KOALICIJSKI SPORAZUM

'USPJEŠNA HRVATSKA' Potpisan pakt o zajedničkom izlasku na izbore Josipovića i Čačića, SDP: To samo pomaže HDZ-u!

Danas je potpisan ugovor između stranaka "Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez" i "Narodne stranka, Reformisti" koje zajednički izlaze na izbore u koaliciji "Uspješna Hrvatska". Sporazum su potpisali Ivo Josipović i Radimir Čačić.

Premda su se Josipović i sada već bivši SDP-ovci u ponedjeljak pohvalili kako je iz mjesne organizacije na zagrebačkom Trnju u Naprijed Hrvatsku otišlo njih 35, u vladajućoj stranci tvrde da se radi o triput manjoj brojci. - Do danas je ispisnicu potpisalo 11 članova iz te zagrebačke četvrti - kaže nam izvor iz vodstva SDP-a koji kaže da iza cijele ‘operacije’ prelaska k Josipoviću stoji izvjesna Nives Morić, koja je do jučer bila predsjednica SDP-ova Foruma žena na Trnju.

- Ona je u dobrim privatnim odnosima s Josipovićem - procjenjuje naš sugovornik iz vrha SDP-a čije riječi potvrđuje i spot iz Josipovićeve kampanje za predsjednika države 2009. kada je izjavila da ga podržava među ostalim i zato što joj je “prvenstveno prijatelj”. Sada već bivši SDP-ovci su svoj odlazak objasnili “podjelama u stranci, zanemarivanjem rada s članstvom te neuvažavanje njihova mišljenja”. Nekadašnji predsjednik mjesne organizacije SDP-a Trnje Mirko Drvar optužio je SDP da je “zbog odluka vodstva postala stranka neprepoznatljive politike koja je izgubila socijaldemokratski duh”.

SDP-ovce međutim više od odlazaka pojedinih članova i ovih optužbi brine predizborna koalicija koju su danas potpisali Josipović, odnosno Naprijed Hrvatska i Radimir Čačić sa svojim Reformistima. Taj predizborni savez nazvali su Uspješna Hrvatska. Očekuju da im se pridruže još neke stranke - s IDS-om razgovaraju, a ostale moguće partnere ne žele otkriti. - Već smo ranije rekli da smo otvoreni za suradnju sa svim strankama centra i lijevog centra koje nisu u ova dva ideološka bloka, SDP-ovom ili HDZ-om, te s uspješnim pojedincima - odgovara Čačić.

Njihova suradnja, međutim, nikako nije “legla” SDP-u. - Oni će napraviti stvarno ‘velik’ posao čiji će jedini rezultat biti to da nama uzmu dva posto glasova i tako pomognu Karamarku. Jer realno oni mogu dobiti koji mandat u 3. Čačićevoj izbornoj jedinici, a drugdje će samo uzeti nama glasove, a neće osvojiti mandat - ocjenjuje jedan član Predsjedništva SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:47