ODLAZAK DON IVANA

Umro kontroverzni dalmatinski župnik, u SAD-u je bio optužen za pedofiliju, a u Hrvatskoj je veličao - Pavelića

Godine 1941. Hrvatsku su stvorili Hrvati s našim poglavnikom i ustašama, govorio je pokojni župnik 2010.

Don Ivan Turić

 Andrija Lucic/CROPIX

Nakon duže i teške bolesti, u KBC-u Split preminuo je don Ivan Turić (83), svećenik u miru i bivši dugogodišnji župnik u njegovu rodnom zabiokovskom mjestu Župa.

Prvu svećeničku službu imao je u Houstonu (SAD), a zatim u Argentini. Prije 27 godina vratio se u Hrvatsku i službovao u rodnom mjestu, a mons. Marin Barišić, tadašnji nadbiskup splitsko-makarski, umirovio ga je 2016. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Don Ivan Turić je u Imotskom, u bivšoj kući obitelji Kolombani, držao impozantnu zbirku umjetnina, među kojoj su i slike svjetski poznatih slikara te umjetničke zbirke. Sveta misa i sprovod don Ivana održat će se u srijedu, 6. lipnja, u Župi.

U široj javnosti ostao je zapamćen i po tome što je Nadbiskupija Galveston-Houston iz američke savezne države Teksas na svojoj internetskoj stranici objavila popis svećenika koji su na "vjerodostojan način optuženi za seksualno zlostavljanje maloljetnika", a na toj listi bilo je i don Ivanovo ime zbog čega su mu u SAD-u još 1977. bile ukinute svećenićke ovlasti.

Turić je to žestoko oporvgavao za hrvatske medije: "Nikad nisam bio optužen i nikad nisam bio ni u kakvim problemima, no danas možeš očekivati svašta, pa i da me stave na neki popis. Za taj popis ja nisam čuo, niti vidio, niti znao", izjavio je svojedobno za 24 sata.

Pokojni župnik nije bio imun ni na veličanje ustaštva, pa je 2010., na misi služenoj povodom otkrivanja spomenika žrtvama četničkog pokolja u Rašćanima, poglavnika Antu Pavelića nazvao "dobročiniteljem hrvatskog naroda".

- Godine 1941. Hrvatsku su stvorili Hrvati s našim poglavnikom i ustašama. Četnici su nas htjeli poubijati, da nas nema. Tito i partizani u tome su im pomagali. Josipović (tadašnji predsjednik Republike, op.a.) kaže da je partizanska kapa lijepa, a ja mu poručujem da je ljepša ustaška - prisnažio je tad svećenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:57