TEŠKA ZLODJELA

UN NAPADA SJ. KOREJU 'Vaši zločini su poput nacističkih! Morat će odgovarati svi krivci'

UN-ovi istražitelji kažu da su i Kini, Kimovu glavnom savezniku poručili kako 'možda djeluje kao suučesnik u zločinu protiv čovječnosti'

ŽENEVA - Stotine sjevernokorejskih dužnosnika potencijalno su odgovorne za najgore zločine protiv čovječnosti koji se događaju u toj izoliranoj državi, a usporedivi su s nacističkim strahotama, objavilo je u ponedjeljak istražno povjerenstvo Ujedinjenih naroda.

Istražitelji su poslali predsjedniku Kimu Jong-unu pismo u kojem ga obavještavaju kako će UN-u preporučiti da Sjevernu Koreju prijavi Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) ne bi li odgovarali svi krivci "uključujući možda i vas osobno", za sustavno mučenje, izgladnjivanje i ubojstva.

Michael Kirby, predsjednik neovisnog istražnog povjerenstva rekao je za Reuters da su zločine koje je njegova ekipa katalogizirala podjećaju na nacističke zločine iz Drugoga svjetskog rata.

"Neka od tih (zlodjela) strahovito su slična", rekao je.

Po njegovim riječima, odgovorne su stotine dužnosnika, a odgovornost leži i na perdsjedniku države. "Velika odgovornost mora ležati i na takvoj osobi", rekao je novinarima koje je zanimalo spominje li izvještaj izrijekom Kim Jong-una. "Ako ste u središtu, onda imate moć da promijenite stvari", kaže Kirby.

"Težina, razmjeri i narav (tih zločina) otkrivaju državu kakve nema u suvremenome svijetu", kaže se u izvještaju, nastalome na temelju jednogodišnjeg istraživanja i razgovora s prebjezima, među ostalim i s nekadašnjim čuvarima logora.

UN-ovi istražitelji kažu da su i Kini, Kimovu glavnom savezniku poručili kako "možda djeluje kao suučesnik u zločinu protiv čovječnosti" jer imigrante i prebjege vraća u Sjevernu Koreju, a ondje ih čeka mučenje i pogubljenje. Tu optužbu kineski dužnosnici odbacuju.

Prijava ICC-u smatra se neizglednom jer se očekuje kineski veto u Vijeću sigurnosti UN-a, pa su diplomatski i UN-ovi izvori za Reuters najavili i mogućnost osnivanja specijalnoga suda za Sjevernu Koreju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:23