OBALNA STRAŽA

UGOVORENA GRADNJA PET BRODOVA Hrvatska planira svoje novo ratno brodovlje ponuditi za izvoz

 Vojko Bašić/CROPIX

Ministar obrane Ante Kotromanović i predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak potpisali su u utorak ugovor o gradnji pet ophodnih brodova za potrebe Obalne straže HRM-a, vrijednih 385,4 mil. kuna.

Prototip za 15 mjeseci

Kotromanović i Debeljak rekli su da prvi od tih brodova, prototip, treba biti izgrađen za 15 mjeseci, a izgradnja svih očekuje se u iduće 4 godine.

“To je jedan od ljepših dana za nas u MORH-u i Oružanim snagama jer izgradnjom tih pet ophodnih brodova svrstat ćemo se uz bok modernih obalnih straža koje postoje u svijetu”, istaknuo je ministar Kotromanović. Rekao je da je nakon raspisivanja natječaja iz Europe i Australije bilo čak 670 upita zainteresiranih za gradnju.

“Mi smo se trudili da se ovi brodovi grade u hrvatskim brodogradilištima, a Brodosplitova je ponuda bila najbolja”, dodao je.

Istaknuo je da su i prijašnje vlade imale priliku i više novca da provedu natječaj i potpišu ugovor, ali to je učinila sadašnja Vlada s, kako je rekao, “nikad manje sredstava”. Po njegovim riječima, tih pet brodova nije važno samo za Obalnu stražu, nego i za reference koje će Brodosplit steći gradnjom, te će “imati reputaciju za gradnju takvih brodova za izvoz, a Vlada će mu u tome pomagati”.

Bit će u katalogu

“Ovi će brodovi vrlo brzo biti uvršetni u naš katalog, a u svim kontaktima koje će predstavnici MORH-a, Glavnog stožera OS i MVP-a imati s dužnosnicima drugih država nudit ćemo ih kao svoj proizvod i vjerujem da ćemo uz dobar marketing moći plasirati ovakve brodove za izvoz”, rekao je Kotromanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:20