LAŽNE OPTUŽBE

Ured predsjednika jasan: Dr. Ljubanović nije nepotist

Protiv novog predsjednika Komisije za pomilovanja odbačene optužbe oko zapošljavanja sina na Pravnom fakultetu
 Marin Franov/CROPIX

OSIJEK - "Čim se u prosincu 2005. pojavila vijest o nepotizmu na osječkom Pravnom fakultetu, za što se optuživalo mene kao tadašnjeg dekana, zatražio sam provođenje nadzora. Povjerenstvo, koje je imenovao ministar Dragan Primorac, nije utvrdilo nikakve nepravilnosti", kaže dr. Vladimir Ljubanović (70), šef katedre Kaznenog procesnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku, kojeg je Ivo Josipović imenovao šefom šestočlane Komisije za pomilovanja. Kako neslužbeno saznajemo, Ljubanović je tada tražio da slučaj ispita i USKOK, no i ondje su odbacili optužbe.

Josipovićevo povjerenje

U Uredu predsjednika Republike Jutarnjem je rečeno da dr. Ljubanović, kao ugledni pravnik, uživa puno povjerenje Ive Josipovića. - Sve optužbe na račun dr. Ljubanovića pokazale su se neutemeljenima i protiv njega se ne vodi nikakav postupak, rekli su iz Ureda.

Ljubanovića je krajem 2005. za nepotizam optužio potpredsjednik Glavaševog HDSSB-a i profesor na Pravnom fakultetu, dr. Nedeljko Bosanac.

Optužbe dr. Bosanca

Iza tih optužbi, kako se kasnije saznalo, stajao je i aktualni sudac Ustavnog suda Marko Babić. Naime, Babić se u to vrijeme natjecao za mjesto profesora na Pravnom fakultetu u Osijeku, no nije primljen jer nije zadovoljavao uvjete, budući da nije imao dovoljan broj objavljenih stručno-znanstvenih radova.

Nedeljko Bosanac, koji je, za razliku od Marka Babića, o tome javno govorio, nazvavši osječki Pravni fakultet leglom nepotizma, zamjerio je Ljubanoviću što je na Pravnom fakultetu zaposlio svoga sina Borisa kao asistenta na Katedri upravnog prava, te nabrojao još nekoliko profesora, ali i drugih djelatnika fakulteta - od tajnice do domara - čija su djeca ili bliža rodbina također dobili posao na Pravnom fakultetu. Kad je afera izbila u javnost, govorilo se kako je to učinio da bi kompromitirao Ljubanovića, jer je reflektirao na njegovo mjesto dekana Pravnog fakulteta.

Zaposlenje sina

- Što se tiče zaposlenja mog sina, mogu reći da je upravo u tijeku njegov izbor za izvanrednog profesora, nakon što je tri godine na Pravnom fakultetu bio docent. Kada je primljen na Pravni fakultet, o tome je odlučivala komisija u kojoj su bile vrlo relevantne osobe, poput predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec. Onaj tko sumnja je li njegov prijem bio u redu, može pogledati izvješće komisije, kaže dr. Ljubanović.

Ljubanović: Akt milosti je jako osjetljiva odluka

- Imenovanje u Komisiju za pomilovanje doživljavam kao preuzimanje odgovorne zadaće koja se sastoji u pružanju pomoći predsjedniku u ostvarivanju njegove osjetljive ovlasti - davanja pomilovanja. Želim pomoći da tzv. 'akt milosti' koji dodjeljuje predsjednik bude pravedan te da ne bude predmet kritika. Dakako da će Komisija prvo raspraviti i utvrditi kriterije pomilovanja, uzimajući u obzir dosadašnja domaća, ali i neka strana iskustva, kaže Ljubanović o tome kako vidi rad Komisije na čijem je čelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:34