UMIROVLJENI GENERAL

Umro je Pavao Miljavac: Pao je s viličara i udario glavom, a onda mu je zatajilo srce

Od početka Domovinskog rata uključen je u obranu domovine, a tijekom vojne karijere obnašao je brojne visoke dužnosti u Hrvatskoj vojsci

Pavao Miljavac

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Sinoć je iznenada u bolnici u Zagrebu preminuo umirovljeni general Pavao Miljavac (69).

Prema neslužbenim informacijama, Miljavac je prošlog tjedna pao sa viličara i pritom udario glavom. Prvo je odbijao otići liječniku, ali je nakon nekoliko dana to ipak učinio. Zbog podljeva prvo je zadržan u bolnici u Karlovcu, a potom je premješten u jednu zagrebačku bolnicu. Kako saznajemo, osjećao se dobro, bio je pri svijesti, primao je posjete i nije bilo gubitka pamćenja. Nažalost, jučer u večernjim satima došlo je do zatajenja srca, a liječnici ga više nisu mogli spasiti.

Od početka Domovinskog rata Pavao Miljavac uključen je u obranu domovine, a tijekom vojne karijere obnašao je brojne visoke dužnosti u Hrvatskoj vojsci – bio je načelnik stožera i zapovjednik Zbornoga područja Karlovac te pomoćnik i zamjenik načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, a nakon što je 1996. godine promaknut u čin general pukovnika, imenovan je na dužnost načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga RH (1996. do 1998.).

Bio je i ministar obrane (1998. do 2000.) i saborski zastupnik. Nakon parlamentarnih izbora održanih u siječnju 2000. godine ulazi u Sabor najprije kao zastupnik HDZ-a, da bi potom s Vesnom Škare Ožbolt i Matom Granićem napustio HDZ i prešao u novoosnovani Demokratski centar. Na koncu se vratio u HDZ.

Dugo godina bio je jako angažiran u javnom životu kao dužnosnik Hrvatskog generalskog zbora.

Ministar Banožić: Sve nas je zatekla vijest

Ministar obrane Mario Banožić uputio je izraze sućuti u povodu smrti generala Pavla Miljavca, bivšeg načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ministra obrane, saborskog zastupnika i počasnog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora.

- Sve nas je zatekla vijest o odlasku velikog čovjeka, generala i bivšeg ministra obrane Pavla Miljavca. Ne postoji način da se ublaži tuga kada odlaze naši najdraži, ali vjerujem kako je ponos što smo ga imali i sve što nam ostavlja u nasljeđe ono što će ga zadržati u našim srcima, molitvama i mislima. Postoje ljudi koji su u presudnim povijesnim vremenima svojim djelovanjem obilježili jednu epohu koja je zlatnim slovima upisana u hrvatsku povijest. Oni su postajali čvrsta točka naše odlučnosti i simboli naše borbe. Jedan od takvih ljudi, velikana, bio je i Pavao Miljavac. A uspomena na njega, njegova ostvarenja bit će nadahnuće kako se bori za hrvatske ciljeve i kako se ostvaruju zajedničke vizije. Počivao u miru Božjem - poručio je ministar Banožić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 03:19