ULTIMATUM SINDIKATA VLADI

'Ukinite povlaštene mirovine za zastupnike i članove Vlade!'

Matijašević traži i povlačenje Zakona o mirovinskom osiguranju. Ne pristane li Vlada, prijeti valom prosvjeda i štrajkova, ali i trajnim napuštanjem GSV-a
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Ako Vlada hitno ne povuče iz saborske procedure prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, Hrvatska udruga sindikata predložit će sindikalnim središnjicama izlazak iz Gospodarsko-socijalnog vijeća. Taj ultimatum postavio je danas Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a. Kao drugi uvjet za sudjelovanje sindikata u GSV-u, naveo je ukidanje povlaštenih mirovina za saborske zastupnike i članove Vlade.

- Odnos osiguranika i korisnika mirovina od 1 : 1,29 alarmantno ukazuje na potrebu ozbiljne i promišljene intervencije države kojom bi se stvorili preduvjet za uspostavu balansa u korist broja zaposlenih. Reforma mirovinskog sustava stoga je neophodna, ali isključivo na način da se kao nulti korak poduzme ukidanje povlaštenih dužnosničkih mirovina. Vlada je dokazala da situaciju sagledava parcijalno, ne dijeleći ni brige ni sudbinu običnih ljudi, a kako i bi kada za razliku od državnog prosjeka od 2.177,06 kuna uživaju u mirovinama visokim prosječno 10.453 kuna - poručio je Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a.

Ne pristane li Vlada na te uvjete, HUS se više neće odazivati na nikakve sastanke i, kako je izjavio Matijašević, glumiti socijali dijalog i partnerstvo, nego će pokrenuti široki val prosvjeda i štrajkova na koje će pozvati i umirovljenike.

HUS se obrušio i na prijedlog Vlade o hitnom donošenju izmjena zakona.

- Nastojeći dokinuti praksu prijevremenog umirovljenja Vlada je odlučila drastično penalizirati te slučajeve s dosadašnjih 9% na čak 20,4 % za pet godina ranijeg umirovljenja, što bi za logičnu posljedicu trebalo imati produljenje radnog vijeka, što će se predstaviti kao velik uspjeh. S druge strane, time će se jednako tako značajno smanjiti šanse mladih za prvo zaposlenje, što pod svaku cijenu treba izbjeći jer mladi na tržištu rada već danas imaju jako ozbiljnih problema i ne treba im otežavati muku koju prolaze - poručili su u HUS-u.

Lišeni osjećaja za opći interes jer bi u protivnom odavno sebi ukinuli sramotne privilegije glede umirovljenja, upozoravaju u HUS-u, vladajući će taj problem zanemariti, čekajući da im voda opet dođe do grla.

HUS se jasno izjasnio protiv izjednačavanja umirovljenja za muškarce i žene. Tvrde da u nerijetkim slučajevima žena sa navršenih 60 godina ima preko 40 godina staža, dok s druge strane, saborski zastupnici s deset puta manjim stažom uživaju u punoj mirovini u barem peterostruko višem iznosu. Stoga traže da se ženama s navršenih 60 godina ostavi mogućnost izbora hoće li raditi do 65. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 23:24