VJEKO ZUBAK

UMRO VLASNIK KULTNOG KAFIĆA U SPLITU Kad ga je Grad prije deset godina deložirao na Rivu, govorio je: 'Volija bi da sam umra u staroga Arsa'

 
Vjeko Zubak
 Nikola Vilić / arhiva / HANZA media

Umro je stari Vjeko Zubak, legendarni splitski ugostitelj.

On je još 1974. godine u Mletačkoj kuli otvorio kafić "Ars", mitsko mjesto splitskog društvenog života, piše Slobodna Dalmacija.

Iako stisnut u svega nekoliko kvadrata osmerokutne utvrde na Voćnom trgu, "Ars" je godinama bio mjesto sastanka i druženja svih društvenih slojeva. Tamo su se prepričavale najnovije vijesti iz grada, slavili svi sportski i drugi uspjesi, tugovale sve splitske tuge...

Znalo se dobro gdje se u Splitu pije najbolji capuccino i znalo se dobro da Vjeko nikad ne radi nedjeljom.

Kako nije bilo puno mjesta unutar "Arsa", kojega su svi zapravo zvali "U Vjeke", najčešće bi se za šankom samo uzelo piće i onda sjelo na skaline ispred ili prošetalo nekoliko metara dalje, do Rive, ispred banke...

Tako je bilo sve do svibnja 2009., kad je Grad Split Vjeku iz Mletačke kule deložirao na početak Rive i to zato što su u Kuli namjeravali otvoriti Muzej bedema.

Ironija je sudbine da Grad još uvijek nije otvorio Kulu posjetiteljima; tek je nekidan stigla informacija iz Banovine kako se tamo "odrađuju završni restauratorski radovi" i da su oni "preduvjet za nastavak aktivnosti na uređenju Mletačke kule, budućeg Muzeja obrane grada".

Dakle, od Muzeja još nema ništa, a stari je Vjeko točno prije deset godina za Slobodnu Dalmaciju rekao kako bi "volija da je umra u staroga Arsa". Bilo je to prigodom oproštajne fešte u starom kafiću, netom prije nego što će se Zubakovi (jer u Vjeke praktički rade svi članovi njegove familije) preseliti na Rivu.

Iako je i nakon toga nastavio dolaziti u kafić i družiti se sa starim gostima, koji su se skupa s njim preselili na novu lokaciju, posljednjih godina posao je pao na ostale članove obitelji. I, da, zaživjela je i nova lokacija, ali stari je "Ars" ostao zapisan u genetskom kodu Splita.

- Ja bi osobno tija da san umra u starog 'Arsa' i da se nikad iz njega nisan iselija, ali šta je, tu je. Prošlo je kroz ovi kafić po grada, političari, profešuri, likari, ali i obični svit, bilo je i naših oriđinala i svak je od njih ostavio jedan timbar u ovon kafiću. Bilo je to nezaboravnih 35 godina - rekao je tad za Slobodnu Dalmaciju Vjeko Zubak senior.

Adio, šjor Vjeko...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 16:28