SUMNJIVI POSLOVI

USKOK U HRVATSKIM ŠUMAMA Kako je 500 ispravnih vozila prodano ispod svake cijene?

Zagreb, 030212.Mr. sc. Ivan Pavelic, predsjednik Uprave Hrvatskih suma d.o.o.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Nije prvi, a kako je krenulo, vjerojatno ni posljednji put: djelatnici USKOK-a proteklog su tjedna posjetili Hrvatske šume, gdje su se ovaj put zanimali za dokumentaciju o prodaji 500 automobila koji su proglašeni viškom, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, oko 500 automobila je još 2012. parkirano u 169 šumarija, gdje su čekali na prodaju iako su neka od tih vozila bila kupljena na leasing te su se za njih još plaćale rate. No, kako je vozni park "na hlađenju" u međuvremenu izgubio na svojoj vrijednosti, dio vozila završio je u starom željezu, dakle, prodana su ispod svake tržišne cijene iako su bila u voznom stanju unatoč činjenici da su mnoga od njih bila starija od 10 godina.

Navodno je u međuvremenu propao plan po kojem je dio vozila trebalo preuzeti Ministarstvo poljoprivrede, što su dogovarali ministar Tihomir Jakovina i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić, inače prijatelji iz dječačkih dana u rodnom im Slavonskom Brodu. Ministarstvo je, naime, odustalo od takvog aranžmana, odnosno troška.

Krajem kolovoza Hrvatske šume su u Narodnim novinama objavile natječaj za kupnju 107 novih vozila, odnosno 83 terenca, 17 osobnih automobila i sedam "pick-up" vozila, sve na leasing, i to za nekih 13,5 milijuna kuna bez PDV-a, što je vjerojatno bio povod za obnavljanje teme o prodaji automobila, naposljetku i za dolazak USKOK-a.

Istražitelje navodno zanima i niz ugovora, među ostalima i onaj o davanju u zakup apartmana od juga Dalmacije do Istre, pri čemu je izbor pao na tvrtku koja navodno nije ponudila najbolje uvjete, a sumnju budi i to što je osnovana tek koji tjedan prije nego što je natječaj raspisan...

Budući da su iz Ministarstva poljoprivrede i službeno demantirali nedavne napise o mogućoj smjeni Ivana Pavelića (kao i Ivice Plišića s čela Hrvatskih voda), teško je vjerovati da najnoviji posjet USKOK-a znači nastavak priče o smjenama.

Uostalom, Vladi višegodišnji način rada i problemi s različitim vrstama parazitiranja u Hrvatskim šumama nisu nepoznanica: po izvještaju koje je Ministarstvo poljoprivrede imalo na stolu još prije dvije godine, od 8800 zaposlenih samo je njih 1700 bilo angažirano na šumarskim poslovima u šumarijama diljem Hrvatske. Samo za usluge 38 savjetnika godišnje se izdvajalo oko 6,5 milijuna kuna. Uz ukupno 1528 automobila, imali su na plaći i 25 službenih vozača... Sve je to trebao dovesti u red Jakovinin prijatelj Pavelić, koji je na čelo Hrvatskih šuma došao krajem siječnja 2012. godine.

No, zanimljivo je da je Pavelić, unatoč najavljenoj sistematizaciji, nedavno demantirao da će tijekom jeseni biti podijeljeno oko 400 otkaza, istaknuvši kako je ustvari riječ "o proizvoljnom komentiranju provođenja nove sistematizacije". Naime, Hrvatski sindikat šumarstva objavio je da im je Uprava proljetos dala do znanja kako je 397 radnika višak, i to iz redova diplomiranih inženjera šumarstva, šumarskih tehničara i administracije.

Pritom nije nebitno znati da su Hrvatske šume dosad naručile tri studije o restrukturiranju, vrijedne ukupno oko šest milijuna kuna, koje su ostale mrtvo slovo na papiru. Prvu su izradili austrijski stručnjaci još 1998., nakon četiri godine studija je naručena u Irskoj, a treću su 2009. potpisali analitičari s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu predvođeni sada već bivšim dekanom dr. Darkom Tipurićem, koji je u međuvremenu široj javnosti postao poznatiji po nizu afera, među ostalim i zbog korištenja čelne pozicije na fakultetu za izradu studija poput one po narudžbi Hrvatskih šuma, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:14