IVAN BULJ

Ubojica Anđele Bešlić (16) nakon 22 godine izašao iz zatvora: ‘Vraćam se u Sinj‘

Obavio je formalnosti, preuzeo svoje stvari i iza njega su se zatvorila vrata kaznionice

Ivan Bulj

 Damir Krajac/Cropix

Nakon odsluženja 22 godine kazne za ubojstvo 16-godišnje Anđele Bešlić, srijedu oko 9 sati na slobodu je izašao Ivan Bulj (59). Obavio je formalnosti, preuzeo svoje stvari i iza njega su se zatvorila vrata kaznionice u Turopolju gdje je izdržavao zadnji dio kazne.

Ivan Bulj (59), bivši direktor sinjskog radija, prije 22 godine sam je ušetao u Policijsku postaju u Sinju kako bi se prijavio da je ubio 17-godišnju Anđelu Bešlić, tada učenicu 2. C razreda Trgovačke škole u Sinju. Izdržao je kaznu do zadnjeg dana i od danas je slobodan čovjek.

Po njega je jutros došao bijeli kombi bez registarskih tablica i čovjek čije je lice bilo prekriveno maskom, velikim sunčanim naočalama i crnom kapuljačom.

- Nisam to učinio, na sudu nema niti jedan dokaz protiv mene, tražit ću obnovu postupka - kazao je Bulj i dodao da se vraća u Sinj - javlja RTL.

image

Ivan Bulj

Damir Krajac/Cropix

Bulj je, kao što je poznato, u noći 2. na 3. ožujka 2002. godine usmrtio Anđelu, nabacao na nju granje na divljem otpadu. Njezino tijelo nađeno je 6. travnja na divljem odlagalištu na Suhaču, predjelu Sinja gdje je živio, a nedaleko od tog mjesta gdje je nađeno tijelo je i kuća Bešlićevih. Anđela se noću 3. ožujka vraćala sama s koncerta Zabranjenog pušenja u tada popularnom Piccadilly clubu u središtu grada, tada jednom od popularnih mjesta izlaska sinjske mladeži. Njezine prijateljice odlučile su ostati, a ona se sama vraćala glavnom cestom prema Kninu. Svega nekoliko stotina metara od kuće Ivan Bulj ju je stigao svojom "četvorkom" i nasilno ugurao u vozilo....

Kaznu na koju je bio osuđen služio je u Lepoglavi, Glini i naposljetku u poluotvorenoj kaznionici u Turopolju iz koje je na slobodne vikende odlazio u posjet kćeri, ali ne i kod supruge koja živi kod svojih roditelja u Požegi. Sinjani su mu sredinom veljače, kad smo uoči njegova puštanja iz zatvora boravili tamo, jasno poručili kako ga ondje, gdje ima sada već zapuštenu obiteljsku kuću i gdje mu živi brat, ne žele vidjeti.

Inače, kaznionica u Turopolju, u kojoj je Bulj služio posljednji dio kazne, a veći dio kazne služio je i u Lepoglavi i u Glini, ustrojena je 1959. godine i proteže se na 120 hektara površine i čine oranice, jezera, ribnjaci te desetak objekata različitih namjena. Prema stupnju sigurnosti i ograničenju slobode kretanja zatvorenika je poluotvorenog tipa, a kaznu zatvora u kaznionici izvršavaju pravomoćno osuđene punoljetne osobe.

image

Ivan Bulj

Damir Krajac/Cropix

U toj se kaznionici među ostalim provode i tretmani počinitelja seksualnih delikata. Iako je bio tražio uvjetni otpust, Ivan Bulj nije dobio ni dana skraćenja kazne, a na to su vjerojatno utjecale okolnosti zločina koji je počinio te se vjerojatno vodilo računa o tome kako bi njegovo prijevremeno puštanje na slobodu odjeknulo u javnosti.

Što sad za Ivana Bulja znači izlazak iz zatvora? Može li se zaposliti, hoće li ga nadzirati policija, hoće li obitelj Anđele Bešlić znati gdje boravi? Sve su to pitanja koja smo uputili Ministarstvu uprave i pravosuđa. Iako nam uopće nisu ni potvrdili da Bulj danas izlazi iz zatvora, jer su podaci o osuđenicima službena tajna.

- Sustav izvršavanja kazne zatvora u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, počiva na rehabilitacijskom konceptu, koji podrazumijeva poduzimanje mjera i aktivnosti radi ostvarivanja svrhe izvršavanja kazne zatvora.

image

Ivan Bulj

Damir Krajac/Cropix

Sukladno navedenom, za svakog se zatvorenika donosi program izvršavanja, čime se osigurava poštivanje načela individualizacije, a u postupku realizacije programa izvršavanja primjenjuju se opće i specijalizirane tretmanske intervencije i programi kao poticajno sredstvo u ostvarivanju resocijalizacije, rehabilitacije i socijalnog uključivanja. Navedeni koncept, kao i način njegove primjene, temelji se i usklađen je na međunarodnim preporukama u području izvršavanja kaznenih sankcija i mjera, odgovorili su nam iz Ministarstva.

Kad je pak riječ o tome kako se Bulja pripremalo za otpust, iz Ministarstva odgovaraju da se pripreme zatvorenika za otpust intenziviraju najkasnije tri mjeseca prije otpusta zatvorenika te se provode unutar kaznenog tijela i u suradnji sa socijalnom sredinom u koju se zatvorenik otpušta. Zatvorenike se tijekom izdržavanja kazne zatvora potiče na održavanje i razvijanje obiteljskih odnosa, održavanje ili razvijanje radnih navika, obrazovanje i/ili stručno osposobljavanje i usavršavanje te uključivanje u posebne programe tretmana, a sve kako bi se pomoglo zatvoreniku da se što bolje prilagodi zahtjevima obiteljskog i socijalnog okruženja nakon izlaska na slobodu te osposobi za odgovorno ponašanje u skladu s društvenim pravilima.

Poslijepenalni prihvat u suradnji sa socijalnom sredinom u koju se zatvorenik otpušta obuhvaća povezivanje s uredom za probaciju, povezivanje s mjesno nadležnim zavodima za socijalnu skrb/obiteljskim centrima, ostvarivanje kontakta sa zavodima za zapošljavanje u skladu s potrebom organiziranja prekvalifikacije i dokvalifikacije radi lakšeg zapošljavanja, zatim povezivanje s ustanovama i udrugama koje se u socijalnoj sredini bave tretmanom ovisnika, povezivanje s ustanovama iz socijalne sredine koje se bave različitim vrstama pomoći i podrške te drugim institucijama, sukladno potrebama zatvorenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:00