HRVATSKA NA NASLOVNICIMA

UGLEDNE BRITANSKE NOVINE RASPISALE SE O KAZNAMA ZA TURISTE NA HVARU 'Ništa čudno, naši tabloidi taj otok nazivaju Sodomom i Gomorom'

 Hanza Media, Facebook

Jučer smo pisali kako je na ulazu u Grad Hvar ovoga je vikenda osvanula tabla s upozorenjem gostima i kaznama koje ih očekuju u slučaju neprimjerenog ponašanja.

Naime, tko gradskim ulicama šeta u kupaćem kostimu, platit će do 600 eura, žene u grudnjaku i muškarci golog torza do 500 eura, a onaj tko tetura ulicom s bocom u ruci i pijan leži na ulici do 700 eura.

- U skladu s gradskom odlukom o javnom redu i miru, postavljena je ploča s kojom se želi upozoriti turiste na određena pravila ponašanja u samom gradu – kazao nam je mag. iur. Jurica Miličić, predsjednik hvarskoga Gradskog vijeća.

O potezu gradskih vlasti Hvara pisala je i agencija France Presse, a njihov tekst prenio je jučer navečer i ugledni britanski list Guardian. Otkako je tekst objavljen na web stranici Guardiana, ušao je u 10 najčitanijih članaka na naslovnici.

Nakon navođenja kolike su kazne za različite tipove neprimjerenog ponašanja, AFP podsjeća da je novi gradonačelnik Hvara Rikardo Novak već ranije obećao da će "upristojiti" mlade turiste koji posjećuju najveći grad na otoku.

- Povraćaju u gradu, pišaju na svakom uglu, šeću bez majica... pužu, bez svijesti. Mladi turisti su dobrodošli, ali trebaju naučiti kako se ponašati - citira AFP Novaka i navodi kako je njegova reakcija dijelom potaknuta zbog pisanja britanskih tabloida koji su otočku destinaciju opisali kao "Sodoma i Gomora".

AFP podsjeća da se na neprimjereno ponašanje mladih turista, uglavnom britanski, žalio i gradonačelnik Novalje Ante Dabo koji je njihovo ponašanje opisao kao "primitivizam, golotinja i pijanstvo".

Na kraju teksta AFP-a navodi se da je turizam ključna djelatnost za hrvatsko gospodarstvo pa je tako "nevjerojatnu obalu" Hrvatske s više od 1000 otoka prošle godine posjetilo 16 milijuna turista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 17:54