ODLUKA SA SJEDNICE

Ustavni sud: ‘Izbori za Hrvatski sabor provedeni su u skladu s Ustavom i zakonima‘

U usporedbi s parlamentarnim izborima od prije četiri godine, sud je dosta kasnije donio svoju ocjenu o izborima

Ustavni sud Republike Hrvatske

 Damjan Tadic/CROPIX

Ustavni sud Republike Hrvatske ocijenio je da su izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora, održani 16., 17. i 21. travnja, provedeni u skladu s Ustavom, Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu i Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Odluku o tome sud je donio na sjednici u utorak, 4. lipnja, a objavljena je na njegovoj mrežnoj stranici. Iz odluke se iščitava da je na sjednici bilo 12 od 13 sudaca, nije bilo suca Gorana Selanca.

U usporedbi s parlamentarnim izborima od prije četiri godine, sud je dosta kasnije donio svoju ocjenu o izborima.

Izbori za 10. saziv Hrvatskog sabora održani su 4., 5. i 12. srpnja 2020. godine, a Ustavni sud svoju odluku o njihovoj ustavnosti i zakonitosti donio je već 16. srpnja.

Odluka suda tad je objavljena u istom broju Narodnih novina u kojem je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo konačne službene rezultate izbora.

Da su rezultati travanjskih izbora za 11. saborski saziv konačni, DIP je utvrdio 29. travnja, a istoga dana predsjednik DIP-a i predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić ih je uručio predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, koji je raspisao izbore za Hrvatski sabor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 09:45