UPOZORENJE PRAVNIKA

Uredba o ocjenjivanju djelatnika u javnim službama nije provediva u znanosti i školstvu

Hoće li ravnatelj doći pred zaposlenike i reći "hajmo, hajmo", a oni vikati "hura", pita Vedran Đulabić
 Niksa Stipanicev/Cropix

Za sustav znanosti i visokog obrazovanja te škole prijedlog uredbe o ocjenjivanju koji bi trebao zaživjeti od 1. siječnja iduće godine, a uvodi stimulacije za kvalitetu rada djelatnika, ali i otkaze onima koji ne ispunjavaju standarde kvalitete (još nije poznato koje), nije prihvatljiv. Kako se čulo na okruglom stolu u Sindikatu znanosti, uredbu treba zaboraviti, a Zakon o plaćama promijeniti, čemu će sindikati pridonijeti pokretanjem postupka za ocjenu ustavnosti.

Opasne namjere

Vedran Đulabić, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu, podsjeća da je sustav visokog obrazovanja i znanosti i sada podložan procjeni kvalitete svojih zaposlenika, ali i institucija koje svake četiri godine prolaze postupak reakreditacije. Uredbi zamjera to što se u njoj nigdje ne spominju elementi za donošenje ocjena.

image

Vedran Đulabić

Dragan Matic/Cropix

- U školama imate procjenu koliko učeniku treba za prolaz na testu, a ovdje ne znate temeljem kojih će kriterija netko nekoga ocjenjivati. U svemu je previše općih fraza. Spominje se, primjerice, poticanje zaposlenika na rad. Kako? Hoće li ravnatelj doći pred zaposlenike i reći ‘hajmo, hajmo‘, a oni vikati ‘hura‘? Spominje se učinkovitost, a mjerenje učinkovitosti u javnom sektoru realno je prilično komplicirana stvar. Mislim da se pokušalo logiku državne uprave preseliti na javni sektor - izjavio je Đulabić.

Prema riječima Đorđa Gardaševića s Pravnog fakulteta, radi se o opasnim namjerama jer se uvodi model učinkovitosti u javnim službama koji glasi - zaposlenici su podložni kontroli učinkovitosti, a ako to ne ispunjavaju, dobivaju otkaz. Meni je nakaradno da to propisuje Vlada, a ne zakonodavac, kaže Gardašević, smatrajući da su u tom dijelu i Zakon o plaćama i uredba neustavni. Naveo je kako cijela ideja nije samo čudna, nego i neprikladna za sustav.

Uloga ravnatelja

Možda je namjera i dobra, ali način na koji je uredba predložena ne odgovara sustavu znanosti i visokog obrazovanja, istaknuo je ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić koji smatra da je rješenje s penalizirajućim dijelom suprotno Zakonu o znanosti i visokom obrazovanju.

- Cijenim ideju da se honoriraju oni koji rade dobro, no ova rješenja su kontra onoga što predlaže Ministarstvo programskim ugovorima - rekao je Jokić.

Prema mišljenju predsjednika Sindikata Preporod, Željka Stipića, ovo je paket s dalekosežnim posljedicama; nepromišljen i štetan.

image

Željko Stipić

Josip Bandic/Cropix

- Štetan je zbog odlučujuće uloge ravnatelja gdje je on i osoba koja neizravno ocjenjuje, a i sam je ocjenjivan, a to ide u pravcu klijentelizma. Sada se to izravno potiče - ja tebi, ti meni. Drugo, nepotizam. Baš me zanima kako će ravnateljica ocijeniti svoju kćer zaposlenicu - pita Stipić, uz dodatak kako ministru Radovanu Fuchsu treba osvijestiti što donosi ovaj paket.

- To je kao da krivolovcu darujete optički nišan. Znam da će ministar dobro razumjeti ovu poruku. Uredbu zato ne treba prepravljati, treba je rušiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 06:24