“Traži se konobar/ica za rad u caffe baru u kojem se ne puštaju cajke. Ekipa je pristojna, nema incidenata, zasad nedjelja neradna, ugodan radni prostor, gazda koji ne gnjavi, itd, itd... Sve što se traži je da ne tipkate na mobitel svih 8 radnih sati, tu i tamo ispraznite koju pepeljaru i da znate skuhati kavu. Ako ne znate, mi ćemo vas naučiti. Dakle, morate biti odgovorni i voljeti svoj posao, sve ostalo je manje važno. Radno iskustvo nije bitno, sve se nauči u hodu. Ne tražimo nuklearnog fizičara.”
Ovo je jedan od sve brojnijih oglasa za radno mjesto konobara, koji je objavio Milan Stojisavljević, vlasnik kafića Sjenica u Dubravi. On je jedan od stotina očajnih vlasnika ugostiteljskih objekata u Zagrebu koji mjesecima ne može naći konobara, pa ih pokušava privući primamljivim riječima. U početku je još i birao, ali sada bi, kaže, zaposlio svakoga tko mu dođe i pokaže samo malo zanimanja za posao.
Dobri gosti
- Isprva sam inzistirao na konobarici, ali su mi se u 95 posto slučajeva na oglas javljali muškarci. S vremenom sam shvatio da su muški konobari bolji, jer su manje zahtjevni. Konobarice koje sam dosad imao većinom su radile mjesec do dva i zatim bi otišle. Sada radim i ja dok ne nađem nekoga. Ne tražim iskustvo jer imam dobre goste koji toleriraju pogreške. Plaća je oko 4500 kuna - rekao nam je Milan.
Iste vapaje za najtraženijim zanimanjem u Hrvatskoj, što potvrđuje i statistika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, čuli smo od mnogih ugostitelja koje smo nazvali i obišli. Uvjerili smo se tako da problem manjka radnika u ugostiteljstvu nemaju samo destinacije na jadranskoj obali u sezoni, nego i hrvatska metropola, u kojoj, iz godine u godinu, prema dvoznamenkastim postocima raste broj turista, a time i ugostiteljskih objekta.
Priučeni
Brojke su alarmantne - trenutačno u Zagrebu nedostaje čak 1000 profesionalnih konobara. Dakle, ne priučenih, nego onih koji su završili taj smjer u ugostiteljskoj školi. Taj podatak otkrio nam je Franc Letica, čelnik Udruženja ugostitelja Zagreba.
- Samo u Zagrebu trenutačno nedostaje, prema upisima ugostiteljskih objekata koji pristižu u sve većem broju, 1150 ugostiteljskih radnika, od kojih 1000 konobara, 100 kuhara i 50 slastičara. Poslali smo upit burzi rada, Ministarstvu rada i Ministarstvu turizma da pod hitno nešto učine, ako ništa drugo, da povećaju kvotu uvozne kvalificirane radne snage. Ističem da mora biti kvalificirana jer nekvalificirane imamo dovoljno. Ali stigao nam je odgovor da jednostavno nema ljudi! Nemamo izučenih konobara koji su izašli iz ugostiteljske škole, nego samo priučenih. Mladi ljudi jednostavno se ne žele školovati za konobare jer znaju da taj posao mogu naučiti u nekom kafiću za dva tjedna - otkriva čelnik udruge zagrebačkih ugostitelja Franc Letica.
Drugi je problem, ističe, PDV u ugostiteljstvu, zbog kojega jedva opstaju. Letica upozorava da je nužna porezna reforma po kojoj se PDV za ugostitelje treba smanjiti sa sadašnjih 25 na 10 posto.
- U suprotnome, ugostitelji više neće moći plaćati radnike i propast će, a to je loše za ugostiteljsku ponudu u Zagrebu, ali i za cijelu Hrvatsku - tvrdi Letica.
U nedostatku profesionalnih kadrova, ugostitelji se u sve većoj mjeri okreću priučenim mladićima i djevojkama, čemu svjedoči sve više oglasa u kojima poslodavci ističu da ne traže nikakvo iskustvo i da će ih sami naučiti poslu.
Situacija se, tvrde ugostitelji, dodatno pogoršala u posljednjih dvije godine.
- Posljednjih godinu i pol je kaos. Nema konobara. Ne znam što se događa, ili su otišli van iz Hrvatske ili ih jednostavno nema. Govorim o pravim, izučenim konobarima. Zato sam odustao od potrage za njima i odlučio zaposliti bilo koga bez ikakvog iskustva u tom poslu. Unatoč tome, ljudi se ne javljaju na oglas. A nudim im besplatno školovanje! - tvrdi vlasnik Culto bara u Strojarskoj ulici.
Vapaj
Još gora iskustva ima Ljubinko Samardžić, vlasnik kafića Anči na Trešnjevci, koji nas je molio da objavimo njegov vapaj, u nadi da će tako možda ipak naći radnika.
- Užas, užas, užas! Nitko se ne javlja na oglas. Prije tri do četiri godine još se mogao naći netko, ali posljednje dvije godine je katastrofa. Pogotovo ljeti se ne može naći nitko. Ne znam, valjda su ljudi otišli u inozemstvo ili nasjeli na lijepa obećanja za rad na obali - tvrdi Ljubinko. Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odgovaraju nam da se u Zagrebu tijekom lipnja ove godine tražilo 109 radnika u zanimanju konobar, u lipnju 2016. godine 107, a u istom mjesecu 2015. godine 77 konobara. I to dokazuje da ugostitelji ne polažu mnogo nade da će naći konobara preko burze.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....