UKLETA ULICA

Ulica grada Chicaga: Ime govori sve

Chicago je početkom 20. stoljeća bio glavni grad američke mafije, a istoimena ulica u zagrebačkom Borovju crna je točka na karti kriminala

ZAGREB - Krvavi pohod shizofrenog bolesnika koji je pogubio cijelu svoju obitelj, teško pijana trudnica koja je susjedi u masovnoj tučnjavi žena slomila nos, maloljetni delinkventi koji su u šali zapalili lift i zamalo ubili 14-godišnju astmatičarku i “okrutni” serijski kradljivac invalidskih kolica samo su neki koji se izdvajaju iz uobičajene policijske statistike u Ulici grada Chicaga u zagrebačkom naselju Borovje posljednjih nekoliko godina. Statistika koje se vjerojatno ne bi posramio ni legendarni mafijaški boss Al Capone, s kojim se ime grada koje ova ulica nosi često povezuje, pa čak i u crnom humoru njezinih stanara.

Dvostruki zločin

Krvavi pohod shizofrenog bolesnika Joze S., koji je u jednom popodnevu uskrsnog vikenda očevim pištoljem pogubio brata i oca te teško ranio susjedu ipak ih je najviše šokirao i pamtit će se kao najružniji događaj na Borovju.

Vandali i piromani

- Svašta se ovdje događa, ni po čemu se posebno ne razlikujemo od ostalih naselja, ali zbog ovoga stvarno loše spavam - rekla nam je susjeda Vinka, koja je svjedočila još jednom dramatičnom događaju, i to u ljeto 2009. godine. Tada su maloljetni vandali zapalili stare novine u liftu u ulazu broj 9.

Ulaz se ispunio dimom, pa su stanari ostali zatočeni na zadnjem katu. Neki su bili bolesni i tko zna kako bi sve završilo da dvoje mladih hrabrih policajaca, Željko Maroslavac i Anamarija Lesjak, nije riskiralo svoj život da bi ga spasilo susjedi Karmen i njezinoj 14-godišnjoj kćeri astmatičarki kad su liječnici i vatrogasci zapeli na pola puta. - Zato i radimo ovaj posao - skromno su tada ustvrdili policajac i policajka.

Ista ulica bila je kobna i za nekad popularnog pjevača Zdravka Škendera, kojem su lani u rujnu upravo u njoj ukrali invalidska kolica.

- Kakvi su to ljudi - pitao se Škender, kojem je bešćutni lopov ukrao metalik kolica Sopur, vrijedna 3000 eura. Sjeo je u auto, odvezao prijatelja na kolodvor, a kad se vratio, kolica na invalidskom mjestu nije bilo. To su četvrta kolica koja su mu ukrali u dvije godine. Ne sumnja u susjede jer je sa svima u dobrim odnosima.

Pucnjava zbog duga

Dvije krvave masovne tučnjave u istoj ulici izdvajaju se iz sličnih događaja koje je zabilježila policija. Susjedski sukob četiriju žena završio je u krvi početkom ove godine.

Žena u osmom mjesecu trudnoće s čak 2,97 promila alkohola u krvi i s jednako pijanom majkom i sestrom premlatila je 55-godišnju susjedu usred bijelog dana u njezinu stanu na kućnom broju sedam. Susjedi su u njezinu dnevnom boravku slomile nos zbog mjeseci i mjeseci svađa s majkom trudnice.

Navodni novčani dug bio je, pak, uzrok tučnjave četvorice muškaraca prije dvije godine, kada su se usred mirnog prijepodneva čuli hici ispaljeni u zrak. Kamatar je, pisalo se po medijima, došao u naselje utjerati dug, a dočekala ga je trojka spremna na obračun i pretukla ga. Susjedi su u nevjerici vrtjeli glavama gledajući kako vatrogasci šmrkovima ispiru krv i staklo s nogostupa.

Pljačke trgovina

Uza sve ovo, činjenica da je u posljednje četiri godine u Ulicigrada Chicaga otuđeno 16 automobila, provaljeno u devet stanova i da su opljačkana tri dućana možda i ne zvuči toliko ružno, baš kao ni bizarna krađa nepoznatog, ali revnog skupljača sekundarnih sirovina koji je uspio iz šahta neopazice ukrasti čak 116 metara bakrenog telefonskog kabela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 22:43