javno komentirati poteze Vlade, tako ni njima nije dopušteno javno komentirati odluke Ustavnog suda, kaže Jasna Omejec

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec godišnji odmor provodi po prvi put na Krku, kod bratića u apartmanu. “Prehlađena sam, mislim da je to od klima-uređaja, pa sam se htjela malo maknuti iz Zagreba”, objašnjava u intervjuu za novi Globus.

Kada je 2008. postala predsjednica Ustavnog suda, između ostalog, stekla je povlasticu da uz predsjednika države, Vlade, Sabora i Vrhovnog suda može koristiti državne rezidencije poput vile na Brijunima ili one na Hvaru u kojoj će premijer Zoran Milanović ovo ljeto provesti godišnji odmor. No, tu je povlasticu odbila.

Kako stvari danas stoje, Jasna Omejec ne bi se trebala još dugo zadržati na Krku. Sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mislav Kolakušić konačno je sastavio i poslao Ustavnom sudu prijedlog za ocijenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama.

O odluci Ustavnog suda sada ovise deseci tisuće radnih mjesta.

Isto tako, ova odluka mogla bi odrediti i daljni odnos Vlade i Ustavnog suda koji je na povijesno niskim granama.

Nijedna Vlada nije bila u ovako teškom konfliktu sa Ustavnim sudom kao Vlada Zorana Milanovića.

Svjesna je toga i Jasna Omejec.

Gospođo Omejec, zašto se Ustavni sud toliko namjerio na Vladu Zorana Milanovića?

- Molila bih da preoblikujete pitanje jer na provokacije ne odgovaram.

Ne znam zašto to smatrate provokacijom. U tri mjeseca što ukidanjem, što odgodom zaustavili ste pet njihovih odluka (retroaktivno oporezivanje zadržane dobiti, zdravstveni odgoj, usklađivanje udžbenika s novim pravopisom, Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja i kriterij o 25 tisuća riječi za manji PDV na dnevne novine). Nije uobičajeno za tako kratki period.

- Griješite. Uz spomenute, Ustavni sud u tom je istom razdoblju donio još nekoliko sličnih odluka. Primjerice, ukinuo je važnu odredbu Zakona o preuzimanju dioničkih društava. Općenito, Ustavni sud danas prosječno rješava od 600 do 700 predmeta mjesečno. Uz više od 2300 sudskih presuda, dosad je ukinuo više od 400 zakona i 200 drugih propisa ili pojedinih njihovih odredaba koji su jednake važnosti kao i propisi koje spominjete.

Doista tvrdite da Ustavni sud nema ništa protiv Vlade Zorana Milanovića?

- Točno tako. Razlika je u prostoru koji mediji daju pojedinim odlukama Ustavnog suda, a ne u postupanju Ustavnog suda. Potvrđuje se ono pravilo: ako odluka nije u medijima, ne postoji. I obrnuto.

...

Ako tvrdite da Ustavni sud nema internih problema s Vladom Zorana Milanovića, kako onda objašnjavate tako velik broj odluka Ustavnog suda koje su, uvjetno rečeno, na štetu ove Vlade?

- Nijedna odluka koja čuva ustavne vrijednosti ne može biti na štetu hrvatske Vlade. Vrijeme je da prihvatimo činjenicu kako Ustavni sud ukidanjem zakona ili drugih propisa ne ide protiv Sabora ili Vlade niti njegove odluke znače bilo kakvu osudu Sabora ili Vlade. Posao Ustavnog suda usmjeren je na očuvanje ustavnosti objektivnog regulatornog okvira. Drugim riječima, donositelji propisa nisu stranke pred Ustavnim sudom. One nisu ni na kakvoj osuđeničkoj klupi. To nisu ni sudovi presude kojih ukidamo u daleko većem broju od akata koje donose Sabor i Vlada. Ima ih na tisuće.

Ovo je peta Vlada otkad ste vi članica Ustavnog suda. Jeste li s bilo kojom ranijom Vladom imali ovakav loš odnos pun tenzija?

- Ne slažem se s vašom tvrdnjom da je odnos Ustavnog suda i Vlade loš. Vlada radi svoj posao. Ustavni sud radi svoj posao. I to dobro. Tako će biti i dalje.

Prošlog tjedna sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić zaustavio je predstečajnu nagodbu tvrtke Dalekovod radi ocjene ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Nakon što Ustavni sud dobije njegov zahtjev, koliko će vam trebati da odlučite?

- Postupci pred Ustavnim sudom vrlo su složeni. Ne postoji čarobna kugla iz koje bi bilo tko mogao unaprijed pročitati trajanje konkretnog postupka pred Ustavnim sudom. Ipak, prioriteti po prirodi stvari moraju postojati s obzirom na opći interes koji se vezuje uz pojedini predmet i težinu njegovih posljedica.

Kao predsjednica Ustavnog suda kako komentirate reakciju ministra Linića?

- Nijedna se strana tu nije najbolje snašla. Taj slučaj pokazuje potrebu za daljnjom izgradnjom pravne i političke kulture u zemlji.

U načelu, ako Ustavni sud ocijeni Zakon neustavnim, znači li to da se predstečajne nagodbe moraju privremeno zaustaviti dok Vlada i Sabor ne naprave potrebne izmjene?

- Ne, to ne smije biti posljedica odluka Ustavnog suda. Pravne praznine ili zastoji tu nisu dopušteni. Dosada je Ustavni sud u mnogobrojnim odlukama određivao rok u kojem se ukinute zakonske odredbe trebaju uskladiti s njegovom odlukom. U tom su međurazdoblju na snazi ostajale ukinute ili prijašnje odredbe po njima se i dalje postupalo.

...

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 08:46