OPTUŽILI MINISTARSTVO

UDRUGA BLOKIRANI 'Zaprepašteno listamo oglasne ploče sudova, pred našim očima otvara se uvid u privatan život i osobne podatke stotina tisuća Hrvata'

Dražen Bošnjaković
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Udruga blokirani obratila se javnosti oštrim priopćenjem u kojemu upozorava na praksu Ministarstva pravosuđa da objavljuje sve osobne podatke građana protiv kojih se vode ovršni postupci.

- Zaprepašteno listamo e-oglasna.pravosudje.hr (općinski sudovi i stečajevi potrošača), Zagreb, Osijek, Dubrovnik, Rijeka... Pred našim očima otvara se uvid u privatan život i osobne podatke stotine tisuća građana RH, njihov OIB, imovni status, obitelj, adresu, puna ovršna rješenja, podatke vjerovnika... Odnosi se to prvenstveno na osobne podatke građana u posjedu tijela javne vlasti (arcana imperii - “tajne vladajućih”), građana koji su se dobrovoljno prijavili za stečaj potrošača - ističe se u priopćenju Udruge blokirani.

Oštro su osudili previd Ministarstva pravosuđa "jer odgovarajućim postupovnim zakonima nije ograničilo pristup i uvid u e-oglasna.pravosudje.hr".

U Udruzi ironično navode kako je "ulaz na e-oglasna.pravosudje.hr slobodan i za 'ukrajinskog hakera' koji nakon što prođe 'CAPTCHA' test i odgovori na teško pitanje koliko je "3+0" može besplatno i neometano uzeti, odnijeti i prodati osobne podatke stotine tisuća hrvatskih građana, njihov OIB, adresu stanovanja, rješenje o ovrsi, iznos duga, popis vjerovnika..."

- Podatke koji, kad i ako zloupotrebljeni mogu nanijeti nepopravljivu štetu, oštećenom građaninu, vjerovniku pa i Republici Hrvatskoj. I ponovno još jednom zaključujemo da Ministarstvu pravosuđa RH, kroz pravnu kulturu ovrha RH nedostaje iskustvo tradicijskih vrijednosti zapadne demokracije, zaštite sloboda pojedinca, zaštite i poštovanja do osobnih podataka građana RH, nepovredivost njegova vlasništva, osjećaj osobne suodgovornosti za sve i 'svugdje', što znači osjećaj da ako je sloboda ugrožena jednom građaninu Republike, svugdje je ugrožena - kaže se u priopćenju Udruge blokiranih.

Nastavljaju da blokirani nisu zločinci da bi imali pravo na manji stupanj pravne zaštite, da nisu ni problem od nacionalne sigurnosti ili javnog interesa da bi Ministarstvo pravosuđa, jedne djelatne demokracije, čiji su nacionalni zakoni pod međunarodnim pravom o ljudskim pravima, nemarno zanemarilo ustavno čist princip da unutar nacionalnog zakonodavstva ne postoje dopuštene okolnosti u kojima osoba može biti lišena prava na priznavanje kao osobe pred zakonom, ili u kojima to pravo može biti ograničeno!

Pozivaju se i na čl. 37. Ustava koji kaže da se „Svakom jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka."

- Tražimo da se osobni podaci svih građana RH, objavljeni na E pločama, odmah zaštite od nekontroliranog uvida. Da se oportunizam, nezainteresiranost ili nesposobnost prilikom usvajanja zakona, propisa, postupanja koja nije slučajna već utemeljena u pravnoj kulturi, konačno počne suzbijati slabljenjem prethodnih modela, razvijanjem novog tradicijskog slijeda. RH mora uraditi novi korak na trnovitom putu zaštite ljudskih prava ljudskoga roda koji živi na ovom području - kažu u Udruzi blokirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 03:23