USKOK optužio troje za korupciju temeljem prijave Rađenovića

ZAGREB - Zbog davanja mita, protuzakonitog posredovanja, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i poticanju na krivotvorenje isprava, USKOK je optužio tri osobe.



Optužbe su rezultat prijave nekadašnjeg direktora Zagrebačkih cesta Igora Rađenovića, izvjestilo je Državno odvjetništvo RH na svojim web stranicama.



Kako doznajemo, riječ je poduzetnicima Luki Sabljiću i Borisu Videcu te Nadi Hećimović, zaposlenici Zagrebačkih cesta.



više iz
rubrike
VIJESTI
Kako stoji u tekstu na stranicama Državnog odvjetništva, optužnicom se provookrivljenog Sabljića tereti da je 14.ožujka 2008. u Zagrebu, u podružnici Zagrebačke ceste d.o.o., predao direktoru mobilni telefon u vrijednosti od 2.903,12 kuna i bocu pića kako bi mu direktor podružnice, u što kraćem roku, odobrio plaćanje dospjelih računa u iznosu od 317.346,40 kuna za usluge obavljene tijekom 2007. i 2008. godine a koje je njegova tvrtka ispostavila podružnici Zagrebačke ceste d.o.o.



Drugookrivljenu Nadu Hećimović  se tereti da je, od rujna 2005. do rujna 2006. godine, kao voditeljica Odjela nabave u podružnici Zagrebačke ceste d.o.o., zatražila od trećeokrivljenog Borisa Videca, inače vlasnika i direktora tvrtke-kooperanta Zagrebačkih cesta d. o. o, da kroz svoje poslovne knjige provede i plati račune mljekarske tvrtke koja je isporučila svoje proizvode za potrebe predizborne kampanje jednoj političkoj stranci koja je sudjelovala na lokalnim izborima u Zagrebu.



 Ujedno ga je upozorila da bi Zagrebačke ceste d.o.o. mogle prekinuti poslovnu suradnju s njegovom tvrtkom ukoliko odbije plaćanje tih računa.



Trećeokrivljeni Videc je na to pristao te je, nakon što je mljekarska tvrtka tijekom 2005. i 2006. godine dostavila četiri računa otpremnica u ukupnom iznosu od 35.238,43 kuna, navedeni iznos uplaćen na žiro račun mljekarske tvrtke.



Nakon toga su Hećimović i Videc, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi tvrtki Videcu, dogovorili prefakturiranje računa mljekarske tvrtke podružnici Zagrebačke ceste d. o. o. te je Videcova tvrtka ispostavila podružnici Zagrebačke ceste d.o.o. račune u iznosu od 57.484,96 kuna, odnosno za 22.246,53 kune više od iznosa kojeg je tvrtka Videcu platila.



Podružnica Zagrebačke ceste d. o. o. je uplatila Videcovoj tvrtki iznos od 57.484,96 kuna i time toj tvrtki pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od 22.246,53 kune.  (gn)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:32