AFERE HYPO I INA-MOL

USKOK ZA SANADERA TRAŽI 15 GODINA ZATVORA

 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Ured za sprječavanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) od Vrhovnog je suda zatražio da prvostupanjsku presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu u predmetu Hypo i Ina-MOL s desetogodišnje preinači u maksimalnu 15-godišnju kaznu zatvora.

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio žalbu zbog odluke suda o kazni za koju USKOK smatra da je izrečena u prekratkom trajanju, stoji u priopćenju objavljenom na stranicama DORH-a.

Objašnjava se da je Sanader proglašen krivim za ratno profiterstvo, za što mu je utvrđena kazna od tri godine i šest mjeseci, te za primanje mita, za što je dobio sedam godina i šest mjeseci zatvora, a izrečena mu je jedinstvena kazna u trajanju od deset godina.

"Imajući u vidu da je Sanader kaznena djela počinio koristeći službeni položaj koji je imao obavljajući najviše državne funkcije, i to zamjenika ministra vanjskih poslova u vrijeme ratnog stanja u Hrvatskoj, a potom predsjednika Vlade, te da je navedene funkcije umjesto za zaštitu interesa Republike Hrvatske iskoristio za vlastiti interes, USKOK smatra da je optuženom za navedena kaznena djela trebalo izreći kazne u maksimalnom trajanju", stoji u priopćenju.

Na presudu suca Ivana Turudića žalila se i Sanaderova obrana, tvrdeći da su bitno povrijeđene odredbe kaznenog postupka, da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, ali i zbog same odluke o kazni.

Obrana traži ukidanje nepravomoćne presude i ponovno suđenje, jer smatra da je sud bio prestrog i da u dovoljnoj mjeri nije cijenio Sanaderove olakotne okolnosti, među kojima je i sudjelovanje u Domovinskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 06:26