POZNAT JE I RAZLOG

Ugledni The Times javlja: ‘Izdano je upozorenje za zračnu luku u Zagrebu! Britanci, bit će ovo izazovno ljeto...‘

Eurocontrol izdao je upozorenje za Reims i Marseilles u Francuskoj te Atenu i Budimpeštu

Zračna luka Franjo Tuđman, arhivska fotografija 

 Vojko Bašić/Cropix

Turisti koji planiraju na godišnji odmor putovati zrakoplovom moraju se pripremiti na ‘izazovno ljeto‘ jer se očekuje da će zračni promet biti na mnogim lokacijama ‘preopterećen‘, piše londonski The Times.

Eurocontrol, koji upravlja europskim zračnim prostorom, izdao je upozorenje na početku vrhunca ljetne sezone - oko 33.000 dnevnih letova se očekuju diljem Europe u idućih osam tjedana. Brojka predstavlja povećanje od oko 8 posto u odnosu na brojke iz 2022. godine.

Očekuje se da će do rujna samo Britanci upisati više od 25 milijuna inozemnih putovanja, uglavnom zrakoplovom.

Eurocontrol izdao je upozorenje za Reims i Marseilles u Francuskoj te Atenu i Budimpeštu kao lokacije koje će većinu dana imati ‘veliko opterećenje‘.

Slično upozorenje izdali su za London, Barcelonu, Bruxelles, Nikoziju, Varšavu i Zagreb u danima najgušćeg prometa, osobito petkom i za vrijeme ljetnih vikenda.

‘Preopterećenja‘ mogu rezultirati kašnjenjima, a zrakoplovi će možda morati letjeti dužim rutama kako bi izbjegli gužve.

Raúl Medina, glavni direktor Eurocontrola, uputio je savjeti europskim zračnim lukama.

- Europu čeka izazovno ljeto jer imamo manje dostupnog zračnog prostora zbog rata u Ukrajini i vojnih potreba... Svatko mora odigrati svoju ulogu. Zračne luke moraju imati dovoljno osoblja, od vitalnog je značaja osigurati dovoljno kapaciteta, a avioprijevoznici se moraju pridržavati svog rasporeda, rekao je.

Predviđeni broj letova ipak nije na razini brojki iz 2019., kada je 28. lipnja zabilježeno 37.228 letova. Od tada je, međutim, značajno pao broj kontrolora zračnog prometa, a djelomični razlog su poteškoće pri zapošljavanju još od pandemije. Ove godine postoji i veća prijetnja od štrajkova.

Willie Walsh, čelnik Međunarodne udruge zračnog prometa, prošloga je mjeseca izjavio da su aviokompanije ozbiljno zabrinute zbog kontrole zračnog prometa i da su poremećaju zabilježeni u lipnju ‘iznad očekivanja‘ za ovo doba godine.

- Imamo kaotičnu situaciju zbog gotovo svakodnevnih štrajkova kontrolora leta, pri čemu problemi nisu zabilježeni samo u Francuskoj, već diljem Europe jer prisiljava zrakoplovne prijevoznike da preusmjeravaju rute u druge zemlje.

Medina je izaslanicima na sastanku Međunarodnog vijeća zračnih luka u Barceloni poručio da je povećana vojna aktivnost smanjila količinu dostupnog zračnog prostora do 20 posto. Neki kontrolni centri moraju odraditi daleko više prometa zbog preusmjerenih letova.

- Takvim situacijama možemo upravljati u mirnijim razdobljima, ali usred ljeta predstavljaju puno veći izazov, rekao je.

Mnogi šefovi aviotvrtki, poput Michaela O‘Learyja, izvršnog direktora Ryanaira, ističu da niz štrajkova kontrolora leta u Francuskoj ostaje jedna od najvećih prijetnji zračnom prometu ljeti.

Letovi na kraćim relacijama iz Britanije i Španjolske teško su pogođeni štrajkovima, jer Francuzi idu na ruku domaćim letovima i dugim letovima koji prijeleću zračni prostor u Francuskoj.

Rezultat takve prakse su masovna otkazivanja kratkih letova, odnosno onih koji prelijeću zračni prostor Francuske.

Turističke agencije pozivaju Britance da ipak ne otkazuju putovanja u Francusku, unatoč nasilnim prosvjedima koji su zahvatili zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:11