KULMINACIJA VRUĆINE

Upaljen meteoalarm za cijelu Hrvatsku, stiže pakao, a onda šok! Temperature će pasti za 15 stupnjeva, a to nije ono najgore

Posljednjih dana kalendarskog proljeća i na početku ljeta očekuje se prvi ovogodišnji toplinski val

Oblaci na nebu iznad NSK

 Ivana Nobilo/Cropix

Prvi ovogodišnji toplinski val stiže u Hrvatsku, danas se pali i meteoalarm zbog umjerene opasnosti od vrućine u četiri regije, a sutra se upozorenje širi na čitavu Hrvatsku. Bit će sunčano i vruće, navečer na zapadu umjerena naoblaka, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za srijedu.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj ponegdje s jakim udarima, a na sjevernom Jadranu južni, prema otvorenom moru i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 31 i 37 stupnjeva Celzijusovih.

Posljednjih dana kalendarskog proljeća i na početku ljeta očekuje se prvi ovogodišnji toplinski val.

Pod utjecajem ogranka anticiklone s jugozapada će postupno pritjecati sve topliji zrak, posebno u drugoj polovini tjedna. Stoga se u četvrtak očekuje umjerena opasnost od toplinskog vala u većini krajeva, a u petak, kada je izgledno najtoplije u ovom tjednu, opasnost će nerijetko biti velika.

Do petka bi opasnost mogla u nekim dijelovima Hrvatske porasti i na vrlo veliku, odnosno na crvenu boju. Pritom temperatura zraka tijekom noći i jutra u unutrašnjosti neće biti niža od 20 stupnjeva Celzijusovih, a na Jadranu nerijetko oko 25 stupnjeva, moguće čak i malo viša. Najviše se pak dnevne vrijednosti očekuju oko 35 stupnjeva Celzijusovih, moguće mjestimice i više, priopćili su iz DHMZ-a.

Toplinski će se val u većini područja vjerojatno nastaviti i u subotu, no s dotokom manje toplog, ali i vlažnijeg zraka porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjelima.

Za petak je DHMZ izdao i žuto upozorenje zbog iznimno visokih temperatura i toplinskog vala, i to za cijelu zemlju.

image

Žuto upozorenje DHMZ-a zbog toplinskog vala u petak, 20.6.2024.

Dhmz/

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević javlja da će danas biti vjetrovitije nego jučer, a temperature će prijeći 35 stupnjeva. Sutra bi temperature lokalno mogle rasti i do 40 stupnjeva. Kulminacija vrućine, a i najveća opasnost, bit će u petak. Već za vikend će biti manje vruće i nešto nestabilnije, javlja Tea Blažević.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, već za vikend je moguć početak promjene vremena, a i temperature će biti nešto niže. No početkom idućeg tjedna može se očekivati znatno zahlađenje u odnosu na ovaj toplinski val. Tako će, prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a za Zagreb, u ponedjeljak biti najviše 25 stupnjeva uz kišu, a grmljavina i pljuskovi nas očekuju i u utorak, uz temperature od 20 do 24 stupnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 16:18