SLUČAJ PUKANIĆ

USKOK: Ubojstvo je organizirao Joca Amsterdam. A Šipušić je opalio šamar našoj policiji...

 POOL / CROPIX

ZAGREB - Zaslužuju maksimalnu zatvorsku kaznu za ono što su učinili - kazao je na kraju završne riječi Slobodan Šašić, zamjenik ravnatelja USKOK-a. A to bi, ako se prihvate argumenti optužbe, značilo po 40 godina zatvora za sve optuženike, ili ukupno 240 godina.

Na meti i Petrači

Ivo Pukanić ubijen je kako bi se zaustavio u pisanju o organiziranom kriminalu, a najveći motiv za njegovu likvidaciju imala je “duhanska mafija”.

Njegovu likvidaciju i smrt Nikole Franjića, pri čemu je moglo stradati na desetke ljudi u krugu sjedišta Nacionala 23. listopada 2008., izvela je “zločinačka organizacija” koju je nekoliko godina prije atentata ustrojio Sreten Jocić. Prije Pukanića trebali su biti ubijeni Hrvoje Petrač i njegov sin Novica.

Uhićenje Roberta Matanića i Tomislava Marjanovića u Srbiji zaustavilo ih je u toj namjeri. “Zločinačka” se aktivirala po Matanićevu povratku iz Bugarske kad su i počele pripreme za atentat. Prije zločina, Gudurić i Milovanović opljačkali su 8. rujna prodavaonicu oružja Hunter K&Ž u centru Zagreba.

Pismo iz zatvora

USKOK-u krivnju optuženika dokazuju materijalni tragovi, komunikacija i međusobno terećenje. No, osim što ni u završnoj riječi nismo dobili odgovor tko je naručitelj Pukanićeva ubojstva, tužitelj je priznao i ovo:

“Prijeteće pismo koje je Robert Matanić uputio iz zatvora Tomislavu Marjanoviću da ga se izudara svugdje osim po glavi, svjedoči da je dio te zločinačke organizacije na slobodi.”

Tužitelj Šašić osvrnuo se i na iskaz policajca Šipušića.

- Ne želim spekulirati što bi se dogodilo da je informaciju koju je dobio prenio, što je trebao po pravilima struke. Ovako je opalio šamar cijeloj policiji koja je obavila velik posao - kazao je Šašić. Danas je i Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zatražio očitovanje MUP-a o Šipušićevu postupku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 06:14